Αν εχεις ιδεες διαβαινε

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών ημερίδων που πραγματοποιούνται σε όλη την περιφέρεια ΑΜ-Θ για το Περιφερειακό Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών «ΤΕΧΝΟΓΕΝΕΣΙΣ» έγινε προχθές στην Κομοτηνή η πρώτη με σημαντική συμμετοχή ενδιαφερομένων. Το «ΤΕΧΝΟΓΕΝΕΣΙΣ» είναι συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους, με συνολικό προϋπολογισμό 3,68 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα στηρίζει την ανάδειξη ιδεών και νέων προϊόντων, την επεξεργασία των ιδεών, την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων και τη χρηματοδότηση των 10 αρτιότερων σχεδίων με 100.000 ευρώ. Απευθύνεται σε επιχειρηματίες, στελέχη, φοιτητές, ανέργους, επαγγελματίες σε οποιονδήποτε τολμάει να σχεδιάσει και να προτείνει την ιδέα του.

Η επόμενη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη στις 31 Ιανουαρίου και θ’ ακολουθήσει η Αλεξανδρούπολη την 1η Φλεβάρη, η Δράμα στις 8 του μηνός και η Καβάλα στις 14.

Νέα προϊόντα και διαδικασίες παραγωγής τους

Ο Χρήστος Εμμανουηλίδης, ειδικός σύμβουλος της περιφέρειας ΑΜ-Θ για θέματα καινοτομίας και ανάπτυξης μίλησε για το ρόλο της παρούσας, όπως και των ημερίδων που θ’ ακολουθήσουν. «Οι ημερίδες γίνονται για την προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης στην περιφέρεια, με αφορμή το έργο «ΤΕΧΝΟΓΕΝΕΣΙΣ», που υλοποιεί η περιφέρεια που έχει σαν στόχο ν’ αναδείξει, να προωθήσει και να ενισχύσει την καινοτομία στην περιφέρειάς μας και κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει πιο στέρεες βάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής».

Ο ομιλητής εξήγησε ότι το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους όσους είναι φορείς καινοτόμων ιδεών, που μπορούν να οδηγήσουν σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, «είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δραστηριοποιούνται σε νέες ή σε ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις. Ελπίδα μας είναι να γνωστοποιήσουμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει αυτό το έργο, να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή του ευρύτερου δυναμικού της περιφέρειας και κατ’ αυτόν τον τρόπο να έχουμε ένα πετυχημένο πρόγραμμα, το οποίο θα θέσεις τις βάσεις για μια ενδυνάμωση της ανάπτυξης στην περιφέρειά μας.

Η καινοτομία είναι το κλειδί σ’ αυτό το έργο και αναφέρεται στη δυνατότητα επινόησης νέων προϊόντων, νέων διαδικασιών παραγωγής προϊόντων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν ν’ αναπτυχθούν νέα προϊόντα, υπηρεσίες, εταιρείες και θα δημιουργηθεί ένα νέο κύμα ανάπτυξης στην περιοχή μας.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει άμεσες ενέργειες, οι οποίες αφορούν μια εκστρατεία συλλογής ιδεών και ενημέρωσης που θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο. Αυτή είναι μια προκαταρκτική συλλογή ιδεών και προϊόντων. Η επόμενη φάση του έργου θα υποστηρίξει την εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων, διαδικασία που θα χρειαστεί δυο με τρεις μήνες. Προς το φθινόπωρο της νέας χρονιάς θα οδηγηθούμε στην τελική αξιολόγηση των νέων ιδεών, εκ των οποίων οι 10 αρτιότερες θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 100.000 ευρώ για να προχωρήσουν σε υλοποίηση».

Γνώση – τεχνολογία – καινοτομία – πρόοδος

Ο γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ, Μιχάλης Αγγελόπουλος έκανε λόγο για ένα πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα, το οποίο όμως έχει σημειώσει καθυστέρηση. «Χρέος μας είναι να το ξαναδούμε. Εκφράζουμε την πίστη μας ότι χωρίς κοινωνία της γνώσης και χωρίς οικονομία που βασίζεται στην τεχνολογία και στην καινοτομία δε μπορεί να υπάρξει εύκολα πρόοδος, ειδικότερα όσον αφορά στους νέους ανθρώπους που δημιουργούν, σπουδάζουν, εκπαιδεύονται και θέλουν να παράγουν στην κοινωνική ζωή του τόπου. Είναι ένα πρόγραμμα που αναζητά και ανακαλύπτει ιδέες, τις υποστηρίζει και τις επεξεργάζεται αλλά βρίσκει και εναλλακτικούς μηχανισμούς υποστήριξης σε επίπεδο καινοτομίας, ώστε να αμείβεται όχι μόνο η ιδέα αλλά και η συμμετοχή του δημιουργού της ιδέας.

Η καινοτομία συνίσταται στο ότι χρηματοδοτούνται και τα 10 καλύτερα επιχειρηματικά σχέδια, αλλά εξασφαλίζεται και ουσιαστικά «κλειδώνει» η συμμετοχή του δημιουργού στις υπό ίδρυση επιχειρηματικές δραστηριότητες, εάν υπάρχει παρόμοια βούληση.

Δεν έχουμε επομένως την παλιά αμηχανία, την οποία κάποιος θα μπορούσε να την προσδιορίσει ως «έχω μια ιδέα, αλλά τι να την κάνω». Στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού οι ιδέες δε μπορούσαν να βρουν ένα κανάλι να εκφραστούν και να υλοποιηθούν επειδή ακριβώς δεν υπήρχαν μηχανισμοί.

Είμαστε ακόμη πολύ πίσω στα κονδύλια για την έρευνα και την καινοτομία, αλλά προσπαθούμε να κινήσουμε τις διαδικασίες».

Ο σύμβουλος στο Ελληνικό Κέντρο Μεταφορών Τεχνολογίας Κυριάκος Λουκάκης εξήγησε ότι η εταιρεία τους είναι ο σύμβουλος διαχείρισης που υποστηρίζει την περιφέρειας ΑΜ-Θ για την υλοποίηση του προγράμματος «ΤΕΧΝΟΓΕΝΕΣΙΣ». «Η εταιρεία μας συμμετείχε από την υποβολή της πρότασης και με βάση τον εγκεκριμένο οδηγό που έχει περάσει στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπεται η εξειδίκευση των δράσεων και των ενεργειών μέσα από

Κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες, έντυπα, σχέδια διακηρύξεων και διαγωνισμών. Η εταιρείας μας υποστηρίζει την περιφέρεια για τη σταδιακή έναρξη των δράσεων του προγράμματος».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.