Αλλαζει μεσω δικαστηριου ο προεδρος της Τοπικης Κοινοτητας Δρυμης

Για πρωτόγνωρη απόφαση και αποκατάσταση του δικαίου μιλούν ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Ενότητα» Χουσεΐν Ερδέμ και η δικηγόρος Αγγελική Κατσή

Η απόφαση που αλλάζει τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Δρύμης, η οποία λήφθηκε από δικαστήριο της Κομοτηνής, αναμένεται να παραδοθεί στο Δημαρχείο Αρριανών, από τον δικαιωθέντα πρόεδρο κ. ΑμέτΑμέτ, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στην οποία ανήκει Χουσεΐν Ερδέμ, και την δικηγόρο που ανέλαβε την υπόθεση κ. Αγγελική Κατσή.
 
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη απόφαση που αφορά το τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Δρύμης του Δήμου Αρριανώνστο οποίο λόγω λάθους, σε συνδυασμό με την εκ των υστέρων αλλαγή της νομοθεσίας, ο πρόεδρος αναδείχθηκε από τον δεύτερο σε ψήφους συνδυασμό.
 
Συγκεκριμένα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ηςΜαΐου, για το πενταμελές συμβούλιο της τοπικής κοινότητας Δρύμης η παράταξη Ενότητα είχε λάβει 92 ψήφους και 2 έδρες, η παράταξη Δημοκρατική Δύναμη 76 σταυρούς και 2 έδρες και η παράταξη Μέλλον 55 σταυρούς και 1  έδρα.

 

Όμως κατά την έκδοση των αποτελεσμάτων, ο αριθμός των ψήφων από λάθος αντιστράφηκε στις δύο πρώτες παρατάξεις, με αποτέλεσμα πρώτη παράταξη να φαίνεται η Δημοκρατική Δύναμη, παρόλο που οι επιμέρους ψήφοι των συμβούλων ήταν σωστοί όπως με την καταμέτρηση.
 
Τότε όμως, ο ισχύων νόμος προέβλεπε ότι ο πρόεδρος θα αναδειχθεί με ψηφοφορία από τα μέλη του συμβουλίου, και με δεδομένο ότι η αναστροφή αυτή δεν επηρέαζε την σύνθεση του, δεν υπήρχε και λόγος προσφυγής στο εκλογοδικείο για το ζήτημα.
 
Με την αλλαγή της Κυβέρνησης όμως τον Ιούλιο, ξεκίνησαν και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, και ανάμεσα σε αυτές, στα τέλη Αυγούστου άλλαξε και ο τρόπος ανάδειξης προέδρου στα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων, που έγινε πλέον ο πρώτος σύμβουλος της πλειοψηφίσασας παράταξης.
 
Αυτό όμως δημιούργησε προφανές ζήτημα για την παράταξη «Ενότητα» το οποίο, παρά τις παρεμβάσεις των τοπικών συμβούλων αλλά και του επικεφαλής σε δημοτικό επίπεδο Χουσεΐν Ερδέμ, προς την παράταξη Δημοκρατική Δύναμη, επικεφαλής της οποίας είναι ο δήμαρχος κ. ΑμέτΡιτβάν, δεν υπήρξε λύσεις, για αυτό και ακολούθησαν την δικαστική οδό, με αποτέλεσμα τη δικαίωσή τους.

Αποκαταστάθηκε η αδικία

Βέβαια όπως ανέφερε ο κ. Ερδέμ, δεν ακολούθησαν από την αρχή την δικαστική οδό, μιας και θα γινόταν ψηφοφορία στο πενταμελές συμβούλιο για την ανάδειξη του προέδρου, και ακόμα και αν γινόταν η αλλαγή δεν άλλαζαν οι συσχετισμοί.
 
Όμως μετά την αλλαγή του νόμου, θέλησαν να αποκατασταθεί η αδικία, για αυτό και  έκαναν κάποιες κινήσεις τόσο στο τοπικό επίπεδο, όσο και στον Δήμαρχο Αρριανών, ώστε το θέμα να λυθεί, μιας και, όπως ανέφερε, «είμαστε μια μικρή κοινωνία, και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας».
 
Όμως δεν βρήκαν ευήκοα ώτα, για αυτό και αναγκάστηκαν να καταλήξουν στα δικαστήρια, σε μια δύσκολη υπόθεση. Η απόφαση όμως τους δικαίωσε, ώστε ο πλειοψηφών σύμβουλός από την παράταξη «Ενότητα» ο κ. ΑμέτΑμέτ, να αναλάβει ως πρόεδρος, με την απόφαση να ισχύει αναδρομικά, ενώ αναμένεται να γίνει εκ νέου η ορκωμοσία.
 
«Δεν μπορούσα να αφήσω τον οικισμό, που με στήριξε και με ψήφισε, χωρίς να το διεκδικήσω, και βρήκαμε το δίκιο μας» ανέφερε ο κ. Ερδέμ, τονίζοντας πως διορθώθηκε το λάθος.

Μια απόφαση χωρίς προηγούμενο

Την δικαστική εκπροσώπηση της παράταξης ανέλαβε η κ. Αγγελική Κατσή, σε μια προσπάθεια η οποία φαινόταν δύσκολο να ευοδωθεί, λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης.
 
Όπως ανέφερε, όταν αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα, και εντοπίστηκε η αναστροφή στις ψήφους, επειδή ο νόμος καθόριζε πως οι πρόεδροι θα αναδειχθούν από το πενταμελές συμβούλιο, ουσιαστικά ο συνδυασμός δεν είχε έννομο συμφέρον να γίνει κάποια ένσταση, γιατί σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εκλέγονταν ούτως ή άλλως δύο σύμβουλοι από κάθε συνδυασμό.
 
Όμως τον Αύγουστο κατατίθεται τροπολογία, που με άμεση ισχύ καθόριζε ως πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας τον πρώτο σε ψήφους σύμβουλο της παράταξης που αναδείχθηκε πρώτη, κάτι που δημιούργησε έννομο συμφέρον, χωρίς να υπάρχουν όμως πλέον προθεσμίες για ένσταση.
 
«Αυτή η αδικία έπρεπε να αποκατασταθεί γιατί με αυτό τον τρόπο νοθεύεται η λαϊκή βούληση» σημείωσε.
 
Με δεδομένο ότι το λάθος επήλθε από το δικαστήριο, μιας και τα πρακτικά και οι πίνακες διαλογής ήταν σωστά γραμμένοι, για αυτό και αφού ναυάγησε η προσπάθεια του κ. Ερδέμ να βρεθεί λύση μεταξύ των παρατάξεων, ο επικεφαλής της παράταξης ήθελε να το προσπαθήσει ώστε να δικαιωθεί ο υποψήφιός του.
 
Από τη στιγμή που δεν μπορούσαν να προβούν σε κατάθεση ενστάσεως, αντιμετώπισαν την απόφαση σαν κανονική απόφαση πολιτικού δικαστηρίου, όπου όταν εμφιλοχωρούν λάθη, αυτό οφείλει να τα διορθώσει.
 
Το αποτέλεσμα, μιας και δεν υπήρχε προηγούμενο σε αυτό, ήταν αμφίβολο, όμως τελικά είχε αποτέλεσμα.
 
«Οφείλουμε να επαίρουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί δρα αποκαταστατικά, και δείχνει ότι μπορείς να ελπίζεις στην Ελληνική δικαιοσύνη και τους Έλληνες δικαστές» σημείωσε, εξηγώντας πως στην προκειμένη περίπτωση αποκαταστάθηκε το δίκαιο, διορθώθηκε η απόφαση με αναδρομική ισχύ, και σύμφωνα με την κ. Κατσή πλέον θα πρέπει να οριστεί ημερομηνία ορκωμοσίας για τον πρόεδρο κ. ΑμέτΑμέτ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.