Αλλαξαν τις ταμειακες, οχι τους τιμοκαταλογους τους

Διάθεση για απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ από τους επαγγελματίες της Κομοτηνής

Την πρόθεση να απορροφήσουν την αύξηση, από το 23% στο 24%, του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, δηλώνουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες της Κομοτηνής, οι οποίοι παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία υπάγονται στον ανώτατο συντελεστή. Θυμίζουμε ότι ο νέος συντελεστής  ΦΠΑ 24%,  ο οποίος ψηφίστηκε στις αρχές Μαΐου και έκανε «πρεμιέρα» χθες στην ελληνική αγορά, απειλεί την τσέπη του καταναλωτή  με ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, που διατίθενται σε επιχειρήσεις όπως σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, ψησταριές, καφέ, εμπορικά καταστήματα, βενζινάδικα κ.α.
 
Η πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συντελεστή προκάλεσε την κινητοποίηση των επιχειρηματιών της πόλης μας, όχι για την αλλαγή όμως των τιμοκαταλόγων των επιχειρήσεών τους, αλλά για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων τροποποιήσεων στις ταμειακές τους μηχανές. Από νωρίς το πρωί έσπευσαν να απευθυνθούν σε αρμόδιους τεχνικούς και σε λίγες ώρες οι ταμειακές είχαν προσαρμοστεί στην πραγματικότητα του 24% ΦΠΑ.
 
Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων για την κάλυψη της αύξησης κατά 1% στον συντελεστή; Οι απαντήσεις στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι αρνητικές. Και όχι  με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα ποσοστό αμελητέο για τις επιχειρήσεις τους -κάθε άλλο- αλλά από σεβασμό, όπως μας δηλώθηκε στους πελάτες τους και στη βάση της διαπίστωσης ότι η καταναλωτική τους δύναμη έχει συρρικνωθεί δραματικά. 

Μιχάλης Δεμερτζής «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, από το να απορροφήσουμε την αύξηση του ΦΠΑ»


«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, από το να το απορροφήσουμε», δήλωσε στον «ΠτΘ», ο κ. Μιχάλης Δεμερτζής από το σουβλατζίδικο «Καθοδόν». Για να συνεχίσει διερωτώμενος με νόημα: «Να βάλουμε τον κόσμο να πληρώσει παραπάνω; Έχει για να πληρώσει παραπάνω;. Και το 2,30 είναι ακριβό για τον κόσμο. Επομένως, εμείς πώς μπορούμε να κάνουμε αύξηση τιμών;  Για να τον διώξουμε; Για να μην μπορέσει ο φτωχός να πάρει ένα σάντουιτς στο παιδί του;». 
 
«Οπότε πάλι εμείς επιβαρυνόμαστε», διέκρινε με απογοήτευση ο κ. Δεμερτζής, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δε συνίσταται στην τωρινή αύξηση του ΦΠΑ, από το 23%  στο 24%, αλλά στις απανωτές αυξήσεις που τριπλασίασαν την επιβάρυνση την τελευταία 6ετία.  «Από το 8% μας πήγαν στο 9%, ύστερα στο 13% και μετά μας έφτασαν στο  23%», παρατήρησε, για να αντιτείνει ότι «με 2,30 πουλούσαμε το 2009, με 2,30 πουλάμε και το 2016, που τα πάντα τριπλασιάστηκαν».

«Ας έρθει ένας υπουργός να κρατήσει έναν μήνα αυτό το μαγαζί, και στο τέλος του μήνα, που θα να κάνει τον απολογισμό, ας μου πει ότι έβγαλε ένα ευρώ»

«Αυτοί οι άνθρωποι βάζουν φόρους, χωρίς να ελέγχουν», επισήμανε εμφανώς αγανακτισμένος από τις φορομπηχτικές πολιτικές, που εφαρμόζονται σε βάρος των επιχειρήσεων. «Ας έρθει ένας υπουργός να κρατήσει έναν μήνα αυτό το μαγαζί», συνέχισε, «να κόβει όλες τις αποδείξεις, να πληρώνει ό,τι πληρώνουμε εμείς, να πληρώσει το προσωπικό μας με διπλάσια λεφτά από ό,τι συνήθως- γιατί δεν μπορεί να δουλέψει ένας υπάλληλος με 450 ευρώ- και στο τέλος του μήνα, που θα να κάνει τον απολογισμό, ας μου πει ότι έβγαλε ένα ευρώ».

Παναγιώτης Παναγιώτου «Εδώ ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει αυτά, θα πληρώσει τα ακριβότερα;»


Απογοήτευση και αγανάκτηση για την εφαρμογή της νέας αύξησης στον συντελεστή ΦΠΑ μας εξέφρασε και ο κ. Παναγιώτης Παναγιώτου από το εστιατόριο το Πέτρινο, ο οποίος ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αναπροσαρμόσει τον τιμοκατάλογό του, όπως δεν το έκανε ούτε μετά από την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. «Εδώ ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει αυτά, θα πληρώσει τα ακριβότερα;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, για να επισημάνει ότι ακόμα και τα λίγα λεπτά της πιθανής αύξησης είναι πια σημαντικά και υπολογίσιμα για τους καταναλωτές. Εξάλλου, με τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί και με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων, η ταβέρνα πλέον έχει γίνει είδος πολυτελείας, κατά τον κ. Παναγιώτου, για τους περισσότερους συμπολίτες μας.
 
Βέβαια, η απορρόφηση της νέας αύξησης του ΦΠΑ σημαίνει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις, που δοκιμάζονται. «Τα πρώτα μαγαζιά που καθάρισαν είναι τα ένδυσης και υπόδησης και αμέσως μετά της εστίασης», διέκρινε ο κ. Παναγιώτου, επισημαίνοντας ότι με τα οικονομικά βάρη, που συσσωρεύονται από όλους τους φόρους «άμα βγάλουμε ένα μεροκάματο να ταΐσουμε τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια είμαστε ικανοποιημένοι». «Με 15 ώρες την ημέρα δουλειά, 365 ημέρες τον χρόνο», συμπλήρωσε με νόημα.

Γιώργος Κασάπης «Δυστυχώς ο κλοιός στενεύει κι άλλο· δεν είναι μόνο το ΦΠΑ, είναι οι πολλές αυξήσεις σε φόρους, οι πολλές μειώσεις σε συντάξεις κλπ»


Τη πεποίθηση ότι τα εμπορικά καταστήματα της Κομοτηνής δεν πρόκειται να μετακυλήσουν το κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ στην τσέπη των καταναλωτών-πελατών τους, εξέφρασε ο κ. Γιώργος Κασάπης, ιδιοκτήτης του καταστήματος Kasapis Menswear και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης. «Για άλλη μια φορά καλούμαστε να απορροφήσουμε τον ΦΠΑ», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το ίδιο συνέβη και στις προηγούμενες διαδοχικές αυξήσεις του συντελεστή. «Θα διερωτηθεί κάποιος», παρατήρησε, «αν τελικά ήταν μεγάλο το ποσοστό ή όχι της απορρόφησης».  «Δεν είναι μόνο αυτό όμως», διευκρίνισε, «αλλά μέσα σε όλα τα δύσκολα καλούμαστε να επιβαρυνθούμε και αυτό». «Στην ένδυση-υπόδηση μέχρι και τον Μάιο αγοράζαμε με 23%», εξήγησε, «και αυτά τα εμπορεύματα θα τα πουλήσουμε με 24%. Αυτή η διαφορά θα βγει στο τέλος για να την πληρώσουμε. 1%; Έστω 1%. Έτσι όμως δυστυχώς ο κλοιός στενεύει κι άλλο. Δεν είναι μόνο το ΦΠΑ, είναι οι πολλές αυξήσεις σε φόρους, οι πολλές μειώσεις σε συντάξεις κλπ.».
 
Αναφερόμενος στον κόσμο, από τον οποίο προσδοκά ενίσχυση η τοπική αγορά, διέκρινε με απογοήτευση ότι πλέον είναι “κουρασμένος”. «Ο κόσμος είναι “κουρασμένος” πια», τόνισε, «διότι έχει ακούσει πολλά, συνέχεια για νέα μέτρα και νέα μέτρα». «Η ψυχολογία στο καταναλωτικό κοινό είναι πολύ μεγάλος παράγοντας», παρατήρησε, εξηγώντας ότι κάποια αγαθά «πηγαίνουμε και τα αγοράζουμε, γιατί είναι ανάγκη και πρέπει να τα πάρουμε, ενώ σε κάποια άλλα εξαρτάται καθαρά από την ψυχολογία η αγορά τους».

Στέλιος Γκουτάκος «Πλέον ο κόσμος δεν αντέχει άλλη ανατίμηση· το λογικό και το ηθικό είναι να απορροφήσουμε την αύξηση του ΦΠΑ»


Η ίδια διάθεση για απορρόφηση του κόστους του αυξημένου ΦΠΑ διαφαίνεται και στις τάξεις των επαγγελματιών καφέ της πόλης. «Πλέον ο κόσμος δεν αντέχει άλλη ανατίμηση, οπότε απορροφούμε εμείς τη διαφορά από την αύξηση του ΦΠΑ», μας δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Kaffeine, κ. Στέλιος Γκουντάκος, εκτιμώντας ότι ακόμα και μια μικρή πιθανή αύξηση στον καφέ, τα ροφήματα και τα ποτά, είναι σημαντική για μια μερίδα του καταναλωτικού κοινού. Εξάλλου, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι θαμώνες ρωτούσαν για το ενδεχόμενο της αύξησης τιμών, όπως αποκάλυψε.  Αναγνωρίζοντας ότι η απορρόφηση συνιστά επιπλέον κόστος για την επιχείρησή του, δεδομένου ότι έρχεται προσθετικά στις υπόλοιπες φορολογικές επιβαρύνσεις, εντούτοις χαρακτήρισε λογικό και ηθικό να μην μετακαλεστεί το κόστος στους δοκιμαζόμενους καταναλωτές. «Νομίζω ότι το λογικό και το ηθικό είναι να το απορροφήσουμε οι επαγγελματίες της αγοράς», τόνισε.

Κώστας Χαυτόπουλος «Το 1% η αγορά θα το απορροφήσει, αλλά το θέμα είναι πόσοι θα καταφέρουν να κρατηθούν σε αυτήν την αγορά που απορροφά τις συνεχόμενες αυξήσεις»


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κώστας Χαυτόπουλος, υπεύθυνος του State café, καθώς επίσης των επιχειρήσεων εστίασης Sultan Tepe και  Παντοπωλείο στο Ρολόι. «Απορροφούμε σε όλα τις τιμές, προσπαθούμε να τις κρατήσουμε στα ίδια επίπεδα και συμπυκνώνουμε τα κέρδη μας», μας δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, δεν είχε προχωρήσει σε ανατιμήσεις, όπως επισήμανε, ούτε όταν ο συντελεστής ΦΠΑ εκτοξεύτηκε από το 13% στο 23%, οπότε δεν είναι λογικό να το κάνει τώρα, με την αύξηση κατά 1% . «Το 1% η αγορά θα το απορροφήσει», εκτίμησε, «αλλά το θέμα είναι πόσοι θα καταφέρουν να κρατηθούν σε αυτήν την αγορά που απορροφά τις συνεχόμενες αυξήσεις». «Για εμάς συνιστά άλλο ένα μείον στα έσοδά μας», προσέθεσε, «που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη βιωσιμότητά μας. Σε γενικές γραμμές τα πράγματα έχουν οδηγηθεί στα άκρα».  

Γιώργος Κουκαλιώτης «Όσο και να ήταν αύξηση, δε θεωρώ ότι είναι καιρός να κάνει κάποιος ανατίμηση»


«
Εδώ οι πελάτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ήδη υπάρχουσες τιμές, θα ανταποκριθούν σε άλλες υψηλότερες;», αποκρίθηκε στο ερώτημά μας για το αν σκοπεύσει να αλλάξει τιμοκατάλογο ο κ. Γιώργος Κουκαλιώτης από το café-bar «ΟΧΤΩ».  «Όσο και να ήταν αύξηση», συμπλήρωσε, «δε θεωρώ ότι είναι καιρός να κάνει κάποιος ανατίμηση». Πέρα από το γνώμονα της αδυναμίας ανταπόκρισης των πελατών, ο κ. Κουκαλιώτης έκανε λόγο και για ένδειξη σεβασμού στις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος αυτήν την εποχή.

«Έχουν οραματιστεί ότι θα πάρουν προκαταβολές φόρου, αυξήσεις του ΦΠΑ κοκ, όμως δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα, επειδή δεν έχουμε να πάρουν» 

Ακολούθως, σχολίασε δεικτικά την επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές λιτότητας, με αυτές που εφαρμόζονται καθ’ όλη την περίοδο της κρίσης, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι οι στόχοι για τα προσδοκώμενα έσοδα δεν πρόκειται να επιτευχθούν και ότι θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. «Θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί, που κλήθηκαν να βγάλουν «το φίδι από την τρύπα», αυτοί οι «πρώτη φορά Αριστερά», τώρα δεύτερη και οσονούπω τρίτη, να καταλάβουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των μικρομεσαίων κατά κύριο λόγο αλλά και όλων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, έχει εξαντληθεί και ότι με όλα αυτά που κάνουν δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Έχουν οραματιστεί ότι θα πάρουν προκαταβολές φόρου, έχουν οραματιστεί ότι θα πάρουν τις αυξήσεις του ΦΠΑ, έχουν οραματιστεί ότι θα μας φορολογούν από το πρώτο ευρώ κοκ», συνέχισε στο ίδιο πνεύμα, «όμως δεν πρόκειται να πάρουν τίποτα, επειδή δεν έχουμε να πάρουν. Ούτε προκαταβολές φόρου θα μαζέψουν, γιατί δεν έχει κανένας να τους δώσει προκαταβολή φόρου, απλά θα γίνουν καινούργιοι διακανονισμοί, δε θα πληρώνονται ούτε αυτοί οι διακανονισμοί, μετά θα βρουν κάτι άλλο για να αυξήσουν κι άλλο τη φορολογία. Ούτε κι αυτά θα τα πάρουν γιατί δεν έχει κανένας να τους δώσει. Επομένως φτάνουμε σε ένα τέλμα, όπου απλά αυξάνονται τα ποσά που χρωστούν οι ιδιώτες προς το κράτος και δεν πρόκειται να τα πάρουν ποτέ αυτά τα χρήματα. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, για να τα εισπράξουν. Είναι λάθος όλο αυτό που έχουν σκεφτεί».
 
«Από το 2008 έχουμε βυθιστεί σε μια κρίση και μέχρι σήμερα δοκιμάζουμε αυτήν την πολιτική της λιτότητας», σχολίασε καταλήγοντας ο κ. Κουκαλιώτης, για να αναρωτηθεί «Ποιο ήταν το αποτέλεσμα;». «Έχεις δηλαδή ένα πρόβλημα, προσπάθησες να το λύσεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο και δε λύθηκε», συνέχισε, «αλλά προσπαθείς με τον ίδιο τρόπο να το ξαναλύσεις». «Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο», αποκρίθηκε κλείνοντας «και όλο αυτό είναι ανόητο».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.