Αμεση επισκευη χρειαζεται το σπιτι στο οποιο κατοικουν δυο αδερφια με νοητικη υστερηση στο Αρσακειο

Παρόλο που τους έχουν βοηθήσει τόσο οι αρχές όσο και ιδιώτες, η κατάστασή τους παραμένει δύσκολη λόγω της πλήρους έλλειψης εισοδήματος

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα για τα δύο αδέρφια με νοητική υστέρηση στο Αρσάκειο, τα οποία παρόλο που έχουν βρει βοήθεια τόσο από ιδιώτες όσο και από υπηρεσίες, παρόλα αυτά διαβιούν σε ένα σπίτι το οποίο χρίζει άμεσης επισκευής, ενώ περιμένουν ακόμα από την πολιτεία να βγουν οι συντάξεις τους ώστε να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Τα δύο αδέρφια, ο Αθανάσιος Ματακάκης, 45 ετών, και η αδερφή του Βασιλική Ματακάκη, 47 ετών, ζούσαν με την μητέρα τους, η οποία κάλυπτε τις όποιες ανάγκες τους, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, όταν και αυτή απεβίωσε.
 
Από τότε συνεχίζουν να ζουν στο σπίτι, όμως η κατάστασή τους δεν τους επιτρέπει να ζουν αξιοπρεπώς, μιας και χρήζουν ιδιαίτερης συμπαράστασης και δυσκολεύονται και στην επικοινωνία τους με τον υπόλοιπο κόσμο. 

Ζουν μόνοι με σοβαρά νοητικά προβλήματα 

Και αυτό γιατί ο Αθανάσιος Ματακάκης πάσχει από νοητική υστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω από 20, όπως προκύπτει από γνωμάτευση της διεύθυνσης αναπηρίας και ιατρικής του ΙΚΑ Κομοτηνής, με την οποία έχει κριθεί ανίκανος για εργασία εφ όρου ζωής με ποσοστό αναπηρίας 90%.
 
Λόγω των προβλημάτων αυτών, χρήζει της συνεχούς φροντίδας και επιτήρησης, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα να κατανοήσει, να επικοινωνήσει με άλλο άτομο, να κυκλοφορήσει μόνος του, να συνδιαλλαχθεί και πολύ περισσότερο να διεκδικήσει μόνος του τα δικαιώματα του για χορήγηση επιδομάτων, να εισπράξει μόνος του τη σύνταξη και να διαχειριστεί τα χρήματα αυτά.


Ο μόνος πλησιέστερος εν ζωή συγγενής του, είναι η αδελφή του Ματακάκη Βασιλική, η οποία είναι επίσης ανίκανη για την φροντίδα του, καθώς και η ίδια πάσχει από βαριά νοητική υστέρηση με δείκτη νοημοσύνης 45, ενώ φέρεται να μην επιτρέπει σε κανένα πλην ορισμένων συγγενών να πλησιάσουν στο σπίτι, κάτι που κάνει δυσκολότερη και την παροχή βοήθειας στα δύο αδέρφια.
 
Οι συγγενείς τους, που δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά όλες τις ανάγκες της φροντίδας των δύο παιδιών, έχουν ζητήσει τη βοήθεια τόσο της πολιτείας όσο και των πολιτών, και έχουν δει ανταπόκριση, μιας και τόσο οι Υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής και του δήμου Μαρωνείας Σαπών έχουν συνδράμει, συμπεριλαμβανομένων υλικών και τροφίμων, καθώς και πολλοί ανώνυμοι ιδιώτες.
 
Μάλιστα έχουν δοθεί στα παιδιά τόσο κρεβάτια, από το ξενοδοχείο Ανατόλια, ενώ και Σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος του Αρσακείου, ο Σύλλογος Γυναικών Σαπών, ο Σύλλογος Σαπών τα Κασσιτερά έχουν βοηθήσει για τα παιδιά, και έτσι έχει συγκεντρωθεί και εξοπλισμός για το σπίτι, ακόμα και πλυντήριο. 

Σε άσχημη κατάσταση το σπίτι 

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα παιδιά, λόγω της νοητικής τους υστέρησης, δυσκολεύονται να φροντίσουν καθημερινά για τον εαυτό τους, ενώ το σπίτι, το οποίο ήταν ήδη παλιό, μένει παραμελημένο, με αποτέλεσμα πλέον να έχει μείνει χωρίς βασικές παροχές, όπως το ρεύμα, ενώ τα ποντίκια έχουν φάει και τα καλώδια.
 
Το πρόβλημα εντείνει το γεγονός ότι δεν έχουν κανένα εισόδημα, και για αυτό τα συγγενικά τους πρόσωπα προσπαθούν να βγάλουν επίδομα ή σύνταξη, όμως οι διαδικασίες, τόσο λόγω της γραφειοκρατίας όσο και λόγω των προβλημάτων των παιδιών, καθυστερούν, και στο μεσοδιάστημα η κατάστασή τους παραμένει δύσκολη.
 

Για αυτό και απευθύνονται, μέσω του «ΠτΘ», στην κοινωνία της Ροδόπης, που έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα, να βοηθήσει όπως μπορεί, ώστε τα δύο αδέρφια να ξεπεράσουν αυτό το τελευταίο εμπόδιο, μιας και όταν βγουν οι συντάξεις, θα αρχίσουν όλα να κυλούν καλύτερα.
 
Και παρόλο που η διατροφή, όπως είναι φυσικό, παραμένει μια συνεχής ανάγκη παρά τη βοήθεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το σπίτι, το οποίο όπως φαίνεται και από τις εικόνες που δημοσιεύουμε, βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.
 
Το θέμα του σπιτιού για πολλούς μήνες δεν φαινόταν να είναι μεγάλο, μιας και σχεδιαζόταν η μίσθωση κατοικίας για τα δύο αδέρφια, όμως τελικά αυτή η μετακίνηση δεν ευοδώθηκε, και τώρα οι συγγενείς τους προσπαθούν να βρουν πόρους για να επισκευάσουν το σπίτι της οικογένειας, όπου τα δύο παιδιά διέμεναν μαζί με τη μητέρα τους.
 
Εξοπλισμός για το σπίτι υπάρχει, και από τις δωρεές, όμως αυτό που χρειάζεται είναι επισκευές στους εσωτερικούς χώρους, η αλλαγή όλων των καλωδιώσεων που φαίνεται ότι τις έχουν φάει τα ποντίκια, ακόμα και η εξωτερική τουαλέτα που έχουν τα αδέρφια.
 
Η ελπίδα είναι πως με τη βοήθεια όλων, τα δύο αδέρφια θα σταματήσουν να ζουν σε ανθυγιεινές συνθήκες και θα μπορέσουν να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα όταν ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι συντάξεις τους.
 
Τα στοιχεία επικοινωνίας για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει με οποιοδήποτε τρόπο είναι στη διάθεση του «ΠτΘ», με τον οποίο μπορείτε να επικοινωνήσετε για περαιτέρω λεπτομέρειες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.