Αμεσες κινητοποιησεις στην ανακοινωση των νεων μετρων
Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τα μέτρα, που περιλαμβάνει η νέα δανειακή σύμβαση, όπως ήταν φυσικό εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις ξεσηκώθηκαν προχωρώντας σε συγκεντρώσεις και συλλαλητήριο σε όλη τη χώρα. Στην Κομοτηνή η αρχή έγινε το απόγευμα της Πέμπτης, με τα δυο συλλαλητήρια που οργάνωσαν η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το κρύο, οι δυο χωριστές συγκεντρώσεις έγιναν στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής και στη συνέχεια πραγματοποιηθήκαν πορείες διαμαρτυρίες σε δρόμους της Κομοτηνής.
Κινητοποίηση ΠΑΜΕ
Κώστας Σιδηρόπουλος «Η ατομική οργή, που νοιώθει ο κόσμος δεν πιάνει τόπο»
Από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ νομού Ροδόπης ο κ. Κώστας Σιδηρόπουλος δεν μπήκε στη διαδικασία να μιλήσει για τα μέτρα, που προβλέπονται στη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά σημειώνοντας ότι «ο λαός καταλαβαίνει τι θα επιφέρουν» απηύθυνε κάλεσμα για γενικό παλλαϊκό πανελλαδικό ξεσηκωμό. «Η ατομική οργή, που νοιώθει ο κόσμος», τόνισε, «αυτό που κάθεται στο σπίτι του, βλέπει τηλεόραση, νευριάζει, θέλει να τη σπάσει, δεν πιάνει τόπο». «Πρέπει να βγει έξω», συνέχισε, «να συγκεντρωθεί με τον υπόλοιπο λαό, με τους εργαζομένους που απεργούν και βρίσκονται σε συλλαλητήρια. Είναι το μόνο, που μπορεί να τους τρομάξει.
Εμείς λέμε ούτε το δάνειο να πάρουμε, ούτε αυτές τις δόσεις, που μας εκβιάζουν ότι πρέπει να τις πάρουμε σώνει και καλά. Μας παρουσιάζουν ότι η σημερινή μας ζωή θα είναι παράδεισος σε σχέση με αυτό που θα ζήσουμε αν δεν πάρουμε τις δόσεις. Αυτά είναι ψευτιές. Πρέπει ο λαός να πάρει καθαρά την υπόθεση στα χέρια του. Να ρίξει την κυβέρνηση, να γίνουν εκλογές και να αλλάξουν και οι συσχετισμοί, γιατί δεν πάει παραπέρα».
Όχι σε συνεργασίες στις εκλογές
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΚΚΕ με άλλες αριστερές δυνάμεις ήταν αρνητικός και επανέλαβε τη σταθερή θέση του κόμματος. Από εκεί και πέρα, υπογράμμισε πως «οι εκλογές είναι ένας σημαντικός σταθμός, αλλά τα πράγματα δε θα λυθούν με τις εκλογές. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ προφανώς θα τους βάλει μεγαλύτερα εμπόδια. Να φτάσουμε σε όσο υψηλότερο ποσοστό γίνεται, αλλά αυτό που θα τους ενοχλήσει είναι η αντίδραση στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές».
Κινητοποίηση ΣΥΡΙΖΑ
«Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και για ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς»
«Συμφώνησαν για μισθούς φτώχειας και για συντάξεις πείνας, για διάλυση του δημόσιου και για εκποίηση του δημόσιου πλούτου», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάκης Χαρίτου. «Υποθήκευσαν την Ελλάδα», συνέχισε, «και την άφησαν έκθετη στις ορέξεις των δανειστών. Όσα έλεγαν, ότι θέλουν να σώσουν τη χώρα, αποδεικνύεται ότι ήταν ένα ψέμα. Οι μάσκες έπεσαν. Το μόνο που θέλουν είναι να σώσουν τις τράπεζες και να διευκολύνουν το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι έκθετοι όλοι τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία. Η βαρβαρότητα που έδειξαν και δείχνουν, στρέφεται ιδιαίτερα απέναντι στη νέα γενιά και στους εργαζόμενους. Το εγκληματικό τους έργο σε βάρος της χώρας ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν να ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, η Τρόικα και το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα πρέπει να φύγουν. Τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και για ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει σελίδα ο τόπος».
Σταμάτης Σακελλίων «Πλέον ο καθένας και η καθεμιά από εμάς έχουν ατομική ευθύνη»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σταμάτης Σακελλίων υπογράμμισε πως «η τρικομματική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον τραπεζίτη Παπαδήμο, ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το πραξικόπημα, πραξικόπημα στη βουλή και πραξικόπημα στο λαό». «Ετοιμάζεται να περάσει τη δανειακή σύμβαση», προσέθεσε, «η οποία έρχεται να δέσει χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό και να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία. Σήμερα συντελείται ένα έγκλημα». Απευθύνοντας κάλεσμα προς τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους να γκρεμίσουν αυτήν την κυβέρνηση, όπως είπε, ξεκαθάρισε πως «πλέον ο καθένας και η καθεμιά από εμάς έχουν ατομική ευθύνη». «Όλος ο λαός μπορεί να τους ρίξει», συνέχισε, «και μπορεί να πει σε αυτήν την κυβέρνηση «φτάνει πια, μπορείτε να φύγετε»». «Γιατί αυτή τη στιγμή, το έγκλημα που συντελείται δεν διορθώνεται», κατέληξε, επισημαίνοντας πως «αν περάσουν αυτά τα μέτρα, θα είναι ο Αρμαγεδώνας και για τον ιδιωτικό και για το δημόσιο τομέα και για τους άνεργους. Σε αυτό το έγκλημα μπορεί και πρέπει να αποτρέπει».
Ισχνή η συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο
Στον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Πεταλωτή, κατευθύνθηκαν οι συνδικαλιστές
Για χθες το πρωί ήταν προγραμματισμένες επίσης δυο συγκεντρώσεις, η μια στο Εργατικό Κέντρο από τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και η άλλη στην κεντρική πλατεία από το ΠΑΜΕ. Στο Εργατικό Κέντρο η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν ισχνή και δεν πραγματοποιήθηκε πορεία, αλλά η ηγεσία και μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων κατευθύνθηκαν προς την έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με σκοπό να ζητήσουν συνάντηση με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Γιώργο Πεταλωτή, που συμμετείχε σε σύσκεψη για τα πλημμυρικά φαινόμενα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πλευρών, με τα πνεύματα να οξύνονται σε ορισμένα σημεία, ανάμεσα στον Υφυπουργό και τους συνδικαλιστές.
Κλίμα έντασης στην Περιφέρεια
Παντελής Μαγαλιός «Θα γίνει μακελειό, αν ψηφιστούν αυτά τα μέτρα, δε θα δέρνουν μόνο τους βουλευτές και τους υπουργούς, θα δέρνουν κι αυτούς που έχουνε δουλειά»
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Παντελής Μαγαλιός, πήρε πρώτος το λόγο και ζήτησε από τον κ. Πεταλωτή να μην ψηφίσει τα μέτρα, της νέας δανειακής σύμβασης, επισημαίνοντας πως «η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλο αναβρασμό» τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα γίνει μακελειό τις επόμενες μέρες, αν ψηφιστούν αυτά τα μέτρα, δε θα δέρνουν μόνο τους βουλευτές και τους υπουργούς, θα δέρνουν κι αυτούς που έχουνε δουλειά». «Σήμερα μπαίνει ταφόπλακα και στον εργαζόμενο και στον άνεργο», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης.
«Μην ανακαλύπτουν σήμερα την Αμερική οι βολεμένοι εργατοπατέρες»
«Μην ανακαλύπτουμε σήμερα την Αμερική», ήταν η απάντηση του κ. Πεταλωτή, που υποστήριξε ότι «η ταφόπλακα έχει μπει προ πολλού» και ξεκαθάρισε ότι γνωρίζει καλύτερα από τους συνδικαλιστές τι γίνεται σήμερα στην κοινωνία.
Η αντιπαράθεση πήρε πιο έντονη τροπή, όταν ο κ. Μαγαλιός παρενέβη με τη φράση «όπως τα ξέρατε και στο πρώτο μνημόνιο». Ήταν αφορμή για τον κ. Πεταλωτή να μιλήσει για εργατοπατέρες-«βολεμένους» σε παλαιότερες εποχές, που είναι συνυπεύθυνοι, κατά τον ίδιο, για την σημερινή κατάσταση, και να αφήσει για τον κ. Μαγαλιό, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει ξεχάσει τι δουλειά κάνει».
Ο κ. Πεταλωτής επίσης εγκάλεσε τους συνδικαλιστές, ότι πήγαν στην αίθουσα για «σόου μπροστά στις κάμερες», δεδομένου ότι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του να καθίσουν για να έχουν μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα, τα οποία έθεταν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου υποστήριξε ότι δεν πήγαν εκεί για να κάνουν κανένα διάλογο, αλλά για να παρουσιάσουν την υφιστάμενη κατάσταση στην κοινωνία και να στείλουν ένα μήνυμα προς τον Υφυπουργό, που θα κληθεί να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
