Αλλαγες στο προγραμμα μη επιστρεπτεας ενισχυσης της Περιφερειας προτεινουν φορεις

Συνέταξαν ψήφισμα κατόπιν σύσκεψης στην Καβάλα

Κοινή συνάντηση πραγματοποίησαν στο Επιμελητήριο Καβάλας, φορείς από την ΑΜΘ με θέμα το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που ανακοίνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ. Η σύσκεψη κατέληξε στην έκδοση κοινού ψηφίσματος στο οποίο καταγράφονται ελλείψεις και αδικίες του προγράμματος με βασικά σημεία διαφωνίας την παράλειψη του παράγοντα της εποχικότητας και την έλλειψη κριτηρίων πέρα από τον αριθμό των εργαζομένων.

Στο ίδιο ψήφισμα οι 18 φορείς που προέρχονται κατά κύριο λόγο από την Καβάλα και τη Θάσο καταθέτουν και τις προτάσεις τους προς τον Περιφερειάρχη και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή. Οι εν λόγω προτάσεις είναι οι εξής:

Α) Να επανεξετάσουν το λανθασμένο σκεπτικό του προγράμματος και να αλλάξει η σχετική  ημερομηνία και να προσαρμοσθεί στα δεδομένα των εποχικών επιχειρήσεων, κατανοώντας με ρεαλισμό, την ιδιαιτερότητα και αναγνωρίζοντας πλήρως τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί αυτές οι επιχειρήσεις.

Β) Να επανεξετάσουν και προτείνουν ένα νέο πρόγραμμα για τις εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν υποστεί σοβαρή μείωση του τζίρου τους, λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης και απαιτούμενες λειτουργικές δαπάνες, προκειμένου να μην κλείσουν οριστικά και για να μπορέσουν να κρατηθούν ζωντανές και την επόμενη δύσκολη τουριστική χρονιά.

Γ) Να αυξηθούν τα ποσά της επικείμενης επιχορήγησης, αφού είναι σημαντικά μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά των προγραμμάτων, που εφαρμόζονται σε άλλες Περιφέρειες, όπου έχουν πληγεί ομοειδείς επιχειρήσεις. Αυτό ενισχύει τη συνθήκη του αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς επιχειρήσεις όμορων περιοχών θα επιδοτηθούν ανισομερώς, με αποτέλεσμα κάποιες να καταφέρουν να καλύψουν ζημίες της πανδημίας και κάποιες (αυτές της ΑΜΘ), όχι.

Δ) Να αλλάξει το παράδοξο και αρνητικό σημείο, που αναφέρεται στο συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται στην επιχείρηση (de minimis) και στην Περιφέρεια μας εναρμονίζεται με τον Καν. ΕΕ1407/2013 και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 200.000,00€ για την τριετία, ενώ σε άλλες Περιφέρειες εναρμονίζεται με την Αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Κοινοτική ανακοίνωση, όπου το συνολικό ανώτατο όριο είναι 800.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις που τα τελευταία τρία χρόνια είτε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, είτε μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, είτε ΤΕΠΙΧ κ.α., έχουν λάβει επιχορηγήσεις ύψους 200.000,00 €  δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση στο εν λόγω πρόγραμμα και μάλιστα κινείται τιμωριτικά στις επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει και έχουν καλύψει το ποσό αυτό.

Ε) Να υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε το ποσό της επιδότησης που θα δοθεί στην κάθε επιχείρηση, να μην κατάσχεται και να μην συμψηφίζεται με οφειλές των επιχειρήσεων, σε ασφαλιστικές, τραπεζικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.