«Αλληλεγγυη και κατανοηση ειναι το νοημα της Κοινωνικης Ασφαλισης»

Το ΙΚΑ Κομοτηνής επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος όπου συνάντησε τους εργαζομένους

Στο ΙΚΑ Κομοτηνής βρέθηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου ο Υφυπουργός Εργασίας, με αρμοδιότητα στην Κοινωνική ασφάλιση, κ. Τάσος Πετρόπουλος, όπου συνάντησε τη διοίκηση και το προσωπικό του, ζητώντας από αυτούς αλληλεγγύη, και κατανόηση, μιας και αυτό είναι το νόημα της  Κοινωνικής Ασφάλισης.
 
Ο κ. Πετρόπουλος μίλησε με τους εργαζόμενους και τους εξέθεσε το όραμα της κυβέρνησης για τον νέο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που δημιουργείται και θα περιλαμβάνει τη συντριπτική τους πλειοψηφία τους εργαζομένους. Αυτό που δημιουργείται, σημείωσε, δεν είναι ακόμα ορατό στο σύνολό του, όμως φαίνεται πως από την αρχή επιτυγχάνουν αποτελέσματα που σε άλλες χώρες χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να το επιτύχουν, φέρνοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας που χρειάστηκε, κατά τον ίδιο, 14 χρόνια για να κάνει αυτό που έκανε η Ελλάδα σε 5 μήνες.
 

Στόχος είναι να λειτουργεί το σύστημα με συντονισμένο τρόπο, για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, την αποφόρτιση των υπαλλήλων και στελεχών από τη διαρκή πίεση, που ενισχύθηκε λόγω μη καταβολής των συντάξεων και των εφάπαξ, κάτι το οποίο θεωρεί πως θα έχει λυθεί μέχρι τον Οκτώβριο. «Οργανώνουμε τον τρόπο για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, και ήδη το Γενάρη έχουμε περίπου 90 εκ. ευρώ σε χορήγηση παλαιών συντάξεων» ανέφερε, τονίζοντας πως οι νέες δομές μέσα από την Εθνική Εξυπηρέτηση θα αποφορτίσουν τους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα από τη πίεση, ενώ έχουν δρομολογήσει και την εφαρμογή ηλεκτρονικής αίτησης για την χορήγηση σύνταξης.
 
Άλλωστε την κατάσταση απλοποιεί η ανάρτηση των εισφορών του κάθε ασφαλισμένου ηλεκτρονικά, καθώς και η επέκταση του ατομικού λογαριασμού ασφαλισμένου, όπου ο καθένας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βλέπει τι έχει πληρώσει, τι σύνταξη προβλέπεται να του εκδοθεί, ενώ επεκτείνονται και όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
 

«Είμαστε στον πρώτο μήνα, και είναι σημαντικά τα αποτελέσματα, όλοι έλεγαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει η λειτουργία, και ξεκίνησε και έχει αποτελέσματα, και θα βελτιώνεται κάθε μήνα με νέες εφαρμογές και νέα εξυπηρέτηση» σημείωσε, τονίζοντας πως οι ασφαλισμένοι πρέπει να νιώσουν τις διαφορές από το νέο σύστημα.
 
«Πρέπει να μιλάμε στον κόσμο φιλικά και να είμαστε εξυπηρετικοί με τους ασφαλισμένους μας. Υπάρχει σύγχυση, υπάρχει άγνοια, όσο θα περνά ο καιρός όλα θα ξεκαθαρίζονται και όλοι μαζί θα καταφέρουμε να αναστρέψουμε την κατάσταση που ήταν πολύ αρνητική» τόνισε, μιας και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης κεφαλαίων για τις συντάξεις καθώς και υποδομών. Με την αξιοποίηση όμως της κοινωνικής ασφάλισης, μπορεί να χτιστεί ένα καλύτερο μέλλον και για τις συντάξεις και τις παροχές, με αισθητή ελάφρυνση για τις ασφαλιστικές εισφορές που θεωρεί πως είναι υψηλά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες.
 

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χτυπώντας την εισφοροδιαφυγή, από την οποία δεν έχει κανείς συμφέρον κατά τον κ. Πετρόπουλο παρά μόνο όσοι έχουν μεγάλα συμφέροντα και οι υπόλοιποι ζημιώνονται. «Πρέπει να χτίσουμε συμμαχία, όλα τα κοινωνικά στρώματα, για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, και  θα πρέπει να δώσουμε εμείς το καλό παράδειγμα» ανέφερε, ζητώντας να κοινοποιούν όποιο πρόβλημα υπάρχει ώστε να τα λαμβάνουν υπόψη και να προσπαθούν να τα λύσουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.