Αλλαγη φρουρας στην περιφερεια ΑΜ-Θ

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί στην περιφέρεια ΑΜ-Θ η τελετή παράδοσης – παραλαβής με τον Μιχάλη Αγγελόπουλο να παραδίδει τα ηνία της περιφέρειας στον Δημήτρη Σταμάτη.

Ο κ. Αγγελόπουλος βρισκόταν χθες στην Αθήνα και δεν είναι γνωστό ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του και ο κ. Σταμάτης στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερη πατρίδα του στην οποία έχει εκλεγεί τέσσερις φορές βουλευτής. Ο κ. Σταμάτης ανήκει στο στενό περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά και στους κύκλους της Θεσσαλονίκης σχολιάζεται ήδη ότι το μέλλον του στην περιφέρεια θα εξαρτηθεί από το αν και πότε θα υπουργοποιηθεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Εντός των ημερών αναμένουμε και τον απολογισμό από τον απερχόμενο περιφερειάρχη Μ. Αγγελόπουλο, ο οποίος ολοκλήρωσε ένα τέλειο κύκλο ως περιφερειάρχης στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ κι αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις από τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων και την απορρόφηση πόρων, όπως κι από το διακριτικό του προφίλ.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Δημήτρης Σταμάτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος ανθυπολοχαγός πεζικού.

Είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς το 1978. Υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 1982 και 2002.

Το 1985 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Επανεκλέχθηκε τρεις φορές ακόμη βουλευτής κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις των ετών 1989 – 2000.

Το 2004 ήταν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Μετά τις εκλογές τοποθετήθηκε σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις.

•Τον Μάιο του 2004 ως Υποδιοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας

•Τον Ιανουάριο του 2005 ως Διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας.

•Το Μάρτιο του 2006 ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών (επί Μιχάλη Λιάπη).

– Τον Αύγουστο του ιδίου έτους παραιτήθηκε, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές και τοποθετήθηκε πρόεδρος του ΗΛΠΑΠ.

Πολιτικά και παραπολιτικά

Ο Δημήτρης Σταμάτης διατέλεσε γενικός διευθυντής στην “Πολιτική Άνοιξη” και λέγεται ότι ως στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά θα βρεθεί κοντά του εάν υπουργοποιηθεί.

Είχε πάντα δύναμη κομματική στη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται από τα αξιόλογα στελέχη αν και η προσχώρησή του στην Πολιτική Άνοιξη του κόστισε πολιτικά.

Επέστρεψε ομαλά στη ΝΔ μετά τη διάλυση της Πολιτικής Άνοιξης.

Ο Δημήτρης Σταμάτης ως υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς το 2002 είχε επιστρατεύσει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη – το βαρύ πυροβολικό της αυτοδιοίκησης – στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση.

Στις αρχές του 2004, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο των επαφών του για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων είχε συναντηθεί με τον Δημήτρη Σταμάτη και είχε τότε αποφασιστεί να είναι υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Επί διοικήσεώς του στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας την περίοδο 2004-2006 αναβαθμίστηκε το αεροδρόμιο «Μακεδονία» με την επέκτασή του, έτσι ώστε σήμερα να κατεβαίνουν όλα τα μεγάλα αεροσκάφη. Τοποθετήθηκαν καινούργια μηχανήματα ναυσιπλοΐας, αλλά κα μεγάλες εκτάσεις απαλλοτριώθηκαν για την επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Ο Δημήτρης Σταμάτης, αν και στην Αθήνα, δήλωνε ότι παραμένει στο πλευρό των συμπολιτών του, σχέση που προφανώς θα διακοπεί όσο καιρό θα ασκεί τα καθήκοντα του γ.γ. της περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου πρότεινε τέσσερα σημεία κλειδιά για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε στρατηγικό κόμβο μεταφορών κι επικοινωνιών. Ανάμεσα στα άλλα πρότεινε πολυόροφα υπόγεια «πάρκιγνκ περιοχής», κατασκευή προαστικού σιδηροδρόμου μέχρι τη Χαλκιδική, επέκταση του Μετρό έως το αεροδρόμιο κ.α. Η εμπειρία του κ. Σταμάτη στον ΗΛΠΑΠ και στο υπουργείο Μεταφορών είναι χρήσιμη στην περιφέρεια ΑΜ-Θ σε μια εποχή που προχωράει η διάνοιξη των καθέτων αξόνων και οι μεταφορές είναι το απαραίτητο «βαρύ πυροβολικό» για να προοδεύσουν οι εμπορικές σχέσεις της περιοχής με χώρες των Βαλκανίων.

Ο Δ. Σταμάτης θεωρεί την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διακυβέρνησης της ΝΔ, επομένως η περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι μια περιοχή με την οποία θ’ ασχοληθεί με αυξημένο ενδιαφέρον.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.