«Αλυσιδωτες αντιδρασεις» για τις δηλωσεις Βασιλακοπουλου περι πιθανης «εμπλοκης της μουσουλμανικης μειονοτητας»

Στην περίπτωση διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου Μπάσκετ στην Ξάνθη

Την καθολική αντίδραση της τοπικής, και όχι μόνο, κοινωνίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης(ΕΟΚ)  Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο οποίος ερωτηθείς αναφορικά με το γήπεδο στο οποίο θα τελεστεί τελικά ο τελικός Κυπέλλου μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες του Παναθηναϊκού και του Άρη, είπε μεταξύ άλλων πως η Ξάνθη απορρίφθηκε υπό τον φόβο εμπλοκής της μουσουλμανικής μειονότητας.  

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Arena FM”  ο πρόεδρος της ΕΟΚ  δήλωσε τα εξής: «Έχουμε κάνει εθνικό θέμα τον τελικό μπάσκετ. Πρέπει να είναι μια γιορτή αλλά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία δεν το επιτρέπει αυτό. Δείτε τι συνέβη με το Final-4 του League Cup του βόλεϊ που ήταν να γίνει στην Κύπρο, επειδή παρενέβη το υπουργείο δημόσιας τάξης, γιατί είχαν από τις μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες ότι θα γίνουν έκτροπα. Πρέπει να βρίσκουμε τον χώρο που πληροί όλους τους όρους ασφαλείας. Έχουμε ζήσει εμπειρίες γι’ αυτό το ψάχνουμε την καλύτερη λύση στην σημερινή πραγματικότητα. Συνήλθε η επιτροπή της ΕΟΚ και της αστυνομίας και αν δεν είναι η Λάρισα θα είναι η Αθήνα. Την αποδέχθηκαν όλοι αυτήν την εισήγηση[…]» για να αναφέρει στην συνέχεια σε σχέση με την περίπτωση της Ξάνθης πως «Η Ξάνθη είναι σε ένα ευαίσθητο σημείο. Φοβηθήκαμε μήπως είχαμε με τους στρατούς των δυο ομάδων και εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας. Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει η ίδια η κοινωνία. Εδώ δεν μπορεί να κάνει συναυλία ο Νταλάρας».


Χρήστος Μέτιος
«Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Γιώργου Βασιλοκόπουλου»

Την δική του απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΚ έδωσε και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος χαρακτηρίζοντάς τες ως «απαράδεκτες» επεσήμανε πως το σύνολο της ΠΑΜ-Θ και των πολιτών της, ανεξαρτήτου θρησκεύματος και καταγωγής «αγαπάμε τον αθλητισμό και θεωρούμε τιμή μας να φιλοξενούμε στον τόπο μας κορυφαία αθλητικά γεγονότα».

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Μέτιου έχει ως εξής:

«Πληροφορήθηκα τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης (Arena FM), σύμφωνα με τις οποίες η Ξάνθη δεν αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή για την πραγματοποίηση του τελικού του Κυπέλου Ελλάδας στο μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες του Άρη και του Παναθηναϊκού, λόγω πιθανών επεισοδίων στα οποία είναι δυνατόν, κατά τα λεγόμενά του, να εμπλακεί η μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.
Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι η Ξάνθη, όπως και ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι μια ασφαλής και φιλόξενη περιοχή της οποίας οι κάτοικοι, ανεξαρτήτου θρησκεύματος και καταγωγής, αγαπάμε τον αθλητισμό και θεωρούμε τιμή μας να φιλοξενούμε στον τόπο μας κορυφαία αθλητικά γεγονότα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος γνωρίζει πολύ καλά τη δυνατότητα που έχει η Ξάνθη να φιλοξενεί σημαντικές αθλητικές συναντήσεις. Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2015, πραγματοποιήθηκε στην πόλη διεθνές τουρνουά μπάσκετ με τη συμμετοχή των εθνικών ομάδων Ελλάδος, Τσεχίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και Ρωσίας το οποίο είχε απόλυτη επιτυχία».       

Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης
«Η λέξη ντροπή είναι λίγη»

Άμεση ήταν και η απάντηση από πλευράς του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη ο οποίος «κινήθηκε» σε υψηλούς, ως όφειλε αν κρίνει κανείς το μέγεθος της ύβρεως του προέδρου της ΕΟΚ, τόνους. Η απάντηση του κ. Ζαγναφέρη έχει ως εξής:

«Απάντηση στην απαράδεκτη δήλωση του Προέδρου της ΕΟΚ κ. Γιώργου Βασιλακόπολου

ΝΤΡΟΠΗ

Η ντροπή είναι πολύ μικρή λέξη για να αποδώσει την ύβρη και τη θρασύτητα του κ. Βασιλακόπουλου , προέδρου της Ε.Ο.Κ., σχετικά με τη δήλωσή του για την Ξάνθη ως μη κατάλληλο τόπο για τη διεξαγωγή του τελικού κυπέλου μπάσκετ, συγκεκριμένα δήλωσε: «Η Ξάνθη είναι σε ένα ευαίσθητο σημείο μήπως είχαμε με τους στρατούς των δυο ομάδων και εμπλοκή της μουσουλμανικής μειονότητας. Το πρόβλημα έχει δημιουργήσει η ίδια η κοινωνία. Εδώ δεν μπορεί να κάνει συναυλία ο Νταλάρας».

Και αυτό επειδή ήμασταν η μοναδική πόλη που εγγράφως και επισήμως διεκδικήσαμε τον τελικό του μπάσκετ και δεν μπορούσε να μας προσάψει τίποτε άλλο. Ποιος σας ενημέρωσε ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας στην περιοχή μας; Η αστυνομία; Ο στρατός; Οι μυστικές υπηρεσίες της CIA; Γνωρίζετε κάτι;

Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε επαρκώς στα παραπάνω ερωτήματά μας, δεν μένει παρά να σας χαρακτηρίσουμε ως έναν κοινό συκοφάντη, ψεύτη, που με την άθλια δήλωσή σας, υποσκάπτετε όχι μόνο τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και την ηρεμία των Ελλήνων πολιτών της περιοχής. Η λέξη ντροπή είναι λίγη. 

Τι να περιμένει κανείς από ένα παράγοντα «δεινόσαυρο» της Ε.Ο. Καλαθοσφαίρισης που βρίσκεται στην δεκαετία των 80 και μόνο σε άνοια μπορούν να δικαιολογηθούν τα λεγόμενά του. Δυστυχώς, διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.

Κύριε Βασιλακόπουλε, αμφιβάλλουμε αν έχετε επισκεφθεί ποτέ την πόλη μας και ούτε μας ενδιαφέρει . Μας ενδιαφέρει όμως να μας αφήσετε ήσυχους να πορευθούμε με τα οράματά μας, με τον πολιτισμό μας και την πολυπολιτισμικότητά μας.

Διαχρονικά ως Ξανθιώτες, έχουμε αποδείξει ποιοι είμαστε, που πάμε και τι έχουμε προσφέρει στη Χώρα μας. Απομονωθείτε στον μικρόκοσμό σας και ασχοληθείτε με τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες που σας καθιέρωσαν «δεινόσαυρο» παράγοντα».

Αντώνης Γραβάνης
«Για την ντροπιαστική αυτή δήλωση, θα ήταν σωστό να παραιτηθεί»

Την παραίτηση του κ. Βασιλακόπουλου ζητά σε δική του τοποθέτηση ο κ. Αντώνης Γραβάνης, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής, υπογραμμίζοντας πως «η περιοχή της Θράκης, είναι υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και φιλήσυχης περιοχής».

«Η δήλωση Βασιλακόπουλου ότι δεν μπορεί να γίνει ο τελικός μπάσκετ στην Ξάνθη λόγω και της μουσουλμανικής μειονότητας, είναι προσβλητική και οφείλουμε όλοι, ως τοπική κοινωνία να την καταδικάσουμε απερίφραστα. Η περιοχή της Θράκης, είναι υπόδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης και φιλήσυχης περιοχής, και είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για τον τόπο καταγωγής και διαμονής μας. Για την ντροπιαστική αυτή δήλωση, θα ήταν σωστό να παραιτηθεί καθώς και να ζητήσει άμεσα συγνώμη. Έλεος με τους “παντογνώστες εξ Αθηνών”» αναφέρει χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.