Αμεση οικονομικη στηριξη των καλλιεργητων αρωματικων φυτων της Θρακης ζητα ο Δ. Χαριτου

Οι παραγωγές τους παραμένουν στις αποθήκες λόγω συρρίκνωσης των εξαγωγών επισημαίνει ο βουλευτής Ροδόπης

Άμεση οικονομική στήριξη των καλλιεργητών αρωματικών φυτών της Θράκης ζητά ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως εξηγεί ο βουλευτής, εν μέσωπανδημίαςοι εν λόγω καλλιεργητές κρατούν ακόμη τις παραγωγές τους στις αποθήκες λόγω συρρίκνωσης των εξαγωγών, γεγονός που έρχεται να επιδεινώσει τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου.

Μάλιστα σπεύδει να επισημάνει ότι παρότι ο κλάδος των αρωματικών φυτών είναι δυναμικά αναπτυσσόμενος στη Θράκη και σε αυτόν δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός καλλιεργητών αυτοίκινδυνεύουν, αν δεν ενισχυθούν έκτακτα αυτήν την περίοδο, να βρεθούν να πλήρη αδυναμία να κρατήσουν βιώσιμες τις παραγωγικές τους δραστηριότητες.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης αναλυτικά:

«Η παραγωγή αρωματικών φυτών, όπως τριαντάφυλλα, ρίγανη και κυρίως λεβάντα, είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος κλάδος του πρωτογενούς τομέα, με εξαγωγικό προσανατολισμό και εξαιρετικές προοπτικές για τη Θράκη και την τοπική οικονομία. Αποτελείμια εναλλακτική πρόταση για τους παραγωγούς,αφού ήδη καλλιεργούνται πάνω από 3.500 στρέμματα και συμβάλλει στη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος.

Ένας σημαντικός αριθμός καλλιεργητών αρωματικών φυτών που δραστηριοποιείται στη Θράκη βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα, όπως του υψηλού κόστους παραγωγής χωρίς ουσιαστική στήριξη από πλευράς του υπουργείου. Παρότι τα αρωματικά φυτά συμπεριλαμβάνονται στιςπροωθούμενες καλλιέργειες εντούτοις δεν λαμβάνουν καμία οικονομική ενίσχυση, ούτε αυτής της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Η πανδημία του COVID19 επιδείνωσε τα ήδη σοβαρά προβλήματα του κλάδου, γιατί σήμερα τα αρωματικά φυτά παραμένουν στις αποθήκες, ιδιαίτερα οι ποσότητες της λεβάντας εξαιτίας μη πώλησης της παραγωγής του αιθέριου ελαίου, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον απότις εξειδικευμένες βιομηχανίες του εξωτερικού, αλλά και εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών. Οι παραγωγοί που έχουν επωμιστεί όλο αυτό το οικονομικό βάρος βρίσκονται εν μέσω πανδημίας σε δεινή θέση, ενώ δε γνωρίζουν πότε θα επανεκκινηθεί ο κλάδος, αφού τα αιθέρια έλαια τριαντάφυλλου, ρίγανης και λεβάντας εξάγονται στο σύνολο τους σε Γαλλία, Καναδά,Αμερική κλπ, με συνέπεια να είναι αβέβαιο το μέλλον τους και συνολικά του κλάδου των αρωματικών φυτών. Μέσα σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση παραμένουν αβοήθητοι από την κυβέρνηση και υπάρχει εύλογη ανησυχία ότι δε θα μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια.

Επειδή η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών έχει μία ιδιαίτερη δυναμική και ανάπτυξη στην περιοχή της Θράκης.

Επειδή μαζί με τα άλλα προβλήματα που απασχολούσαν μέχρι τώρα τους καλλιεργητές των αρωματικών φυτών ήρθαν να προστεθούν τα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία.

Ερωτάται ο κος υπουργός:

Τι μέτρα θα πάρετε για την οικονομική στήριξη τωνπαραγωγών αρωματικών φυτών για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους;».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.