Αναδειξη ντοπιας καλλιτεχνικης δημιουργιας

Ένα πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων με το 51ο Φεστιβάλ Φιλίππων διοργανώνει ο Δήμος Φιλίππων και θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Το κοινό που προσέρχεται στις Κρηνίδες, για να απολαύσει μια παράσταση ή μια συναυλία, έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει αρχαιολογικές ταινίες, να γνωρίσει την ψηφιδογραφία, να περιηγηθεί στη Γκαλερί που περιλαμβάνει εκθέσεις πυρογραφίας, ξυλογλυπτικής, ζωγραφικής, παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αγγειοπλαστικής και ξύλινων κατασκευών, οι οποίες φέρουν την υπογραφή ντόπιων δημιουργών.

• Έκθεση Φωτογραφίας:
Ο Δήμος Φιλίππων διοργανώνει πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα το Δήμο Φιλίππων και τίτλο «όψεις αντί-κειμένων». Οι φωτογραφίες που θα βραβευθούν θα αποτελέσουν μέρος υπαίθριας φωτογραφικής έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2008.
• Προβολές επιλεγμένων αρχαιολογικών ταινιών του μεσογειακού χώρου:
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων από 12 – 14 Αυγούστου 2008. Οι ταινίες έχουν βραβευθεί στο φεστιβάλ αρχαιολογικών ταινιών «Αγών» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Μάιο του 2008.
Προβολές αρχαιολογικών ταινιών
Ώρα έναρξης προβολών 21:30

12 Αυγούστου,
OΛYMΠOΣ, TO XΩPIO TΩN ΘEΩN (Eλλάδα, 40’)
Eύφημος Mνεία AΓΩN 2008
13 Αυγούστου
MNHMEΣ ΔEΓKTZHΔΩN (Eλλάδα, 28’)
H ΠATINA THΣ EPHMOY (Bέλγιο, 14’)
14 Αυγούστου
H ΓPHΓOPH TEXNH. O XEIPOYPΓOΣ TOY APIMINOYM (Iταλία, 42’)
Bραβείο Σεναρίου AΓΩN 2008.

Χθες, ημέρα Τετάρτη, ο Ζάχος Κοτσαμανίδης, στην κεντρική πλατεία Κρηνίδων παρουσίασε δείγματα ψηφιδογραφίας. Το διήμερο αυτό (το οποίο ξεκίνησε από την Τρίτη) ήταν αφιερωμένο στην ψηφιδογραφία. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη της ψηφιδογραφίας και να δουλέψουν με κεραμικά ψηφία και βότσαλα πάνω σε ξύλινο υπόβαθρο. Μαζί τους ήταν ο κ. Κοτσαμανίδης, έργα του οποίου κοσμούν αρκετά δημόσια κτίρια της Καβάλας.
Κυριακή 10 Αυγούστου 2008 ώρα 9:30 το βράδυ. Συναυλία από το μουσικό σχήμα «Εν αρχή ην ο ήχος» στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων.

Γκαλερί

Τον Ιούλιο φιλοξενήθηκε έκθεση πυρογραφίας της Βόλλυς Ζαπώνη και ξυλογλυπτικής της Έφης Κορέσογλου.
Από χθες μέχρι τις 6 Αυγούστου, η Τζένη Μυστακίδου παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής. Γεννήθηκε στις Κρηνίδες, έχει λάβει μέρος σε αρκετές εκθέσεις ομαδικής ερασιτεχνικής ζωγραφικής και θεωρεί την τέχνη πηγαία παρόρμηση.
Από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Μανώλη Παργεντάκη. Μια συλλογή από 200 παραδοσιακά μουσικά όργανα, πνευστά, έγχορδα και κρουστά, από την Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο, την εγγύς και τη Μέση Ανατολή περιλαμβάνονται στην έκθεση.
Έκθεση ξύλινων κατασκευών του Χαράλαμπου Ευκαρπίδη θα παρουσιαστεί από τις 15 έως τις 25 Αυγούστου, κατασκευασμένες σε βιοτεχνία στους Φιλίππους. Πρόκειται για πρωτότυπες ξύλινες κασετίνες, με έργα εμπνευσμένα από την ιστορία και τον πολιτισμό.
Έκθεση αγγειοπλαστικής του Ιωάννη Μπενέτου θα φιλοξενηθεί από τις 26 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Ο κ. Μπενέτος έχει μάθει την τέχνη από τον παππού του κι ασχολείται τα τελευταία επτά χρόνια μέσα από την παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση.

Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας, (Πρώην Ε.Ο.Τ.) στην Κεντρική Πλατεία της Καβάλας, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, καθώς και στο ταμείο του Φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία Δράμας από τις 10:30 μέχρι τις 13:30 και από τις 18:30 μέχρι τις 21:30.

Μαρία Αμπατζή

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.