Αλλαξε ο Μανωλιος κι εβαλε τα ρουχα του αλλιως

Ανακάτεψε την τράπουλα ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, ο κ. Δ. Κοτσάκης και παρουσίασε χθες το νέο σχήμα προσώπων που αναλαμβάνει τα ηνία των αντιδημαρχιών και των δημοτικών επιχειρήσεων. Προσπάθησε να διατηρήσει τις ισορροπίες στην ομάδά του δίνοντας ρόλους σε όλους, προσδοκώντας ότι οι αλλαγές αυτές θα δώσουν μια νέα ώθηση στο δημοτικό σχήμα, δεν απέφυγε, όμως, να μην δημιουργήσει δυσαρέσκειες, παρά το γεγονός ότι επανέλαβε πολλές φορές τη φράση «θεωρώ όλους τους συνεργάτές μου ικανούς και αδιάφθορους». Γ΄ αυτό το λόγο, έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι μέχρι το τέλος της θητείάς του θα αλλάξει εκ νέου το σχήμα, θέλοντας προφανώς να προλάβει τυχόν εκδηλώσεις- δηλώσεις δυσαρέσκειας. «Για μένα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι το ίδιο. Θα πρέπει όλοι να δουν τη δομή του δήμου, να κατανοήσουν πώς δουλεύει και από άλλες θέσεις» ανέφερε.

Σταθερός ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Τσαρίνα στην θέση του Τσάρου

Αναλυτικότερα, σταθερός στη θέση του παραμένει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Ερελιάδης. «Έχει αναλάβει την αλλαγή του Δημοτικού Κανονισμού» είπε, αιτιολογώντας την «μονιμότητά» του. «Προχωρούμε μπροστά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε τον Οκτώβριο του 2006. Κάνουμε τη δουλειάa μας με γνώμονα το κοινό καλό, την ευημερία των Κομοτηναίων» δήλωσε ο δήμαρχος, χωρίς, όμως να κάνει αναφορά στον μέχρι πρότινος «Τσάρο» των οικονομικών του δήμου, τον κ. Χρήστο Μέτιο, παρά μόνο, όταν και ερωτήθηκε. «Του προτάθηκε άλλος χώρος, δεν αποδέχτηκε για προσωπικούς λόγους», είπε. Τυπικά οι αλλαγές αυτές θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, λόγω των σταδιακών αλλαγών στα νομικά πρόσωπα.

Απομακρύνεται από το χώρο του Πολιτισμού η κ. Νίκη Μουστάκα, παρά τις μέχρι τώρα δηλώσεις του δημάρχου περί ικανοποίησης για το έργο της.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος του κ. Κώστα Μιχελή και ενδυναμώνεται η παρουσία του στις δημοτικές υποθέσεις.

«Φεύγει» από το κτίριο της Δημαρχίας ο κ. Κ. Ναλμπάντης αναλαμβάνοντας την ΔΕΥΑΚ και γίνεται μια προσπάθεια να λειτουργήσει καλύτερα η Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών με την παρουσία του κ. Α. Παράσχου.

Αλλάζουν και οι τίτλοι των Δημοτικών Επιχειρήσεων

Μαζί με τα πρόσωπα, αλλαγές δρομολογούνται και στις Ονομασίες, τόσο των Αντιδημαρχιών, όσο και των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Ειδικότερα, στις έξι αντιδημαρχίες τοποθετούνται: Στη θέση του πρώην Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών που μετονομάζεται σε Προγραμματισμού και Επενδύσεων ο Αναστάσιος Παράσχου. Στην πρώην Αντιδημαρχία Οικονομικών, νυν Οικονομικών Υπηρεσιών η κ. Έλενα Αντωνακάκη. Σταθερός στη θέση του ο αντιδήμαρχος κ. Αλή Αλή με νέες αρμοδιότητες: Οικισμών, Κοινωνίας Πολιτών και Καθημερινότητας. Αναβαθμισμένος και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΔΟΝΑ κ. Κώστας Μιχελής, αναλαμβάνει την Αντιδημαρχία Ποιότητας ζωής και Περιβάλλοντος. Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών (αντιδημαρχία στη θέση της παλαιότερης αντιδημαρχίας Πολιτισμού) ο κ. Στυλιανός Σταμπουλίδης. Και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης αναλαμβάνει η κ. Ν. Μουστάκα.

Φύγε εσύ, έλα εσύ

Στις Προεδρίες των Δημοτικών Επιχειρήσεων τοποθετούνται:

•Στην ΔΕΥΑΚ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης ) ο κ. Κ. Ναλμπάντης

•Στην πρώην ΔΕΠΑΚ, νυν Κοινωφελής Εταιρεία (Κ.Ε.) Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Ορφέας» η κ. Φελίνα Καζάκου – Βρούζου

•Στην πρώην ΔΕΑΚΟ, νυν Αναπτυξιακή Α.Ε. «Κ. Καραθεοδωρή» πρόεδρος τοποθετείται ο κ. Νίκος Τσαλικίδης

•Στο ΔΗΠΕΘΕ (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο) ο κ. Ιωάννης Τσαβδαρτζής

•Στο ΔΟΝΑ – Κ.Ε. Άθλησης και Μαζικού Αθλητισμού ο κ. Γιώργος Ναβροζίδης,

•Στο ΚΑΠΗ – ΠΑΙΔΙΚΟΙ/ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ – ΙΑΤΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΠΔΔ ο κ. Νίκος Χατζηκωνσταντίνου

•Στην Κ.Ε Εθελοντισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Επένδυσης ο κ. Ιωάννης Μουρτίδης

•Στην Α.Ε. Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας και Κοινόχρηστων Χώρων «Ν. Τσανακλής» η κ. Μάγδα Γιαμουστάρη

•Στην πρώην ΔΕΤΑΚΟΜ – ΔΕΣΚΟΜ που συγχωνεύονται στην καινούργια Ανώνυμη Εταιρεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την προεδρεία αναλαμβάνει ο ίδιος ο δήμαρχος Κομοτηναίων, ο κ. Δ. Κοτσάκης.

«Θέλησα να δείξω τη σημασία που δίνω στη δημιουργία και λειτουργία της» ανέφερε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα είχε σημειώσει ότι «όλες οι Επιχειρήσεις είναι ένα στοίχημα». Όσον αφορά στις ονομασίες που επέλεξε να δώσει σε πολλές επιχειρήσεις εξήγησε: «Μέχρι τώρα ήταν πολύ απρόσωπες, τώρα κάθε επιχείρηση θα έχει και το δικό της τίτλο».

Θυμίζουμε ότι έχουν επιλεγεί οι ονομασίες: «Ορφέας» για το χώρο της Πολιτιστικής Ανάπτυξης, «Κ. Καραθεοδωρή» για την Αναπτυξιακή Α.Ε., «Νέστορος Τσανακλή» για την Α.Ε. Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας και Κοινόχρηστων χώρων και «Α. Συμεωνίδης» για το Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

Και η μεταρρύθμιση…ολοκληρώνεται

Νωρίτερα ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, ο κ. Δημήτρης Κοτσάκης επανέλαβε την ανάγκη μιας ουσιαστικής μεταρρύθμισης δομών και διαδικασιών του Δήμου. Μιλώντας για τον μέχρι τώρα Οργανισμό Λειτουργίας του Δήμου, τον χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό, με δύο διευθύνσεις, με επικαλύψεις, με οργανωτική ανεπάρκεια», με αποτέλεσμα, όπως είπε, «την χαμηλής ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων».

Νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας

Με την κατάθεση για επεξεργασία και διαβούλευση του Νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, και την κατάθεση της πρότασης για την αλλαγή των Νομικών Προσώπων και των επιχειρήσεων ολοκληρώνεται, όπως είπε, η μεταρρύθμιση, 18 μήνες μετά την ανάληψη της δημαρχίας.

Οι άξονες και οι αρχές στο οικοδόμημα των νέων δομών είναι τρεις:

•Αναβάθμιση και απόκτηση διαχειριστικής και επιχειρησιακής επάρκειας στο πλαίσιο μιας ενιαίας δομής και λογικής αλλά πρωτίστως διαδικασίας σχεδιασμού – υλοποίησης – αξιολόγησης – λογοδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμος έχει το ρόλο του Στρατηγικού Σχεδιασμού και τα νομικά πρόσωπα στο ρόλο των οργάνων υλοποίησης.

•Ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα και της αποστολής του Δήμου. Η κοινωνική επένδυση, η προστασία των αδυνάτων είναι πρωταρχικός στόχος της μεταρρύθμισης που υλοποιούμε.

•Δημιουργία κερδοφορίας και οικονομικής βιωσιμότητας των νέων δημοτικών επιχειρήσεων. «Ο Δήμος δεν θα ανταγωνίζεται την τοπική αγορά αλλά πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμος. Ό,τι δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και δεν αφορά την κοινωνική προστασία παύει. Η υπερχρέωση και η σπατάλη της δημοτικής περιουσίας για πολιτικό όφελος και πολιτικό παιχνίδι τέλειωσε» τόνισε ο κ. Κοτσάκης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Κομοτηναίων ο Νέος Οργανισμός μειώνει τον υφιστάμενο κατά 8 θέσεις, αυξάνει την αναλογία ΠΕ και ΤΕ με τους ΔΕ και ΥΕ εργαζομένους του Δήμου, «δηλαδή», όπως εξήγησε, «βελτιώνει το επίπεδο γνώσης και δεξιότητας ενώ απλουστεύει τις δομές καταργώντας την γραφειοκρατία». Μάλιστα, και σ’ αυτή την δημόσια εμφάνισή του, ο δήμαρχος Κομοτηναίων δεν παρέλειψε να αναφέρει την αγαπημένη του φράση: «Νοικοκυρεύουμε χωρίς να ξοδεύουμε», προσθέτοντας, «απλουστεύουμε χωρίς να καταργούμε, βελτιώνουμε χωρίς να σπαταλούμε πόρους». Έτσι, προτείνονται 6 διευθύνσεις αντί δύο, νέα τμήματα και διαδικασίες, νέες υπηρεσίες, όπως το Γραφείο Καθημερινότητας, που, όπως εξήγησε, «θα εξυπηρετεί τον πολίτη άμεσα και αποτελεσματικά», όπως η Μονάδα αξιολόγησης των δημοτικών πολιτικών, «που θα δίνει την ευκαιρία στους πολίτες ανά γειτονιά να βαθμολογούν και να αξιολογούν τις δράσεις μας με δημοσιότητα και διαφάνεια».

Συγχωνεύσεις και νέες Διευθύνσεις με 9 βήματα:

1ο Συγχωνεύεται: το ΚΑΠΗ με τους Βρεφονηπιακούς και τις Υπηρεσίες Υγείας & Πρόνοιας σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΥΓΓΥΗΣ «Α. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ». Με αρμοδιότητες την λειτουργία και τη διαχείριση των Δομών Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης του Δήμου, όπως χαρακτηριστικά οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το Ιατρικοκοινωνικό Κέντρο και όποια νέα στο μέλλον δημιουργηθεί. «Γενικότερα την εφαρμογή πολιτικών ή τη συμμετοχή σε δράσεις που αποσκοπούν στην υποστήριξη και την κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας, της τρίτης ηλικίας και των λοιπών ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (αθίγγανων, παλιννοστούντων ομογενών, μεταναστών και προσφύγων) και η μελέτη και εφαρμογή σχετικών κοινωνικών προγραμμάτων. Η συγχώνευση θα έρθει προς ψήφιση στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο» εξήγησε ο κ. Κοτσάκης.

2ο Ιδρύεται η Κοινωφελής Επιχείρηση ΑΘΛΗΣΗΣ & ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, που διαδέχεται τον ΔΟΝΑ με αρμοδιότητες, όπως εξήγησε ο δήμαρχος, την προώθηση και την εφαρμογή προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού και την διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών στα όρια του Δήμου Κομοτηνής καθώς και δυνητικά την διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

3ο Ιδρύεται η Κοινωφελής Επιχείρηση ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ «ΟΡΦΕΑΣ» η οποία διαδέχεται τη ΔΕΠΑΚ με περιορισμό των υφισταμένων αρμοδιοτήτων της. Αναλυτικότερα έχει ως αρμοδιότητες την διοργάνωση συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και εν γένει εκδηλώσεων προβολής της τοπικής κοινωνίας και των πολιτιστικών αγαθών και πόρων της. Επίσης δυνητικά την εφαρμογή πολιτικών για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, την προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων που παράγονται σε τοπικό επίπεδο, την μελέτη και την εφαρμογή πολιτιστικών προγραμμάτων, την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.

4ο Διατηρείται το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής μετατρέποντας την νομική μορφή σε Κοινωφελή Επιχείρηση με τις υφιστάμενες αρμοδιότητες και με στόχο στην κυοφορούμενη αλλαγή από το Υπουργείο Πολιτισμού να αποκτήσει Περιφερειακό χαρακτήρα και διάσταση.

5ο Ιδρύεται η Κοινωφελής Επιχείρηση Εθελοντισμού – Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Επένδυσης με αρμοδιότητες την προώθηση και την εφαρμογή των ανάλογων δημοτικών πολιτικών ή την συμμετοχή σε δράσεις και πολιτικές που αποσκοπούν στην υποστήριξη της Νέας Γενιάς, του εθελοντισμού και γενικότερα της κοινωνικής επένδυσης

6ο Ιδρύεται η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία «ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» η οποία διαδέχεται την ΔΕΑΚΟ με αρμοδιότητες τις υφιστάμενες της ΔΕΑΚΟ.

7ο Ιδρύεται η Ανώνυμη Δημοτική Εταιρεία ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ «ΝΕΣΤΩΡΑΣ ΤΣΑΝΑΚΛΗΣ»
με αρμοδιότητες την διαχείριση, την αξιοποίηση, την εκμετάλλευση και την συντήρηση της δημοτικής περιουσίας και των κοινοχρήστων χώρων.

8ο Ιδρύεται η Ανώνυμη Δημοτική Εταιρεία ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ «ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ» Α.Ε. «η οποία», όπως είπε ο δήμαρχος, «θα προέλθει από τη συγχώνευση δύο προβληματικών επιχειρήσεων της ΔΕΤΑΚΟΜ και της ΔΕΣΚΟΜ με αρμοδιότητες την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών παραγωγής, τυποποίησης, εμπορίας και πιστοποίησης τροφίμων καθώς και επισιτισμού»

9ο Η ΔΕΥΑΚ παραμένει ως έχει όπως ακριβώς το θεσμικό πλαίσιο επιβάλει.

«Οικοδομούμε την Κομοτηνή του 2020 και με αυτό το δίκτυο θα πετύχουμε την πρόοδο και την ευημερία, την αξιοποίηση των πόρων, την Κομοτηνή που πρωταγωνιστεί ο Άνθρωπος και οι Ανάγκες του» επανέλαβε ο Δήμαρχος, γνωρίζοντας ότι κάνει χρήση της μοναδικής δυνατότητας που είχε στα χέρια του, για να δώσει νέα ώθηση στο «ράθυμο» σχήμα των πρώτων 18 μηνών και να απαντήσει στην κριτική που ασκείται από την πλευρά των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και στη δυσαρέσκεια, που έχει αρχίσει να δημιουργείται στις τάξεις των πολιτών.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.