Αμεση καταγραφη των καλλιεργειων που καταστραφηκαν πληρως ζητουν οι αγροτες

Συνάντησαν τον Περιφερειακό Δ/ντη του ΕΛΓΑ κ. Θανάση Πανάγο, ζητώντας να γίνει μέσα σε λίγες μέρες η επισήμανση των καλλιεργειών που καταστράφηκαν στο 100% - Να βοηθήσει με καταγραφή από δικούς της γεωπόνους προσφέρθηκε η Περιφέρεια ΑΜΘ

Την αρωγή της, με γεωπόνους που θα καταγράψουν άμεσα τα χωράφια όπου η καταστροφή των καλλιεργειών είναι ολοκληρωτική, προσέφερε προς τον ΕΛΓΑ η Περιφέρεια ΑΜΘ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ιάσμου την Πέμπτη 11 Ιουλίου.
 
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δημαρχείο Ιάσμου, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Ιάσμου κ. Καδή Ισμέτ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο νέος βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Περιφερειακός Δ/ντης του ΕΛΓΑ κ. Θανάσης Πανάγος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας κ. Κώστας Χουβαρδάς, Περιφερειακοί Σύμβουλοι αλλά και αρκετοί αγρότες, που ζήτησαν άμεση καταγραφή των χωραφιών στα οποία υπήρξε 100% καταστροφή. 

Ταχύτητα στις καταγραφές ζήτησε η Περιφέρεια 

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως οι καταστροφές ήταν μεγάλες, και σε πολλά σημεία συνάντησαν αγρότες οι οποίοι τους τόνισαν πως οι καταστροφή σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική και ζήτησαν να γίνουν οι καταγραφές γρήγορα.
 
Ο κ. Πανάγος σημείωσε πως πληροφορήθηκαν για τις ζημιές από το βράδυ της Τετάρτης, και από το πρωί βγήκαν άλλα δύο στελέχη του ΕΛΓΑ, ένας στην περιοχή Ξυλαγανής, που τον πληροφόρησε πως υπάρχουν βαμβάκια στην Ξυλαγανή που είναι καρατομημένα, και έχει μείνει μόνο το στέλεχος, ενώ συνάδερφος που πήγε στην περιοχή Ν. Σιδηροχωρίου και Αγίων Θεοδώρων, βρήκε επίσης σημαντικές καταστροφές, και κτήματα στα οποία όπως και προηγουμένως η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, ενώ στην περιοχή του Ιάσμου, σημείωσε πως παρατηρήθηκαν και πιο ενδιάμεσες καταστάσεις.
 
Ο ΕΛΓΑ, τόνισε, θα καταγράψει την Πέμπτη και την Παρασκευή την ένταση και την έκταση των ζημιών, για να ενημερώσουν την υπηρεσία για την κατάσταση που υπάρχει.
 
Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι το 70% των καλλιεργειών που επλήγησαν αφορούν βαμβάκια, με άλλες καλλιέργειες στην περιοχή να έχουν επίσης πληγεί. 

Ενστάσεις για την διαδικασία από τους αγρότες 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την πάγια διαδικασία, εντός 15 ημερών οι παραγωγοί θα πρέπει να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς, ώστε στη συνέχεια οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ να προβούν σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις αρχικά στις καλλιέργειες κοντά στη συγκομιδή και στη συνέχεια στις όψιμες.
 
Όμως αυτό δεν ικανοποιεί τους καλλιεργητές που βρέθηκαν στο Δημαρχείο Ιάσμου, οι οποίοι ζήτησαν να γίνουν άμεσα οι καταγραφές στα χωράφια που έχουν ζημιά στο 100% της παραγωγής, ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα αποζημιωθούν εξολοκλήρου.
 
Δεν ικανοποιήθηκαν δε από τις διαβεβαιώσεις του κ. Πανάγου ότι ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει ο έλεγχος, όσοι έχουν 100% ζημιά θα αποζημιωθούν πλήρως.
 
Παρόλα αυτά, προτάθηκε οι γεωπόνοι της Περιφέρειας να κάνουν κάποιους πρώτους ελέγχους, καταγράφοντας τα χωράφια όπου η ζημιά είναι ολική, και στη συνέχεια να μπορεί ο ΕΛΓΑ να χρησιμοποιήσει, αν επιθυμεί, αυτές τις καταγραφές.
 
Να σημειώσουμε πάντως πως και αυτό δεν ικανοποίησε τους καλλιεργητές, που επιθυμούν άμεση καταγραφή, θεωρώντας πως έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από τις καθυστερήσεις και την κανονική διαδικασία του ΕΛΓΑ εις βάρος τους. 

Αποστολή εκτιμητών υποσχέθηκε ο Βορίδης 

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Ιουλίου,  ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, για άμεση αποστολή γεωπόνων εκτιμητών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, και άμεση επίσης εκκίνηση της διαδικασίας ούτως ώστε να ολοκληρωθεί πριν ακόμη από την δεκαπενθήμερη προθεσμία δήλωσης των ζημιών από πλευράς των παραγωγών.
 
Μάλιστα ανέφερε πως θα δοθεί προτεραιότητα στην αποζημίωση των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής, καθώς όπως γίνεται κατανοητό από το υπουργείο σε αυτές τις περιπτώσεις εμφανίζεται έντονο πρόβλημα ρευστότητας στον παραγωγό, αφού έχει δαπανήσει κεφάλαιο για την καλλιέργεια και περίμενε τα έσοδα της συγκομιδής για να προχωρήσει σε επόμενες τεχνικές φροντίδες των εκμεταλλεύσεών του.
 
Ο υπουργός, μετά και από τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, δήλωσε πως υπάρχουν μεγάλες απώλειες παραγωγής σε 12 περιφερειακές ενότητες της χώρας.
 
Στην περιφέρεια ΑΜΘ ξεχώρισε την περιφερειακή ενότητα Έβρου, όπου επλήγησαν καλλιέργειες ελιάς, βαμβακιού και οπωροφόρων, τη Ροδόπη, όπου επλήγησαν βαμβάκι, καπνός, ακτινίδια και κηπευτικά και την Καβάλα, όπου επλήγησαν αροτραίες καλλιέργειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.