Αλλαγη νοοτροπιας για να βελτιωθει ο οικισμος του Ηφαιστου

Παρεμβάσεις των φορέων για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στον οικισμό θέλουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών «Η Ειρήνη» - Ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια να αλλάξει και η νοοτροπία των κατοίκων του οικισμού

Συνεχίζουν την προσπάθεια να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής, αλλά και νοοτροπίες των κατοίκων του, στον οικισμό του Ηφαίστου τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Ηφαίστου «Η Ειρήνη», που δραστηριοποιούνται στο χώρο εδώ και ένα χρόνο, κάνοντας κινήσεις και παρεμβάσεις για τον οικισμό. 

Όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει κάποιες κινήσεις προς το θετικότερο, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, όπως στο θέμα της καθαριότητας, όπου έχει αυξηθεί και ο αριθμός των κάδων και οι αποκομιδές γίνονται κανονικά, αν και θα ήθελαν να υπάρχουν ακόμα περισσότεροι κάδοι στη βόρεια πλευρά του οικισμού. 

Πρωταρχική ανάγκη η βελτίωση της εικόνας του δρόμου προς πανεπιστημιούπολη 

Θεωρούν όμως πως θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα για να βελτιώσουν τόσο την εικόνα, όσο και τις συνθήκες διαβίωσης στον οικισμό γενικότερα, που θεωρούν πως από πολλές απόψεις παραμένει «ξεχασμένος» παρόλο που βρίσκεται σε ένα από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της περιοχής, συνδέοντας την πόλη της Κομοτηνής με την πανεπιστημιούπολη.
 
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κίνησης κ. Κουρού Εβγήν, σε αυτό το δρόμο έχουν ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξουν βελτιώσεις, η κυριότερη των οποίων είναι η τοποθέτηση οδοφωτισμού, ώστε να είναι πιο ασφαλής η διάβαση οχημάτων αλλά και πεζών από την περιοχή.
 

Παρόλα αυτά ο φωτισμός δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη, όπως και δεν έχουν γίνει πολλά για την αναβάθμιση της εικόνας του δρόμου, από τον οποίο περνούν καθημερινά χιλιάδες φοιτητές από και προς τη σχολή τους.
 
Τα μέλη της Κίνησης έχουν επίσης ζητήσει να τους δοθεί η δυνατότητα να προχωρήσουν, με τη βοήθεια του Δήμου, σε φυτεύσεις πέριξ του δρόμου, ειδικότερα στην πλευρά που είναι εκτός του οικισμού, φυτών και δέντρων, ώστε να βελτιώσουν την εικόνα, ιδίως για όσους περνούν από το δρόμο.

Ανάδειξη της «ξεχασμένης» παιδικής χαράς 

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της εικόνας του οικισμού, αλλά και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, έχουν ζητήσει να κάνουν φυτεύσεις και στο χώρο όπου παλιά βρισκόταν μια παιδική χαρά, κοντά στο παλιό Δημοτικό Ιατρείο το οποίο έχουν μετατρέψει σε βιβλιοθήκη και χώρο απασχόλησης των παιδιών.
 
Ο οικισμός, παρόλο που «αιμορραγεί» κατοίκους, με τους μισούς σχεδόν που ζούσαν σε αυτόν πριν την κρίση να έχουν φύγει και να εργάζονται στη Γερμανία, έχει ακόμα σημαντικό αριθμό παιδιών, με 125 να φοιτούν στο Δημοτικό σχολείο του.
 
Αυτό δείχνει πως υπάρχει σημαντική ανάγκη για τη δημιουργία μιας παιδικής χαράς στο χώρο του οικισμού, ο οποίος δεν έχει άλλο χώρο για να παίζουν τα παιδιά, παρά μόνο το μικρό προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου και ένα χώρο στο πίσω μέρος του οικισμού.
 
Για αυτό ελπίζουν πως ο Δήμος έχοντας ξεκινήσει να ανακατασκευάζει τις παιδικές χαρές, να μεριμνήσει και για αυτή, ενώ αν αυτό δεν γίνεται, έχουν ζητήσει να τους δοθούν και για το χώρο δέντρα και φυτά ώστε να φτιάξουν ένα μικρό παρκάκι, όπου θα τοποθετηθούν παγκάκια ώστε να κάθονται οι κάτοικοι της περιοχής, έχοντας δημιουργήσει μια δροσερή γωνιά.

Ελπίδες για βελτίωση και του αποχετευτικού 

Μετά από παρεμβάσεις τους και αιτήματά τους υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση στους υπονόμους του οικισμού, όμως αυτό που ελπίζουν ότι θα γίνει, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, είναι η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό, για την οποία κάθε χρόνο ακούν ότι θα ξεκινήσει σύντομα, όμως μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί.
 

Για αυτό και ο κ. Εβγήν σημείωσε πως έχουν καλέσει όλους τους αρμόδιους, ώστε να έχουν δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του, πέρα της χρηματοδότησής του.
 
Όσο για ενστάσεις που έχουν υπάρξει κατά καιρούς, για το θέμα του κόστους της σύνδεσης των οικιών με την αποχέτευση και αν μπορούν οι κάτοικοι να το καλύψουν, θεωρεί πως έχουν τη δυνατότητα, αν όχι άμεσα αλλά με κάποιο διακανονισμό, να το κάνουν.

Απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας 

Πάντως γενικότερα θεωρεί, πως θα πρέπει να τηρείται κανονικά η νομιμότητα στον οικισμό, ώστε να αρχίσουν και οι κάτοικοι να μεταβάλλουν την νοοτροπία τους.
 
Και αυτό εκτείνεται τόσο σε πρόστιμα για παράνομες κατασκευές, όσο και για την καθαριότητα και άλλα θέματα, πολλές φορές παγιωμένα εδώ και χρόνια, τα οποία πιστεύουν πως θα πρέπει να αναστραφούν ώστε να αναβαθμιστεί ο οικισμός.
 
«Θέλουμε τη βοήθεια από τον κόσμο, γιατί διαφορετικά αυτός ο οικισμός δεν θα αλλάξει ποτέ» σημείωσε ο κ. Εβγήν, τονίζοντας πως με τη βοήθεια και των φορέων, στην καθαριότητα, στον φωτισμό και στις υπηρεσίες θα μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν λίγο καλύτερα, αλλά και να αλλάξει και η αντίληψη που έχει ο κόσμος για τον οικισμό ακόμα και όταν περνά από έξω.
 
Για αυτό και επιθυμούν να γίνουν βελτιώσεις και στον δρόμο που υπάρχει παράλληλα με το ποτάμι στην άκρη του οικισμού, ο οποίος, σύμφωνα με τους ίδιους, έχει «χαθεί» στην αρμοδιότητα μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι εκτεταμένες παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες στο χώρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.