Αλλαγη φρουρας στο Δημο Κομοτηνης

Συγγενείς και φίλοι των νέων δημοτικών συμβούλων προσήλθαν χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου με δήμαρχο τον Δημήτρη Κοτσάκη. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά, ο κ. Κοτσάκης ήταν διακριτικός και συγκρατημένος όπως συνήθως και αναφέρθηκε στην πολύ δουλειά που χρειάζεται ο δήμος από όλους, ο κ. Δαμιανός μίλησε για μια πόλη που βρίσκεται σε προϊούσα παρακμή στα πολιτικά και τα κοινωνικά της δρώμενα και ο κ. Μαρούδας φάνηκε ο πιο χαρούμενος από όλους, δηλώνοντας ότι θ’ αγωνιστεί για τον εργαζόμενο δημότη από όποιο επίπεδο και όποιο βήμα τού δοθεί. Ο απερχόμενος δήμαρχος Τάσος Βαβατσικλής δε θέλησε να κάνει δηλώσεις, μόνο έδωσε συγχαρητήρια σε όλους κι ευχήθηκε καλές γιορτές.

Δ. Κοτσάκης: «Πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης το δημοτικό συμβούλιο»

Ο κ. Κοτσάκης υποσχέθηκε ότι «ο συνδυασμός «Κομοτηνή Σύγχρονη Πόλη» έχει υπερψηφιστεί από τους πολίτες της Κομοτηνής και των οικισμών για να δημιουργήσει ένα καλύτερο και δημιουργικότερο αύριο. «Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε πολίτη, κάθε σύλλογο, κάθε ομάδα ανθρώπων – εθελοντική ή όχι – που έχει όρεξη να δουλέψει γι’ αυτή την πόλη. Δεν αποκλείουμε κανέναν, δεν έχουμε διαχωριστικές γραμμές προς κανέναν πολίτη. Σκοπός του συνδυασμού μας είναι να μπορέσουμε να κάνουμε μια ανθρώπινη Κομοτηνή που θα προδιαγράψει αυτά που σκεφτόμαστε για την πόλη». Ευχήθηκε καλές γιορτές στους χριστιανούς και καλό μπαϊράμ στους μουσουλμάνους.

Σε ερώτηση σχετική με στοίχημα «100 ημερών» απάντησε ότι δεν υπάρχει παρόμοιο στοίχημα. «Αυτό που είχα πει και προεκλογικά είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος ουσιαστικής ενημέρωσης από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της δημαρχείας και στη συνέχεια θ’ αρχίσουμε να λειτουργούμε πάνω στο πρόγραμμά μας». Ζήτησε λίγη υπομονή από τους πολίτες μέχρι να ενημερωθούν για την κατάσταση του δήμου κι εξήγησε πως όταν αυτό συμβεί θ’ αναλάβουν να ενημερώσουν τους δημότες για τα τεκταινόμενα στο δήμο.

Σε ερώτηση σχετική με το τι ζητάει από το νέο δημοτικό συμβούλιο απάντησε «δουλειά», εξηγώντας: «Πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μόνο έτσι μπορεί να βγει δουλειά. Υπάρχει καλό κλίμα, έχουμε μια πάρα πολύ καλή ομάδα με πολύ καλή σύνθεση και πολύ καλή χημεία μεταξύ των εκλεγμένων και μη δημοτικών συμβούλων.

Οι αντιδήμαρχοι θα οριστούν όταν θα πρέπει ν’ αναλάβουν τις θέσεις τους, δηλαδή στις 30 του μήνα για ν’ αναλάβουν τις θέσεις τους από την 1η του μήνα. Σε ερώτηση σχετική με το τι περιμένει από την αντιπολίτευση, απάντησε: «Επειδή η αντιπολίτευση έχει μια μακρόχρονη θητεία στα δημοτικά τεκταινόμενα θα ζητούσα από την αρχή μια ενημέρωση. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε, οι λακκούβες δεν έχουν χρώματα, είναι κοινές για όλους, επομένως ο σκοπός όλων είναι να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για την πόλη. Άρα, περιμένω να δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλό της πόλης» κατέληξε στις δηλώσεις του.

Δ. Δαμιανός: «Θα δώσουμε τη μάχη μας ως δημιουργική αντιπολίτευση»

Αισιόδοξος απέναντι στη νέα δημοτική αρχή στάθηκε ο Δάμων Δαμιανός στις δηλώσεις του. «Εύχομαι και πιστεύω ότι η νέα χρονιά θα είναι δημιουργική κι ελπιδοφόρα για το λαό της Κομοτηνής και το δημοτικό συμβούλιο κι όλους εμάς που το εκπροσωπούμε. Θέλω να πιστεύω ότι η νέα δημοτική αρχή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανταποκριθεί στο μεγάλο βαθμό εμπιστοσύνης που της έδειξε ο λαός της Κομοτηνής προκειμένου ν’ αναβαθμίσει την πόλη μας αισθητικά, να δώσει μια νέα διάσταση στην κοινωνική συνοχή και την ενσωμάτωση ομάδων του πληθυσμού που το έχουν ανάγκη και να δώσει μια νέα δυναμική σε μια πόλη που έχω την αίσθηση ότι βρίσκεται σε προϊούσα παρακμή τόσο όσον αφορά τα πολιτικά όσο και τα κοινωνικά της δρώμενα. Από την πλευρά μας, με το συνδυασμό «Κομοτηνή Νέα Εποχή», που είναι ένας ανεξάρτητος και πολυσυλλεκτικός, θα δώσουμε τη μάχη μας μέσα από τα καθήκοντα της δημιουργικής αντιπολίτευσης για να πείσουμε ότι αξίζαμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι συμπολίτες μας κι ότι στην επόμενη τετραετία πιθανώς ν’ αξίζουμε και κάτι παραπάνω».

Σ. Μαρούδας: «Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να δείξει τη θεσμική της ολοκλήρωση»

Ο Σταμάτης Μαρούδας έκανε λόγο για αισιοδοξία από την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου, ενώ τόνισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να δίνει αγώνες υπέρ του μέλλοντος κι όχι για την αναψηλάφηση ή την επαναδιατύπωση του παρελθόντος. «Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να δείξει τη θεσμική της ολοκλήρωση, την πολιτική της αυτονομία και την οικονομική της ανεξαρτησία, καθώς και την κοινωνική της αξιοπιστία κι όχι να είναι μπαλαρίνα, δηλαδή να χορεύει τους σκοπούς οποιουδήποτε κόμματος ή παραταξιακών σκοπιμοτήτων. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η νέα δημοτική αρχή βρίσκεται σε μια μεγάλη πίεση που απορρέει από την περιφερειακή ανισότητα η οποία αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, τη συγκρότηση, την αποκέντρωση.

Μια τοπική αυτοδιοίκηση ισχυρή σημαίνει αναδιανομή των εξουσιών και εκτροπή προς όφελός της των προτεραιοτήτων». Ο κ. Μαρούδας
υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα, τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Έκανε λόγο για νοσηρό φαινόμενο διαφθοράς «στους αρμούς του κοινωνικοπολιτικού συστήματος». Τόνισε ότι θ’ αγωνιστεί για ένα δημοκρατικό και γόνιμο διάλογο, ότι θα είναι κοντά στους εργαζόμενους και στους αγώνες τους. «Θα με βρουν αντίθετο αυτοί που θ’ αγωνιστούν για το πάγωμα των κοινωνικών παροχών, των συντάξεων και των μισθών. Θα με βρουν αντίθετο αυτοί που θ’ αυξήσουν τους φόρους, όσοι επιδιώκουν να ιδιωτικοποιήσουν ό,τι τους ξέφυγε και για να εμπορευματοποιήσουν κάθε κοινωνικό αγαθό. Θα αγωνιστώ για τον εργαζόμενο δημότη, όσο μού είναι δυνατό, από όποιο επίπεδο και από όποιο βήμα μού δοθεί» είπε ο κ. Μαρούδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αναλάβει κάποια θέση.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.