Αμεση βοηθεια χρειαζεται το Πανθρακικο Σταδιο Κομοτηνης

Ελλείψεις σε προσωπικό, πόρους αλλά και εθελοντισμό - Την παρέμβαση του Υφυπουργού Γ. Βασιλειάδη για να ξεκολλήσει η ανακατασκευή των γηπέδων τένις ζήτησε η διοικούσα επιτροπή

Την βοήθειά του για να γίνουν βασικές παρεμβάσεις στο Πανθρακικό Στάδιο Κομοτηνής ζήτησαν τα μέλη της διοίκησής του από τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη ο οποίος επισκέφτηκε τον χώρο το πρωί της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου. 

Μάλιστα ζήτησαν τη συνδρομή του, ώστε να απεμπλακούν οι 55.000 ευρώ που έχουν κατανεμηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την αποκατάσταση των γηπέδων τένις, τα οποία φιλοξενούν αξιόλογους αθλητές και αν επισκευαστούν μπορούν να προσελκύσουν και αθλητικές εκδηλώσεις στην Κομοτηνή.
 
Τον υφυπουργό συνόδευαν στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά και ο μέλος της ΠΓ ΑΜΘ κ. Τάκης Χαρίτου, ενώ τον υποδέχτηκαν μέλη της διοικούσας επιτροπής του Σταδίου που ξενάγησαν τον υφυπουργό στον χώρο.
 
 

Προτεραιότητα στις βασικές ανάγκες 

Ο κ. Βασιλειάδης επισκέφτηκε το Στάδιο στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Ροδόπη και Έβρο ενόψει και του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 13-14 Νοεμβρίου, επιστρέφοντας στην πόλη που πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια, στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, την οποία ακόμα θυμάται με αγάπη.
 
«Είμαι πολύ συγκινημένος που με την ιδιότητα του Υπουργού γυρίζω στον τόπο μου, γιατί για όλους εμάς που σπουδάσαμε εδώ πέρα και αυτό που καταφέραμε στη ζωή μας το οφείλουμε σε αυτό τον τόπο, είναι πολύ μεγάλη συγκίνηση κάθε φορά που γυρνάμε πίσω» σημείωσε.
 
Όσο για την επίσκεψη στο Στάδιο, που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου του, σημείωσε πως έγινε για να δει τα προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία είναι μεγάλα, και είναι αποτέλεσμα μιας κακής πολιτικής διαχείρισης συσσωρευμένων ετών.
 

«Καλούμαστε τώρα εμείς σήμερα, σε ασφυκτικές δημοσιονομικά συνθήκες, να βρούμε λύσεις ώστε οι πολίτες να αθλούνται με αξιοπρέπεια» σημείωσε, εκφράζοντας την χαρά του για την πολύ σοβαρή δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία 2,5 χρόνια στην Κομοτηνή από τη Διοικούσα Επιτροπή των αθλητικών κέντρων, και έχει γίνει αναβάθμιση του, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως δεν έχουν να γίνουν και άλλα.
 
Πέρα από το αθλητικό κέντρο, θέλησε να γνωρίσει τα συνολικά προβλήματα της περιοχής και ποιες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν, έστω και σε αυτά τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που προανέφερε.
 
«Η λογική μας είναι έξω από τα φαραωνικά έργα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να εξασφαλίσουμε βασικές ανάγκες για αξιοπρεπείς χώρους άθλησης, να καλύψουμε κενά και να διορθώσουμε λάθη» σημείωσε για να εξηγήσει στη συνέχεια πως η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα θα επιτρέψει ένα μεγαλύτερο σχεδιασμό, μετά από την προτεραιοποίηση των αναγκών.
 
 

Προσλήψεις μόνο μέσω κοινωφελούς 

Ένα από τα μείζονα προβλήματα, πέρα των εγκαταστάσεων, είναι και αυτό του προσωπικού, το οποίο είναι ελάχιστο, με τον κ. Βασιλειάδη να σημειώνει πως πρωτίστως θα βρεθεί τρόπος να καλυφθούν κάποιες θέσεις μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, όμως οι δυνατότητες για μόνιμες προσλήψεις είναι πρακτικά ανύπαρκτες, μιας και θεωρεί πως τη στιγμή που η χώρα έχει ένα συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων που μπορεί να κάνει τον χρόνο, και με δεδομένο πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία, έχει σε μικρότερη προτεραιότητα τις προσλήψεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
 
«Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς είναι σωστός αυτό ο προγραμματισμός. Όμως θα βρούμε λύσεις, θα ενταχθούν και στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» υπογράμμισε ο υφυπουργός, σημειώνοντας πως θα πρέπει να αναζητηθούν και εναλλακτικοί τρόποι να στελεχωθούν υπηρεσίες, οργανώνοντας ενδεχομένως μέσω των ΚΟΙΝΣΕΠ το κοινό ώστε οι υπηρεσίες να παρέχονται με μια άλλη λογική οικονομίας.
 
Η κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στο συγκεκριμένο τομέα, σημείωσε, και σε ιδιαίτερα ευπαθείς περιοχές, ώστε να έχουν πολλαπλά οφέλη: τη συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, τη δημιουργία τέτοιων οικονομικών δομών και την καταπολέμηση της ανεργίας. Αυτό όμως δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, μιας και το παλιό μοντέλο ήταν βασισμένο σε μια πελατειακή λογική και χρειάζεται χρόνος για να ξεπεραστεί. Χρόνο που θεωρεί πως ο ελληνικός λαός δίνει σε αυτή την κυβέρνηση, ώστε «για πρώτη φορά, όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ και ότι αυτή η χώρα μπορεί να γίνει μια κανονική χώρα».
 
Ερωτηθείς τέλος για το θέμα της δημιουργίας κερκίδων στο γήπεδο, σημείωσε πως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει τώρα προτεραιότητα, μιας και υπάρχουν πολλές και πιο επείγουσες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
 
 

Συμμετοχή των ιδιωτών στην χρηματοδότηση και των δομών 

Ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε πως οι οικονομικές δυνατότητες είναι δεδομένες, και πρέπει τώρα να λύσουν τα προβλήματα χωρίς να έχουν όπλα, γιατί πλέον δεν υπάρχει ούτε κρατική χρηματοδότηση ούτε ο πάλαι ποτέ ειδικός λογαριασμός του ΟΠΑΠ.
 
Ο καινούριος σχεδιασμός προβλέπει αλλαγή του οικονομικού μοντέλου και του τρόπου διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, ενώ με τον νέο αθλητικό νόμο θα υπάρξει και αλλαγή στο μοντέλο χρηματοδότησης των ομοσπονδιών, φεύγοντας από τη λογική να αποφασίζει το γραφείο του υπουργού κατά το δοκούν.
 
«Θα προσπαθήσουμε μέσα στον νέο αθλητικό νόμο να υιοθετήσουμε τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και οι χρηματοδοτήσεις να γίνονται πέρα και έξω από το γραφείο του υπουργού, με αντικειμενικά δεδομένα, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.
 
Παράλληλα το υπουργείο μέσα στη χρηματοδότηση του αθλητισμού θέλει να εντάξει τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλες ανάγκες των ομοσπονδιών. Ως παράδειγμα, που θεωρεί ο κ. Βασιλειάδης πως μπορεί να αποτελέσει και μοντέλο για τις ομοσπονδίες, είναι η Ολυμπιακή επιτροπή με το πρόγραμμα «υιοθετήστε έναν αθλητή», ενώ φιλοδοξούν κάτι ανάλογο να γίνει και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη με το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο, ένα μεγάλο κομμάτι του οποίου ολοκληρώθηκε με δωρεά από ιδιωτική εταιρεία.
 
«Πρέπει να βρούμε τρόπο να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, γιατί όλοι οι αθλητικοί χώροι της χώρας είναι ένα ρημάδι, αυτό δουλεύουμε νυχθημερόν να το αλλάξουμε» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτό έχει αρχίσει να γίνεται εμφανές στις μικρές τοπικές κοινωνίες, με μικρές παρεμβάσεις που έχουν τον μέγιστο κοινωνικό αντίκτυπο. 

Απαραίτητη η εθελοντική συμμετοχή 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Πανθρακικού Σταδίου κ. Γιώργος Μαυρίδης, ανέπτυξε στον Υφυπουργό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Στάδιο αλλά και τις ανάγκες του για υψηλό αθλητισμό, υπογραμμίζοντας πως από το Πανθρακικό Στάδιο έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι Κομοτηναίοι κάποια στιγμή και αποτελεί πόλο έξης σχολείων.
 
Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην παντελή έλλειψη μονίμων υπαλλήλων, στη μη επαρκή χρηματοδότηση, αλλά και τα προβλήματα στο ταρτάν του σταδίου και στην ανακατασκευή των γηπέδων του τένις.
 
Αυτή τη στιγμή το ταρτάν, σημείωσε, έχει ελαχιστοποιηθεί μετά από χρήση δεκαετιών και ενώ έχουν αθλητές με πανελλήνιες επιδόσεις αυτοί καταπονούνται.
 
Όσο για το τένις, έχει εδώ και χρόνια δύο γήπεδα ανομοιόμορφα, ημικατεστραμμένα, και ενώ έχει εγκριθεί και εκταμιευτεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ένα κονδύλι 55.000 ευρώ για την αποκατάσταση, δεν προχωρά η διαδικασία λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
 
Την ίδια ώρα έχουν ένα «μπαλόνι» που καλύπτει 2 γήπεδα τένις για προπονήσεις και το χειμώνα, που όμως είναι αποθηκευμένο στις αποθήκες του Δήμου Κομοτηνής, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις εγκαταστάσεις τους.
 
«Αυτή τη στιγμή κινούμαστε με τον εθελοντισμό προσπαθώντας να αποκαταστήσουμε με τους πόρους που έχουμε τα ανοιχτά γήπεδα και να ολοκληρώσουμε το τένις και τις παρεμβάσεις στο γήπεδο» ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, σημειώνοντας πως το Στάδιο έχει σημαντικές δυνατότητες.
 
Αν ολοκληρωθούν τα γήπεδα του μπάσκετ και του τένις, το γήπεδο ποδηλάτου στην είσοδο που σχεδιάζεται και αποκτήσουν προσωπικό για να τη φροντίζει και να τη φυλάει, πέρα από χρήματα, αυτό που χρειάζονται, σύμφωνα με τον κ. Μαυρίδη, είναι η συνειδητή συμμετοχή των συμπολιτών μας, γιατί αν καταφέρουν να προσθέσουν κάτι στον εθελοντισμό και να φυλάξουν από κοινού το χώρο θα είναι πολύ σημαντική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.