«Αλλαξε τον κοσμο, το εχει αναγκη», μας προσκαλουν μαθητες της Κομοτηνης

Στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ που ξεκινά σήμερα στην κεντρική πλατεία

Με σύνθημα «Άλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη» ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής το καθιερωμένο Μαθητικό Συμβούλιο, που διοργανώνει το τομεακό συμβούλιο Ροδόπης της ΚΝΕ. Για πρώτη φορά το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα είναι διήμερο, καθότι εκτός από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που θα λάβουν χώρα απόψε μετά από τις 7, αύριο Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί τουρνουά μπάσκετ μεταξύ μαθητών στις εγκαταστάσεις του 3ου δημοτικού σχολείου. Στις σημερινές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται συναυλίες από μουσικά σχήματα, αποτελούμενα από μαθητές του 1ου, του 2ου και του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, του 1ου ΓΕΛ, του 2ου ΕΠΑΛ και του Μουσικού Σχολείου της πόλης. Επίσης, το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς θα διανθίσουν νεανικά χιπ χοπ συγκροτήματα, ενώ θα γίνουν και επιδείξεις ποντιακών χορών, καθώς και ζίου ζίτσου. Επιπλέον, θα προβληθούν βίντεο για το προσφυγικό και για εκπαιδευτικά θέματα που αφορούν στη λειτουργία των ΕΠΑΛ, για να ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Σημειώνεται ότι στον χώρο της κεντρικής πλατείας θα λειτουργήσει καλλιτεχνικό στέκι, που θα περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικής, γκράφιτι, σκίτσων, δημιουργίες δηλαδή από μαθητές της πόλης μας, οι οποίες πραγματεύονται την προσφυγιά και τον πόλεμο. 

Κωνσταντίνος Αντάρας «Παρά το γεγονός ότι στοχεύουν στο μυαλό των μαθητών, υπάρχει μια ανυπόταχτη φωνή που παλεύει για καλύτερο σχολείο και καλύτερη κοινωνία»

Εκ μέρους του τομεακού συμβουλίου της ΚΝΕ, οι Κωνσταντίνος Αντάρας, Μάριος Θεοδώρου και Φλωρεντία Βελώνη, απεύθυναν κάλεσμα στους μαθητές και τη νεολαία ευρύτερα της περιοχής μας, ώστε να δώσουν το «παρών» στο μαθητικό φεστιβάλ, να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αλλά και να ακούσουν την πρόταση της ΚΝΕ γύρω από την εκπαίδευση. «Φέτος ήταν μια χρονιά, που συμμετείχαν και μαθητές σε μαζικούς αγώνες για το σχολείο των αναγκών τους αλλά και για τη ζωή των αναγκών τους», παρατήρησε στην τοποθέτησή του ο κ. Αντάρας.
 
Επικεντρώνοντας στο σύνθημα του φεστιβάλ «Άλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη», τόνισε ότι «επιλέξαμε το συγκεκριμένο σύνθημα, γιατί δε βολευόμαστε ούτε με το σχολείο ούτε με τη ζωή που μας έχουν ετοιμάσει». «Δε συμβιβαζόμαστε με σχολεία στα οποία οι μαθητές τρέχουν καθημερινά, για να προλάβουν το κυνήγι των γνώσεων», προσέθεσε, «σε γεμάτες αίθουσες, χωρίς εξοπλισμό και, το κυριότερο, για ένα μέλλον που θα απαιτεί φθηνούς εργάτες, με όλο και λιγότερα, τσακισμένα δικαιώματα». «Επιλέγουμε να κάνουμε αυτό το φεστιβάλ, το οποίο χτίζεται όπως κάθε χρόνο με το μεράκι και την ανιδιοτέλεια των μελών και των φίλων της ΚΝΕ», συνέχισε, «για να αναδείξουμε όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία υπάρχουν στη ζωή του μαθητή, να αναδείξουμε ότι παρά το γεγονός ότι στοχεύουν στο μυαλό τους και μέσα από το πρόγραμμα του σχολείου, αλλά και γενικότερα, υπάρχει μια ανυπόταχτη φωνή που παλεύει για καλύτερο σχολείο και καλύτερη κοινωνία. Στοχεύουμε μέσα από αυτό το φεστιβάλ να αναδειχθεί η δημιουργικότητα και όλοι οι προβληματισμοί, που μπορεί να έχει ένας μαθητής σήμερα. Καλούμε όλους τους μαθητές και τη νεολαία της περιοχής να περάσουν από τον χώρο του φεστιβάλ, για να ακούσουν και την πρόταση της ΚΝΕ για το σχολείο, για το ενιαίο 12χρονο σχολείο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν για όλους, στο οποίο θα διαμορφώνονται ολοκληρωμένες προσωπικότητες και δε θα υπάρχει αυτό που λέμε σήμερα, η προετοιμασία για να είσαι φτηνός εργάτης αύριο». 

«Η ρίζα του πολέμου είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, που σαν βάση και επιδίωξη έχει συνεχώς το ξαναμοίρασμα των αγορών, το κέρδος με κάθε τρόπο»

Καταλήγοντας έκανε ειδική μνεία στη θεματική, που αφορά στην προσφυγιά και τους πολέμους, ξεκαθαρίζοντας πως «το δράμα των προσφύγων, που βλέπουμε όλοι μας τους τελευταίους μήνες, οφείλεται στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στο γεγονός ότι στην περιοχή μας έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα εστίες πολέμου με πιο πρόσφατη τη Συρία». «Και είμαστε και σίγουροι ότι δεν είναι η τελευταία εστία, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες», συμπλήρωσε, για να υπογραμμίσει ότι «το ζήτημα είναι πώς και η νεολαία και οι μαθητές και συνολικά ο λαός θα δείξουν την αντίθεσή τους απέναντι σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση , που γεννά την προσφυγιά». «Να αντιληφτούν και να κατανοήσουν», προσέθεσε, «ότι η ρίζα του πολέμου είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός, που σαν βάση και επιδίωξη έχει συνεχώς το ξαναμοίρασμα των αγορών, το κέρδος με κάθε τρόπο». «Εμείς θέλουμε κι από εδώ να αναδείξουμε», συνέχισε, «ότι χρειάζεται καθημερινά να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους, που βρέθηκαν ξεριζωμένοι στην πατρίδα μας. Υπάρχουν αίτια, υπάρχουν σαφείς ευθύνες από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και της ελληνικής κυβέρνησης, που με την ανοχή της υπάρχει αυτή η κατάσταση. Είναι ιδιαίτερα θετικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, από τα στοιχεία τα οποία έχουν οι ΜΚΟ-οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις γνωρίζουμε ότι έχουν κι έναν κάπως παράξενο ρόλο- την αλληλεγγύη τους έχουν δείξει έμπρακτα μέχρι στιγμής περίπου 5 εκατομμύρια συμπατριώτες μας. Αυτό θέλουμε να συνεχιστεί και να κορυφωθεί και να δεθεί και με έναν αγώνα, για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας σε οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική επέμβαση, σε οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που γεννά την προσφυγιά και το δράμα αυτών των ανθρώπων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.