Αλλαζει το ενεργειακο τοπιο στη Θρακη

Τον τίτλο του Πρωθυπουργού με τις περισσότερες επισκέψεις στο Νομό Ροδόπης κατά τη διάρκεια της θητείας του διεκδικεί ο Κώστας Σημίτης.

Ήδη από το 1996 έχει επισκεφθεί τρεις φορές την Κομοτηνή και αύριο θα είναι η τέταρτη επίσκεψή του, μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο κ. Σημίτης με ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο, επισκέφθηκε την Κομοτηνή τον Μάιο του 1996, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας εκ μέρους του, και κατά σύμπτωση λίγες εβδομάδες πριν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που τον ανέδειξε στην προεδρεία του κόμματος, όπως άλλωστε αναμένεται να γίνει και στο τωρινό συνέδριο που ξεκινά στις 11 Οκτωβρίου.

Επόμενη στάση του πρωθυπουργού, στην Κομοτηνή, ήταν τον Ιούνιο του 1999, οπότε και μίλησε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΣΟΚ για τις Ευρωεκλογές εκείνου του έτους για ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Ο Πρωθυπουργός ήρθε και πριν από 1,5 χρόνο στην Κομοτηνή, τον Φεβρουάριο του 2000, δύο μήνες πριν από τις εκλογές του Απριλίου και εγκαινίασε το τμήμα της Εγνατίας Οδού μεταξύ Κομοτηνής – Μέστης συνολικού μήκους 30 περίπου χιλιομέτρων.

Αμέσως μετά ο κ. Σημίτης είχε επισκεφθεί το εργοτάξιο του Φυσικού Αερίου και είχε υποσχεθεί ότι θα είναι παρών στα εγκαίνιά του.

Η αυριανή τέταρτη συνεχόμενη παρουσία του Πρωθυπουργού στην Ροδόπη, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την έναρξη μιας νέας εποχής στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τη χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου σε αυτή τη φάση, την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων του νομού αλλά και της Θράκης γενικότερα και βέβαια η αιολική ενέργεια για την εκμετάλλευση της οποίας, έχουν ήδη εγκριθεί από την Περιφέρεια επενδυτικά προγράμματα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών.

Όπως τόνιζε στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΠτΘ ο Διευθυντής της Επιβλέπουσας Υπηρεσίας του έργου «Μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου Κομοτηνής της ΔΕΗ» Μιχάλης Κόχειλας, “η λειτουργία της μονάδας αυτής θα προσδώσει στη Θράκη ενεργειακή αυτάρκεια αλλά και εξαγωγικό απόθεμα αφού πρόκειται σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως η ισχύς του να πλησιάζει τα 500 MW, την ίδια στιγμή που η Θράκη έχει αιχμή 175 MW.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 84,5 δις δραχμές, την ίδια στιγμή που δεν σημειώθηκαν υπερβάσεις σημαντικές από το ύψος της αρχικής σύμβασης.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημανθεί ότι η χρήση του φυσικού αερίου είναι φιλική προς το περιβάλλον, αφού το μόνο στοιχείο που εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα είναι το διοξείδιο του άνθρακα και δεν υπάρχουν τοξικοί ρύποι, γιατί το φυσικό αέριο αποτελείται σε ποσοστό 95% από μεθάνιο δεν έχει καθόλου θειάφι ή άλλα βλαβερά υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν αέριους ρύπους όπως διοξείδιο του θείου.

Εάν σε όλα αυτά προσμετρηθεί και το πολύ σημαντικό γεγονός της εξέλιξης των επαφών με τη Βουλγαρία για την υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη οι οποίες κορυφώθηκαν με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χριστοδουλάκης στη Σόφια και τη συμφωνία που τελικώς επετεύχθη για την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του πετρελαιαγωγού από το Νοβοροσίσκ της Ρωσίας στο Μπουργκάς και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη, καθίσταται σαφές ότι η Θράκη τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει τον ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής”
.

Εν τω μεταξύ και ο νομάρχης Έβρου κ. Γιώργος Ντολιος είχε πριν από λίγες ημέρες συνάντηση με στελέχη των εταιρειών που εκπονούν την μελέτη για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού και αναμένεται το τέλος Οκτωβρίου να παραδοθεί η προμελέτη ενώ έχει ήδη δοθεί η προέγκριση για την χωροθέτηση του έργου.

Να σημειωθεί τέλος ότι σε λίγες ημέρες στη Σόφια αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρωσία θα συναντηθούν και αναμένεται να ιδρυθεί η μικτή εταιρεία «Διαβαλκανικός Αγωγός» η οποία και θα υλοποιήσει το έργο.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.