Αλμα στο αγνωστο για το ασφαλιστικο των επαγγελματιων το 2017

Ελάχιστες μέρες πριν το νέο έτος που φέρνει νέο φορέα ασφαλίσεων, ελάχιστα είναι γνωστά για το πώς θα υπολογίζονται οι εισφορές και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις τους

Πλήρης ασάφεια επικρατεί για τις ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του χρόνου, που φέρνει ένα νέο Ασφαλιστικό φορέα και αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται εισφορές αλλά και συντάξεις.
Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι οι αδρές γραμμές των εισφορών είναι γνωστές, οι λεπτομέρειες για το πώς θα πληρώνονται αλλά ακόμα και ο ακριβής τρόπος υπολογισμού τους δεν έχουν ξεκαθαριστεί με τις απαραίτητες ρυθμιστικές ή κανονιστικές αποφάσεις. 

Ανέστης Βαφειάδης «Περιμένουμε για να τοποθετηθούμε επισήμως μόλις βγουν οι ρυθμιστικές και οι κανονιστικές»

 
«Ξεκινάς ένα έτος χωρίς να ξέρεις πώς να κάνεις τον προϋπολογισμό σου» σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ανέστης Βαφειάδης, σημειώνοντας πως προς το παρόν γνωρίζουν ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2015, και μετά από τα εισοδήματα του 2016 θα γίνει συμψηφισμός, όμως δεν γνωρίζουν καν πώς θα πληρώνονται. Έτσι υπάρχει μια εκδοχή, που λέει ότι το πρώτο τρίμηνο θα πληρώσουν όλες τις εισφορές του έτους, και στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός, κάτι που θεωρούν τη χειρότερη εκδοχή.
 
Την ίδια ώρα δεν γνωρίζουν αν θα ισχύσει πλαφόν για ανώτερο ή κατώτερο ποσό κάθε μήνα, για τα οποία δεν τους έχει ενημερώσει κανείς, μιας και δεν έχουν εκδοθεί οι ρυθμιστικές ή οι κανονιστικές αποφάσεις, οι οποίες θα έχουν και τις απαραίτητες ρυθμίσεις. 

Η χειρότερη χρονιά για τους εμπόρους 

Όμως με δεδομένο ότι από το Φεβρουάριο θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν με το νέο σύστημα, όλα αυτά θα πρέπει να  τα ρυθμίσουν το συντομότερο δυνατό, μιας και  ήδη είναι αβέβαιο το κλίμα που υπάρχει στην αγορά, η οποία έζησε τη χειρότερη χρονιά της, ξεπερνώντας ακόμα και το 2012 που ήταν έτος ορόσημο χαμηλών επιδόσεων.
 
Ο κ. Βαφειάδης θεωρεί επίσης  πως η αβεβαιότητα αυτή αποτελεί και τον ανασταλτικό παράγοντα για το κλείσιμο μιας επιχείρησης, μιας και αν είχε αποσαφηνιστεί πόσο θα πλήρωναν οι επαγγελματίες, τότε  θα βλέπαμε περισσότερο λουκέτα ή συγχωνεύσεις, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα με τα μπλοκάκια οι κάτοχοι των οποίων έσπευσαν να τα «κλείσουν».
 
«Περιμένουμε για να τοποθετηθούμε επισήμως μόλις βγουν οι ρυθμιστικές και οι κανονιστικές» σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό ενισχύει και την αβεβαιότητα στην αγορά.
 
Αυτό το γεγονός αφήνει και τις φήμες να οργιάζουν για το τι μέλλει γενέσθαι, και έτσι κυκλοφορούν πληροφορίες για παρατάσεις του υφιστάμενου συστήματος, ή πέρασμα στον υπολογισμό της εισφοράς με το τεκμαρτό εισόδημα, όπως γίνεται με τη φορολογία.
 
«Αυτή ήταν η χειρότερη χρονιά στην αγορά ακόμα και από το 2012» σημείωσε, θεωρώντας πως αυτό θα φανεί στο νέο έτος επηρεάζοντας και τα έσοδα του κράτους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.