Αλλαγη «σκυταλης» στη διοικηση του Σισμανογλειου Νοσοκομειου

Κωνσταντίνος Ναλμπάντης, «Δεν είμαι σαν κι αυτούς, που όταν ήρθα εδώ με είχαν ειρωνευτεί, γι’ αυτό θα ευχηθώ καλή επιτυχία και θα είμαι στη διάθεσή της νέας διοίκησης»

Με νέα διοίκηση συνεχίζει από σήμερα το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μετά από την παύση του επί διετία διοικητή του, κ. Κωνσταντίνου Ναλμπάντη, και την τροποποίηση της απόφασης για την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου. Η απόφαση για την παύση του κ. Ναλμπάντη γνωστοποιήθηκε την Τρίτη από το Υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για μία από τις δεκάδες παύσεις διοικητών, στις οποίες προέβη τα τελευταία 24ωρα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, όπως είχε προαναγγελθεί το προηγούμενο διάστημα. Στη θέση του κ. Ναλμπάντη θα βρεθεί προσωρινά ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του Σισμανογλείου, κ. Κωνσταντίνος Μαυροματίδης.

Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου

Στην απόφαση για την τροποποίηση της σύνθεσης του Δ.Σ. ορίζονται τα εξής: α) ο κ. Κωνσταντίνος Σαχαρίδης, οικονομολόγος-φοροτεχνικός, καταλαμβάνει τη θέση του τακτικού μέλους και του αντιπροέδρου, σε αντικατάσταση του κ. Νικόλαου Χατζηκωνσταντίνου, έχοντας αναπληρωτή τον κ. Νικόλαο Καλούδη, αρχιτέκτονα μηχανικό, σε αντικατάσταση του κ. Εμίν Μουμπετζέλ. Β) ο κ. Κωνσταντίνος Βουζουκίδης, οικονομολόγος, καταλαμβάνει τη θέση του τακτικού μέλους, σε αντικατάσταση του κ. Ιωάννη Πασσόπουλου, έχοντας αναπληρωτή τον κ. Χουσεΐν Ισμαήλ, δημοτικό σύμβουλο Κομοτηνής-οδοντίατρο, σε αντικατάσταση του κ. Μουσταφά Καραχουσεΐν.
 
Ο κ. Ναλμπάντης, λίγο πριν από την αποχώρησή του, ευχαρίστησε θερμά με την ευκαιρία της χθεσινής συγκέντρωσης στο Νοσοκομείο, το προσωπικό με το οποίο συνεργάστηκε τα δύο τελευταία χρόνια και προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ιδρύματος. Ευχαρίστησε επίσης τους συμπολίτες μας, που με μικρές ή μεγαλύτερες δωρεές, προσπάθησαν να βοηθήσουν οικονομικά το Νοσοκομείο, αναγνωρίζοντας ότι έχει να διαχειριστεί πενιχρούς προϋπολογισμούς.

«Ποτέ δε βγήκαμε εκτός προϋπολογισμού, ενώ ποτέ δεν μείναμε από υλικά και από φάρμακα»

Μιλώντας στον «ΠτΘ» και κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό της θητείας του, υπογράμμισε ότι «Ποτέ δε βγήκαμε εκτός προϋπολογισμού, ενώ ποτέ δεν μείναμε από υλικά και από φάρμακα». «Είμαστε από τα λίγα νοσοκομεία, γιατί ακούμε διάφορα και στις ειδήσεις, που είχαμε επάρκεια πάντοτε», συμπλήρωσε. «Αν σκεφτούμε ότι στην περιοχή μας οι ανασφάλιστοι και οι προνοιακοί πολλαπλασιάζονται», επισήμανε, «είναι ανάγκη να διατεθεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου για να εξυπηρετηθούν».
 
Αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού, που μαστίζουν τα τελευταία χρόνια το Σισμανόγλειο. «Όταν ήρθα υπήρχαν και τότε προβλήματα», παρατήρησε, «αλλά κυρίως στο ιατρικό προσωπικό». «Μέσα στο 2014 προσπαθήσαμε και πήραμε επικουρικούς γιατρούς, με τους οποίους καλύψαμε κάποια κενά», συνέχισε, «γιατί τα κενά στο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό ήταν γύρω στο 40%». «Δεν κλείσαμε καμία κλινική αυτά τα δύο χρόνια», επισήμανε, όμως ανατρέχοντας στις πρόσφατες μετατάξεις νοσηλευτών, έκανε λόγο για μία άσχημη κίνηση του Υπουργείου, που αν και γνώριζε τις μεγάλες ελλείψεις του Νοσοκομείου Κομοτηνής, του αφαίρεσε πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και δυσκόλεψε το έργο όσων εργαζόμενων απέμειναν.
 
Σε ό,τι αφορά στο κτιριακό του υφιστάμενου Νοσοκομείου, ο απερχόμενος διοικητής επικέντρωσε στις πρωτοβουλίες για ενεργειακή αναβάθμιση, δηλώνοντας ότι η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και ότι το έργο, για το οποίο η προέγκριση, θα ενταχθεί σίγουρα στο καινούργιο ΕΣΠΑ. «Επίσης, άλλη μια μελέτη που θα παραδοθεί τις επόμενες μέρες», επισήμανε, «είναι για τη συμπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και τη σύνδεση με το φυσικό αέριο, από όπου το νοσοκομείο θα έχει μια εξοικονόμηση γύρω στα 250.000 ευρώ». Υπενθύμισε επίσης την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου Medicinet, που ξεκινήσει επί θητείας Ηρακλή Χατζηνέστωρος και αφορούσε στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου. Το συνολικό κονδύλι, το οποίο μοιράστηκαν τα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Κίρτζαλι, συνεργαζόμενα για την υλοποίηση του έργου, ήταν 1,8 εκατ. ευρώ. Όπως μας αποκάλυψε ο κ. Ναλμπάντης, το συγκεκριμένο έργο είχε αξιολογηθεί ως έργο καλής πρακτικής από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου και προτάθηκε για βράβευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα ο ίδιος είχε προχωρήσει σε επαφές με συναδέλφους του από Νοσοκομεία της γείτονος χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει νέα παρόμοια συνεργασία από φέτος. Ωστόσο, η εξέλιξη της παύσης του πρόλαβε την ολοκλήρωση αυτής της συνεργασίας, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα να επιδείξουν μέριμνα οι διάδοχοί του.

«Όλα τα πόστα, από τα οποία έχω περάσει, ούτε το 10% της έγνοιας που πρέπει να έχεις για το Νοσοκομείο δεν απαιτούσαν»

Παρόλη την απογοήτευσή του για την αιφνίδια παύση από το Υπουργείο, κ. Ναλμπάντης εξέφρασε την πίστη ότι οι άνθρωποι, που θα αναλάβουν τα ηνία της διοίκησης θα δουλέψουν για το καλό του νοσηλευτικού ιδρύματος. «Εγώ δεν είμαι σαν κι αυτούς, που όταν ήρθα εδώ με είχαν ειρωνευτεί ότι με είχε τοποθετήσει ο Σαμαράς και όλα αυτά», τόνισε. «Δε θα μπω σε αυτήν την λογική και δεν έχω μπει ποτέ στη ζωή μου», προσέθεσε, αλλά «θα τους ευχηθώ καλή επιτυχία και όποτε θέλουν να τους ενημερώσω θα είμαι στη διάθεσή τους». «Γιατί δεν πρόκειται για ενημέρωση, που μπορεί να σου γίνει μέσα σε μια μέρα», εξήγησε, «είναι μια «καυτή» θέση και για να μπεις στο πνεύμα του Νοσοκομείου πρέπει να γνωρίσεις όλον τον κόσμο, να συνεργαστείς με όλον τον κόσμο και να δεις πώς θα λύσεις τα προβλήματα. Εγώ πολλά βράδια δεν μπορούσα να κοιμηθώ, γιατί ερχόμουν τα απογεύματα, ερχόμουν τα βράδια, στις μεγάλες διακομιδές προς άλλα νοσοκομεία. Θέλει φυσική παρουσία, δεν είναι μια υπηρεσία όπως οι άλλες. Όλα τα πόστα, από τα οποία έχω περάσει, ούτε το 10% της έγνοιας που πρέπει να έχεις για το Νοσοκομείο δεν απαιτούσαν».

«Λίγο δύσκολο να ξαναασχοληθώ με τα κοινά, αλλά ποτέ ο άνθρωπος δεν παύει να ονειρεύεται και να παλεύει»

Τέλος, στο ερώτημα αν πρόκειται να ιδιωτεύσει πλέον ή να συνεχίσει την ενασχόλησή του με τα κοινά, ο κ. Ναλμπάντης σημείωσε αρχικά ότι «είμαι από τους ανθρώπους, που ξέρω κάποια στιγμή να φεύγω, και δε θέλω να είμαι μέχρι που να μη με κρατούν τα πόδια μου». «Αυτή τη στιγμή έχω κλείσει τα 65», συνέχισε, «και για να ασχοληθώ με τα κοινά μετά από τρία χρόνια το βλέπω λίγο δύσκολο». «Αλλά ποτέ ο άνθρωπος δεν παύει να ονειρεύεται και να παλεύει», επισήμανε, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.