Αναδεικνυεται η πολυσχιδης προσωπικοτητα του Αλεξανδρου Καραθεοδωρη

Μετάφραση Άραβα Φιλοσόφου το βιβλίο που εξέδωσε ο Α. Καραθεοδωρής, ο πολυμαθής πατέρας του Κ. Καραθεοδωρή

Την πολυσχιδή προσωπικότητα του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή αναδεικνύει η μελέτη του βιβλίου που δώρισαν δύο Γερμανοί καθηγητές στο Δήμαρχο Κομοτηνής, για να προστεθεί στην συλλογή του Μουσείου Καραθεοδωρή.
 
Όπως είναι γνωστό, στα τέλη Μαρτίου δύο επιστήμονες και συγγραφείς από την Φρανκφούρτη της Γερμανίας, οι κ.κ. Carl Ehrig-Eggert και Karlheinz Schaldach, επισκέφτηκαν το μουσείο, με τον ένα, τον κ. Carl Ehrig-Eggert, να προσφέρει στο Μουσείο Καραθεοδωρή ένα βιβλίο του Νασίρ Εντίν Αττουσί με τίτλο «Περί Τετραπλεύρου», ενός Άραβα φιλοσόφου του 13ου αιώνα, το οποίο είχε μεταφράσει ο Αλέξανδρος Καραθεοδωρής, παππούς του μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.
 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή κ. Αθανάσιος Λιπορδέζης τόνισε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο, με πολλούς σχολιαστές της εποχής να δίνουν τα εύσημα στον Α. Καραθεοδωρή για το γεγονός ότι γεμίζει το χρόνο του με μεταφράσεις σημαντικών εγγράφων.
 
Χαρακτηριστικά ο Βαρόνος Καρρά ντε Βω τονίζει ότι «μέσα από αυτό το βιβλίο φαίνεται ότι οι Άραβες είχαν κάνει μεγάλα επιτεύγματα στον τομέα της τριγωνομετρίας τα οποία έρχονται έστω και εν μέρει στο φως από τον πολυπράγμονα εκδότη της Κωνσταντινούπολης», ενώ ο Πωλ Ταννερύ συγχαίρει τον μεταφραστή που «γέμισε τις ελεύθερες ώρες του γνωστοποιώντας στον σοφό κόσμο ένα έργο τόσο ενδιαφέρον και άξιο να αποσυρθεί από τη λήθη που φοβέριζε ότι θα είναι αιώνια».
 
Έτσι λοιπόν με το βιβλίο να βρίσκεται πλέον στη βιβλιοθήκη του Μουσείου, ο Α. Καραθεοδωρή, για ακόμα μια φορά αναδεικνύεται ως ένας πολυμαθής και πολυπράγμων άνθρωπος, μια ανήσυχη προσωπικότητα που κοιτούσε πάντα μπροστά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.