«Αναχωρει» για Σαμοθρακη το Περιφερειακο Συμβουλιο ΑΜ-Θ

Συμβολική απόφαση με στόχο να αποτελέσει την απαρχή της δρομολόγησης λύσεων

Στην Σαμοθράκη αναμένεται να μεταβεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατόπιν την σχετικής υπερψήφισης της πρότασης που κατέθεσαν από κοινού 22 Περιφερειακοί Σύμβουλοι των παρατάξεων «Περιφερειακή Σύνθεση» και «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» στην προχθεσινή έκτακτη ειδική συνεδρίαση.
 
Η πρόταση έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από το σώμα, παρά το γεγονός ότι εκφράστηκαν ενστάσεις κυρίως από πλευράς της διοίκησης για την αποτελεσματικότητα της συνεδρίασης στο νησί.
 
Οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης εξήγησαν αναλυτικά τους λόγους της πρότασής τους, ως αποτέλεσμα των πολλών προβλημάτων που προκλήθηκε ο πρόσφατος αποκλεισμός του νησιού, αλλά και χρονίζοντα προβλήματα και ελλείψεις που παραμένουν άλυτα.
 
Τον λόγο έλαβε πρώτος ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» κ. Κώστας Κατσιμίγας ο οποίος παρέθεσε ένα  σύντομο ιστορικό των όσων διημείφθησαν το περασμένο καλοκαίρι για να εξηγήσει ωστόσο πως «τα προβλήματα του νησιού είναι τεράστια και δεν αφορούν μόνο την ακτοπλοΐα επί της οποίας βασικό αίτημα των κατοίκων του νησιού παραμένει η ένταξη του νησιού στο δίκτυο ακτοπλοΐας του Βορειοανατολικού Αιγαίου» που συνυφαίνεται με την ασφαλή κίνησή τους προς την Αλεξανδρούπολη.
 
Ο κ. Κατσιμίγας εξήγησε πως η πρόταση αφορά στο να δοθεί η δυνατότητα στο σύνολο των πολιτών να καταθέσουν τις απόψεις τους.
 
Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος πρόσθεσε το αίτημα για την αναβάθμιση του Λιμένα της Καμαριώτισσας αλλά και την επίλυση άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με τις ελλιπείς υποδομές και τα ανολοκλήρωτα έργα του νησιού.
 
Ο ίδιος έκανε χρήση και πρόσφατης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για την πρόβλεψη έξτρα κονδυλίων για την τουριστική προβολή της Ρόδου λόγω των αποτελεσμάτων της πτώχευσης της Thomas Cook, διερωτώμενος αν κάτι αντίστοιχο μπορεί να γίνει και για την Σαμοθράκη.
 
Τον λόγο έλαβε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς της πρόταση της ειδικής συνεδρίασης στην Σαμοθράκη υποστηρίζοντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν αν θα συνεδριάσουμε στο νησί». «Καταλαβαίνω τον συμβολισμό και δεν έχω αντίρρηση, ωστόσο θεωρώ ότι έτσι δεν θα λυθούν τα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά για να επισημάνει επίσης και τις τεχνικές δυσκολίες που ανακύπτουν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
 

Κωστής Σιμιτσής: «Οι κοινωνίες βοηθιούνται με πράξεις και έργα»

 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ. Κωστή Σιμιτσή ο οποίος στάθηκε στην συμβολική διάσταση της πρότασης υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «οι κοινωνίες βοηθιούνται με πράξεις και έργα».
 
Επιφυλακτική προς την πρόταση εμφανίστηκε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» δια του κ. Δημήτρη Παπατολίδη ο οποίος στάθηκε κριτικά στα όσα έχουν γίνει από πλευράς των εφοπλιστικών κεφαλαίων και κυβερνήσεων στο παρελθόν και οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την τοποθέτηση «της ζωής, των παραγωγών και των πολιτών δεύτερη μοίρα».
 
«Η πρόταση δεν προσφέρει κάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά προκρίνοντας την ανάγκη για ασφαλή μεταφορά του λαού, εξασφαλίζοντας τη σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα με σύγχρονη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, πληρώματα με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, αποζημιώσεις των επαγγελματιών του νησιού και μελέτες και τεχνικά έργα για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών του, ενώ τόνισε και την ανάγκη την επαναφοράς των προγραμμάτων μαζικού τουρισμού εντάσσοντας και τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.
 
Αντίστοιχη και η τοποθέτηση του κ. Περεντίδη ο οποίος στάθηκε κριτικά απέναντι στην έλλειψη εναλλακτικού σχεδίου αλλά και σε λύσεις που όπως σημείωσε δεν υλοποιήθηκαν, κάνοντας αναφορά σε επίταξη ιδιωτικών πλοίων ή στην άμεση εμπλοκή του λιμενικού για την μεταφορά των εγκλωβισμένων τουριστών. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των άμεσων φοροελαφρύνσεων σε εργαζομένους και επαγγελματίες του νησιού, ενώ όπως εξήγησε μοναδική λύση είναι να «πέσει χρήμα στο νησί, σε θέματα οδοποιίας, υδροδότησης κ.α.».
 
Κατηγορηματικά αντίθετος με την πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ο κ. Ανδρέας Καραγιώργης ο οποίος τόνισε πως η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο νησί δεν αποτελεί λύση, προκρίνοντας την ανάγκη συγκεκριμένων προτάσεων επί των υπαρχόντων προβλημάτων. «Ωραίες οι εντυπώσεις αλλά θα είναι αναποτελεσματικό» κατέληξε.
 

Σειρά προτάσεων από πλευράς της Περιφερειακής Σύνθεσης

 
Τον λόγο έλαβε και ο κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ως ειδικός αγορητής της «Περιφερειακής Σύνθεσης» για να αναλύσει μία σειρά προτάσεων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος του νησιού και των κατοίκων τους, εξηγώντας πως η πρόταση φέρει την «λογική της υποστήριξης ανθρώπων που δεν ακούγεται εύκολα η φωνή τους παντού». Ο ίδιος ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή της διοίκησης της περιφέρειας ώστε να φτάσει στην κεντρική διοίκηση το αίτημα για την υιοθέτηση όσων έχουν αποφασιστεί για τις «πληγείσες» από την πτώχευση της Thomas Cook νησιωτικές περιοχές και για την  Σαμοθράκη, κάνοντας λόγο επίσης για βοήθεια μέσα από τραπεζικό δανεισμό, ιδιαίτερη προβολή του νησιού από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού  αλλά και της ίδιας της ΠΑΜ-Θ, καθώς και έργα υποδομής που θα συμβάλλουν στην τουριστική και λοιπή ανάπτυξη.
 
Με την αντίστοιχη ιδιότητα από πλευράς της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας» ο κ. Χρήστος Χατζηπέμου επεσήμανε πριν την ψηφοφορία πως η πρόταση συνυφαίνεται με την «παρουσία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στο πλευρό των ανθρώπων της Σαμοθράκης, ούτως ώστε αυτή η δημοκρατική διαδικασία να αποτελέσει την απαρχή για τη δρομολόγηση λύσεων».  Άποψη που φαίνεται πως «κέρδισε» και την πλειοψηφία των μελών της διοίκησης και οδήγησε στην κατά πλειοψηφία έγκριση της πρότασης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.