Αμεση η αντιδραση της Εισαγγελιας Πρωτοδικων Ροδοπης για τον 9χρονο που βρεθηκε μονος στην Κεντρικη πλατεια

Το παιδί δεν επιθυμεί να επιστρέψει σπίτι, ενώ γίνεται έρευνα για την κατάσταση διαβίωσης του ίδιου και των αδελφών του

Την άμεση αντίδραση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης και της Διευθύνουσας της κ. Κωνσταντίνας Μελισσάρη προκάλεσε η εύρεση 9χρονου μόνου και αβοήθητου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής τις νυχτερινές ώρες της περασμένης Τετάρτης.
 
Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από περίοικο για το παιδί, με τους αστυνομικούς να μεταβαίνουν στην παιδική χαρά εντός της πλατείας, όπου και εντόπισαν τον ανήλικο εμφανώς ταλαιπωρημένο.
 
Το παιδί μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, όπου φιλοξενείται μέχρι και σήμερα για ιατρικές εξετάσεις, και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για το πώς βρέθηκε εκεί και τις γενικότερες συνθήκες διαβίωσής του, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν πως πρόκειται για κλασική υπόθεση Ρομά που εξωθείται από την οικογένειά του σε επαιτεία και δέχεται πιέσεις για να φέρει χρήματα στο σπίτι.
 
Σε βάρος της μητέρας του ανήλικου και του συντρόφου της, φερόμενου ως πατέρα του, σχηματίστηκε δικογραφία για έκθεση ανηλίκου, ενώ οι δύο τους, που κατάγονται από το Δροσερό, έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές αρχές Ξάνθης και Καβάλας, στη δικαιοδοσία των οποίων υπαγόταν κατά διαστήματα.
 
Μάλιστα υπάρχουν εκθέσεις από την ΠΕ Ξάνθης από το 2010 και στη συνέχεια που κρίνουν την καταλληλότητα του περιβάλλοντος του ανήλικου και των συνολικά 9 αδερφιών του, ενώ έχουν κατ’ επανάληψη σχηματιστεί δικογραφίες εις βάρος της μητέρας για έκθεση ανηλίκων και επαιτεία, ενώ έχει καταδικαστεί τουλάχιστον τρεις φορές σε Καβάλα και Κομοτηνή.
 
Χαρακτηριστικά το 2015 είχε αφήσει, ένα κορίτσι, γεννηθέν το 2004, έξω από ένα περίπτερο στον οικισμό του Ισάλου, υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.
 
Πάντως φαίνεται πως είχαν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες από την Καβάλα, για απομάκρυνση των παιδιών, οι οποίες όμως δεν είχαν εκτελεστεί γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμες θέσεις στις δομές φιλοξενίας, οι οποίες είναι γεμάτες. 

Δεν επιθυμεί να επιστρέψει σπίτι ο ανήλικος 

Στην κατάθεσή του ο ανήλικος φέρεται να ανέφερε πως κακοποιούνταν συστηματικά από τον σύντροφο της μητέρας, ειδικά όταν δεν έφερνε λεφτά στο σπίτι, με ένα σιδερένιο αντικείμενο, σαν μασιά από σόμπα.
 
Αυτός ήταν και ο λόγος που προτίμησε να μην επιστρέψει σπίτι την τελευταία φορά, φοβούμενος ότι θα κακοποιηθεί ξανά, ενώ δήλωσε πως δεν θέλει να επιστρέψει στην οικία του, και δείχνει να μην διατηρεί συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα του.
 
Μάλιστα στην κατάθεσή του τόνισε πως δεν επιθυμεί να επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ ανησυχούσε ότι θα έρθουν οι γονείς του να το πάρουν, και αισθάνθηκε ασφάλεια στο νοσοκομείο, ενώ ζήτησε να πάει σχολείο, μιας και ενώ ήθελε, δεν το άφηναν να πάει.
 
Με την εύρεση του 9χρονου εκδόθηκε αμέσως εισαγγελική παραγγελία από την κ. Μελισσάρη, για να γίνει έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσής του και το περιβάλλον του, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος της μητέρας και του συντρόφου, που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης ενός έτους.
 
Μέσα από αυτή τη διαδικασία βρέθηκε ακόμα ένα από τα αδέρφια του, γεννηθέν το 2013, που μεταφέρθηκε επίσης στο Νοσοκομείο Κομοτηνής για ιατρικές εξετάσεις και φιλοξενία μέχρι να βρεθεί δομή.
 
Μάλιστα η έρευνα συνεχίζεται, ώστε να εντοπιστούν και τα υπόλοιπα αδέρφια, μια διαδικασία που είναι όμως δυσχερής γιατί φαίνεται πως έχουν μεταφερθεί σε συγγενικά σπίτια. 

Προβλήματα επικοινωνίας για τους ανήλικους με το Νοσοκομείο Κομοτηνής 

Η κ. Μελισσάρη στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το κουβάρι της θλιβερής αυτής ιστορίας ξετυλίχθηκε χάρη σε ένα συμπολίτη μας που ευαισθητοποιήθηκε από την θέα του παιδιού, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η αστυνομία και η εισαγγελική αρχή. Για αυτό και θεωρεί σημαντικό να υπάρχει κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση στο θέμα των παιδιών αυτών, πίσω από την υπόθεση των οποίων κρύβεται μεγάλη δυστυχία.
 
Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενδιάμεσος φορέας όταν απομακρύνουν τα παιδιά, ώστε να φιλοξενούνται μέχρι να διοχετευτούν στα ιδρύματα που θα τα αναλάβουν, γι’ αυτό πανελλαδικά στέλνονται για φιλοξενία στα νοσοκομεία που δεν είναι ο καταλληλότερος χώρος.
 
Πάντως η εισαγγελέας εξέφρασε το παράπονό της γιατί υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου Κομοτηνής, τα οποία θεωρεί πως δημιουργούν προσκόμματα στην λειτουργία της εισαγγελίας, σε θέματα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
 
Την ίδια ώρα δεν υπάρχει διαθέσιμος παιδοψυχίατρος, και πολλές φορές τα παιδιά πρέπει να σταλούν στην Αλεξανδρούπολη, κάτι το οποίο θεωρεί πως πρέπει να σταματήσει.
 
Από τη στιγμή δε που ο διοικητής του Νοσοκομείου είναι και ο ίδιος κοινωνικός λειτουργός, θεωρεί πως θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και να μη δημιουργούνται «προσκόμματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και να λυθεί αυτή η δυσλειτουργία που έχει δημιουργηθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.