Αμεσοτητα και πληροτητα για την απορροφηση κονδυλιων

Η χρηματοδότηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ένα από τα μεγάλα αγκάθια της ελληνικής παιδείας που διεκδικεί τον τίτλο της δωρεάν παροχής σπουδών χωρίς διακρίσεις, αδυνατεί όμως συχνά ν’ ανταποκριθεί στο μέγεθος των αναγκών των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Με αφορμή τη συμμετοχή του αντιπρύτανη, κ. Φίλιππου Τσαλίδη σε δύο επιτροπές που συνδέονται με το Γ΄ ΚΠΣ ανοίγει το θέμα των οικονομικών ενισχύσεων προς το Δημοκρίτειο, το οποίο σαφώς δεν εξαντλείται εύκολα.

Ο αντιπρύτανης του Δ.Π.Θ., κ. Φίλιππος Τσαλίδης ως εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων συμμετέχει στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Υπουργείου Παιδείας για το Γ΄ ΚΠΣ (ΕΠΕΑΚ Β΄) και στη Συντονιστική Επιτροπή του ΕΠΕΑΕΚ Β΄ που στοχεύει στο συντονισμό των έργων του ΕΠΕΑΕΚ Β΄ ειδικά για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην πρώτη Επιτροπή ο κ. Τσαλίδης, όπως και όλα τα μέλη (περίπου 60-70 άτομα) μπορεί να παρεμβαίνει, να σχολιάζει, να προτείνει.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης συνήλθε τέλη Μαίου του 2001 για την έγκριση του επιχειρησιακού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας. Η Συντονιστική Επιτροπή συνέρχεται εδώ κι ένα χρόνο σε τακτά χρονικά διαστήματα. «Το έργο της αποδίδει γιατί τώρα γίνονται οι πρώτες προκηρύξεις των έργων που αφορούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Αναφορικά με το πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» ο κ. Τσαλίδης σημειώνει ότι από το Δ.Π.Θ. συμμετέχει ο κ. Χαμζάς: «Έχει υποβάλλει τη σχετική πρόταση, η οποία αφορά στην ενίσχυση των σπουδών Πληροφορικής. Θα τη συζητήσουμε την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα μόλις καλεστούμε από το γ.γ. του υπουργείου. Αφορά στην ενίσχυση των Τμημάτων που θεραπεύουν τα αντικείμενα της πληροφορικής και των επικοινωνιών».

Στη δραστηριότητα του Δ.Π.Θ. και συγκεκριμένα του αντιπρύτανη, κ. Τσαλίδη συγκαταλέγονται τα Κέντρα Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης: «Υπάρχει μια προκήρυξη από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω την παρουσία μου σε αυτές τις Επιτροπές, προκειμένου το Πανεπιστήμιό μας να είναι έτοιμο να καταθέσει όσο το δυνατόν περισσότερες προτάσεις, για να επιλεγεί σημαντικός αριθμός αυτών και να εισέλθουν κονδύλια στο Δημοκρίτειο, να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές, τις οποίες θα χρειαστούμε μετά το τέλος του Γ΄ ΚΠΣ. Γίνεται μια σοβαρή δουλειά από όλα τα Τμήματα, προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση ανάλογα με το αντικείμενο που θεραπεύουν.

Οι προτάσεις που καταθέτουμε είναι καλές και ανταγωνιστικές.

Προς το παρόν, μια Επιτροπή εργάζεται πάνω στα Κέντρα Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας»
.

Στον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών «τρέχει» μια άλλη προκήρυξη, βάση της οποίας τελευταία προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η 2 Νοεμβρίου. Ο κ. Τσαλίδης εξηγεί: «Η συγκεκριμένη προκήρυξη αφορά στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Στο Δ.Π.Θ. υπάρχουν τρία προγράμματα στην Πολυτεχνική Σχολή, δύο στο ΤΕΦΑΑ, κι ένα στην Ιατρική»
.

Η προκήρυξη για τα νέα προγράμματα θα γίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή μέσα στο Νοέμβριο κι εκεί πάνω επιχειρείται να «κατέβουν» σημαντικές κι ανταγωνίσιμες προτάσεις: «Ο ανταγωνισμός θα είναι πάρα πολύ σκληρός, γιατί ενώ τώρα η χρηματοδότηση είναι ένα προς δύο θα γίνει ένα προς δέκα».

Την περασμένη Παρασκευή οι πρυτανικές αρχές συναντήθηκαν με το γ.γ. της Περιφέρειας,, κ. Άρη Παπαδόπουλο. Ο κ. Τσαλίδης χαρακτηρίζει την συζήτηση «γόνιμη κι εποικοδομητική», εκτιμώντας: «Οι πολιτικές αποφάσεις έχουν πλέον ληφθεί, είναι ξεκάθαρες. Θα καταθέσουμε τεχνικά δελτία στο ΠΕΠ, συνολικού ύψους 10 δις δρχ.

Υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα που αφορούν στο έργο των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΦΑΑ. Ελπίζω ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας και με την Περιφέρεια θα επιλυθούν τα προβλήματα»
.

Στο πλαίσιο των οικονομικών ζητημάτων που απασχολούν το Δημοκρίτειο θα μπορούσε να αναφερθεί και η δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται σημαντικά κάθε έτος. Διαφαίνεται ανάγκη αύξησης των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των φοιτητών, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν συμμετέχουν οικονομικά στις μετακινήσεις τους. «Το κόστος για το Πανεπιστήμιο είναι περίπου 170 εκατ. δρχ. ετησίως για τις τρεις πόλεις. Με βάση τη δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση παρατηρώ ότι τα χρήματα που έρχονται στον τακτικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου είναι λιγότερα. Ελπίζω ότι φέτος θα πάρουμε το 95% της επιχορήγησης σε ό,τι αφορά στον τακτικό προϋπολογισμό. Αυτά πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε το μοναδικό Πανεπιστήμιο στον κόσμο που αναλαμβάνει τα έξοδα μετακίνησης. Δεν θα ήμουν αντίθετος σε παρόμοια ρύθμιση αλλά με την προϋπόθεση το Πανεπιστήμιο να έχει να πληρώσει».

Ο κ. Τσαλίδης αναφέρεται σε ένα πρόσφατο έγγραφο του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Δρυ, σύμφωνα με το οποίο «το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξήσεις των πιστώσεων επί του τακτικού προϋπολογισμού».

Στις αυξημένες δαπάνες που καλείται να καλύψει η Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου, ο κ. Τσαλίδης συγκαταλέγει την Πολυθεματική Συνάντηση «Μαρώνεια 2001», τις μελέτες για την ανακαίνιση της Τσανακλείου και του Στάλλιου Μεγάρου, τις μετακινήσεις καθηγητών για συμμετοχή τους σε συνέδρια, τα ερευνητικά προγράμματα Τμημάτων που θεραπεύουν ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. «Εάν ο κ. Δρυς εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνει μια τελείως διαφορετική ένεση από τους ειδικούς λογαριασμούς στις οικονομικές υπηρεσίες των Πανεπιστημίων είναι σίγουρο ότι τα διαθέσιμά μας δεν είναι ανεξάντλητα. Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι το μοντέλο του ελληνικού πανεπιστημίου δε θα είναι το ίδιο σε λίγα χρόνια. Θα πρέπει να βρει νέες πηγές χρηματοδότησης». Ο κ. Τσαλίδης εκφράζει, κλείνοντας, τη διαφωνία του και με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. «Στην συντριπτική πλειοψηφία συνεργάζονται με Πανεπιστήμια του εξωτερικού με ποιότητα χαμηλότερη από τα ελληνικά». Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της πιέζει για αναγνώριση.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.