Αλληλεγγυη… ατακτως ερριμμενη απο τη «Γευσιγνωσια» του δημου Κομοτηνης

Η άστοχη πρωτοβουλία για το «χριστουγεννιάτικο γεύμα αγάπης» στο κεντρικότερο σημείο της πόλης

 
Με μία πρωτοβουλία, που συνοψίζει το νόημα της φράσης «τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από μια ιδέα, όταν υπάρχει μόνο μία ιδέα», η δημοτική επιχείρηση «Γευσιγνωσία» του δήμου Κομοτηνής θέλησε να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο, ακολουθώντας τη γενικότερη τάση της εποχής, που επιτάσσει τη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων αλληλεγγύης, με αποδέκτες τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες. 
 
Ιδίως κατά την περίοδο των γιορτών, σαν κι αυτή που τώρα διανύουμε, τα αντανακλαστικά αλληλεγγύης αφυπνίζονται εντυπωσιακά και αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την κοινωνία μας. Στον αντίποδα, όμως, ένα προβληματικό φαινόμενο-που προϋπήρχε φυσικά της οικονομικής κρίσης, αλλά ενισχύεται όσο η ανέχεια επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς- είναι μεταξύ άλλων ότι στο όνομα της αλληλεγγύης και του διακυβεύματος της τόσο επιτακτικής υλικής συνδρομής προς τους αδύναμους συμπολίτες μας, το δικαίωμα του αποδέκτη στην αξιοπρέπεια τοποθετείται στο περιθώριο και συχνά καταπατάται βάναυσα. Δυστυχώς, η πρόσφατη ιστορία στη χώρα μας έχει καταγράψει πλειάδα παραδειγμάτων, όπου η αλληλεγγύη μετατράπηκε σε ελεημοσύνη και οι άνθρωποι, που βρίσκονταν σε ανάγκη, αντιμετωπίστηκαν σαν ζητιάνοι.
 
Ο λόγος, τώρα, για την πρωτοβουλία της «Γευσιγνωσία ΑΕ» και για το «χριστουγεννιάτικο γεύμα αγάπης και αλληλεγγύης», που σχεδιάζει να διοργανώσει το μεσημέρι της προσεχούς Κυριακής, σε συνεργασία με συλλόγους και σωματεία της περιοχής, όπως η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής, η Λέσχη Lions, ο Ερυθρός Σταυρός, μια ομάδα αποστράτων στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστών, αλλά και το Σωματείο Ζυθεστιατόρων του νομού μας.
 
Η πρώτη επιεικώς άστοχη επιλογή των διοργανωτών- τις αγαθές προθέσεις των οποίων φυσικά δεν αμφισβητούμε- είναι η επιλογή το χριστουγεννιάτικο γεύμα να παραχωρηθεί στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, στην κεντρική πλατεία. Καλούνται, ουσιαστικά, οι εβρισκόμενοι σε ανάγκη συνδημότες μας να κάνουν «πασαρέλα», μπροστά σε εκατοντάδες ζευγάρια μάτια που θα βρίσκονται στο πλέον πολυσύχναστο σημείο της πόλης, προκειμένου να αποκομίσουν ένα πιάτο φαΐ…
 
Άραγε το κέντρο σίτισης του δήμου Κομοτηνής ποιον σκοπό εξυπηρετεί; Γιατί η- κατά τα άλλα καλοπροαίρετη- πρωτοβουλία της «Γευσιγνωσία» δε θα μπορούσε να φιλοξενηθεί στη συγκεκριμένη δομή ή σε άλλον πρόσφορο για το σκοπό αυτό χώρο; Γιατί να στηθεί ένα υπαίθριο συσσίτιο, κατά παρέκκλιση από τον άτυπο κανόνα, που ακολουθούν πολλές κοινωνικές δομές και ο οποίος επιτάσσει διακριτικότητα και σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των απόρων;
 
Ανάμεσα στα αρκετά παράδοξα, που αναδεικνύουν τουλάχιστον προχειρότητα στην προετοιμασία της όλης πρωτοβουλίας, είναι το γεγονός ότι οι -περί τις 1.000 στον αριθμό- μερίδες γιουβετσιού, που θα περιλαμβάνει το «γεύμα αγάπης», θα παραδίδονται προπαρασκευασμένες στους ωφελούμενους συμπολίτες μας, για να τις καταναλώσουν στη συνέχεια με τις οικογένειές τους ή και μόνοι τους στα σπίτια τους. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στο κέντρο σίτισης…


 
Όμως η βασική παραδοξότητα, που συναντούμε εδώ, είναι ότι κατά τον πρόεδρο της «Γευσιγνωσία», κ. Θέμη Τζενετίδη, το κάλεσμά απευθύνεται όχι μόνο στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, αλλά και σε όσους «η μοναξιά δεν τους επιτρέπει να ζήσουν τη χαρά των γιορτών». Με ποιον τρόπο άραγε ένα γεύμα, σαν κι αυτό που σχεδιάζεται για την Κυριακή στην πλατεία, θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη μοναξιά συνανθρώπων μας, που έχουν σχετική ανάγκη. Θα ήταν διαφορετική η αξία και προφανώς διαφορετική η προσέγγισή μας αν η πρωτοβουλία περιλάμβανε ενδεχομένως το στήσιμο ενός μεγάλου υπαίθριου χριστουγεννιάτικου τραπέζιου, με τη συμμετοχή των δημοτικών αρχόντων, μελών συλλόγων και οργανώσεων και πολλών συμπολιτών μας, αδιακρίτως κοινωνικής προέλευσης και οικονομικής δεινότητας. Ένα τραπέζι δηλαδή που θα έσμιγε, με μαγιά την αλληλεγγύη, και δε θα διαχώριζε σε ελεημονούντες και ζητιάνους.
 
Δεν είμαστε βέβαιοι για το κατά πόσον θα μπορούσε να υλοποιηθεί στην πράξη μία τέτοια πρωτοβουλία, αλλά το σίγουρο είναι ότι μόνο έτσι  θα προφυλασσόταν η αλληλεγγύη από τα κακέκτυπά της, που δυστυχώς αμφισβητούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και μόνο έτσι θα υπηρετούταν στοιχειωδώς ο στόχος της υποστήριξης συνανθρώπων μας, που περνούν μοναχικά αυτές τις γιορτινές μέρες. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.