Αλλαγες στο εκπαιδευτικο μωσαικο προμηνυουν οι αριθμοι

Το πολυπολιτισμικό ανθρώπινο δυναμικό της Ροδόπης χρησιμοποιείται με κάθε ευκαιρία άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά σε εισηγήσεις, ομιλίες, εκτιμήσεις για την πρόοδο, την ανάπτυξη, την πολιτισμική ιδιαιτερότητα της περιοχής. Παρακαταθήκη όμως για ένα αισιόδοξο μέλλον αποτελούν οι νέες γενιές, οι μαθητές που μοιράζονται στα γυμνάσια και λύκεια της περιοχής. Γυμνάσια, Εσπερινό Γυμνάσιο, Μειονοτικό Γυμνάσιο, Μουσικό Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Ιεροσπουδαστηρίου, σύνολο 3052 μαθητές.

Ενιαία Λύκεια, Μουσικό Λύκειο, Ενιαίο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών, 1ο και 2ο ΤΕΕ, Μειονοτικό Λύκειο και Λύκειο Ιεροσπουδαστηρίου
, σύνολο 2228 μαθητές.

Πάνω από 5.000 μαθητές αποτελούν το δυναμικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Ροδόπης, ένα πολύχρωμο παζλ διαφορετικής πολιτισμικής αφετηρίας, ενίοτε γλώσσας, διαμορφωμένο από αγόρια και κορίτσια.

Να σημειωθεί ότι οι αριθμοί που εμφανίζονται στους παλιννοστούντες δεν αφορούν παιδιά με ελλιπή γνώση της ελληνικής γλώσσας, γιατί πολλά από αυτά ακολούθησαν σπουδές στην Ελλάδα και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευσή τους, γεγονός που ισχύει και για μια μεγάλη μερίδα μουσουλμάνων μαθητών.

Στα 12 Γυμνάσια του Νομού Ροδόπης φοιτούν 1427 αγόρια και 1132 κορίτσια. Από τα συνολικά 2559 παιδιά οι 738 μαθητές είναι μουσουλμάνοι, οι 409 παλιννοστούντες, οι 13 αλλοδαποί, οι 3 αθίγγανοι και οι υπόλοιποι 1396 χριστιανοί. Είναι εμφανές ότι η πλειοψηφία των Γυμνασίων παρουσιάζουν μια πολύμορφη εικόνα του μαθητικού δυναμικού, με εξαίρεση το Μουσικό Γυμνάσιο, όπου δεν φοιτούν μουσουλμάνοι ή παλιννοστούντες. Το Γυμνάσιο Οργάνης έχει μόνο μουσουλμάνους μαθητές, 83 συνολικά, από τους οποίους οι 10 είναι κορίτσια. Στην Α΄ Γυμνασίου φοιτούν 4 κορίτσια, στη Β΄ 6, ενώ στην Γ΄ κανένα, γεγονός που δείχνει ότι σταδιακά συνεχίζουν και τα κορίτσια τις σπουδές τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που αφορά στα τελευταία δύο χρόνια.

Το νεοσύστατο Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής, αριθμεί 86 μαθητές στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου, απ’ τους οποίους οι 67 είναι γένους αρσενικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Εσπερινό, το σχολείο της δεύτερης ευκαιρίας, δεν συμμετέχουν τσιγγάνοι, σημάδι ότι δεν επιδιώκουν μία επαφή με τη δευτεροβάθμια.

Αλλοδαποί μαθητές εμφανίζονται στο 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής (2), στο 4ο (2), στο Γυμνάσιο Ιάσμου (2) και 7 στο Γυμνάσιο Ν. Σιδηροχωρίου, ποσοστό ιδιαίτερα μικρό σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το Γυμνάσιο Σαπών, δικαιολογώντας το χαρακτηρισμό του διαπολιτισμικού, παρουσιάζει 187 μουσουλμάνους, 149 παλιννοστούντες και 3 αθιγγάνους σε σύνολο 388 μαθητών.

Στα 7 Λύκεια του Νομού Ροδόπης φοιτούν 1282 μαθητές, ήτοι 592 αγόρια και 690 κορίτσια.

Οι αναλογίες επομένως στο Λύκειο αντιστρέφονται και οι γυναίκες αποφοιτούν σε μεγαλύτερο ποσοστό. Αλλοδαποί μαθητές φοιτούν μόνο 2 στο 2ο Ενιαίο Λύκειο και ένας στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής.

Τα ποσοστά μουσουλμάνων, παλιννοστούντων και αλλοδαπών μειώνονται σημαντικά στο Λύκειο, ενώ δεν ακολουθεί σπουδές ούτε ένας τσιγγάνος.

Συγκεκριμένα, στο Γυμνάσιο το ποσοστό των μουσουλμάνων μαθητών είναι 28,84%, ενώ στο Λύκειο πέφτει στο 11,2%. Οι παλιννοστούντες είναι το 16% του μαθητικού δυναμικού στο Γυμνάσιο και το 8,3% στο Λύκειο.

Οι αλλοδαποί απ’ το 0,6% πέφτουν στο 0,2%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αποστάσεις μεταξύ αριθμού αγοριών – κοριτσιών που αποφοιτούν απ’ το Λύκειο μειώνονται τόσο στους μουσουλμάνους όσο και στους παλιννοστούντες.

Στον αριθμό των μαθητών του Λυκείου είναι εμφανής η αποδυνάμωση των σχολείων της περιφέρειας , όπως επίσης και του Μουσικού Ενιαίου Λυκείου. Ενώ λοιπόν τα τρία Λύκεια της πόλης (πλην του Μουσικού) συγκεντρώνουν 1038 μαθητές σε σύνολο 1282, τα Λύκεια Σαπών, Ιάσμου και Ξυλαγανής αριθμούν μόλις 225 μαθητές και το Μουσικό 19, απ’ τους οποίους στη Γ΄ Λυκείου είναι τέσσερις.

Με τους αριθμούς και μόνο δεν μπορεί να γίνει μια ουσιαστική ανάγνωση των «προτιμήσεων» των μαθητών και των επιλογών των γονιών, η τάση όμως προς το 1ο, 2ο και 3ο Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής είναι ευδιάκριτη.

Ο κατάλογος του μαθητικού δυναμικού ολοκληρώνεται με το 1ο και 2ο ΤΕΕ που αριθμούν εν συνόλω 746 μαθητές, απ’ τους οποίους οι 390 είναι άρρενες.

Το 1ο ΤΕΕ φιλοξενεί στην Α’ τάξη υπερδιπλάσιο αριθμό αγοριών απ’ ότι κοριτσιών (105-45), ποσοστό που ανατρέπεται στο 2ο ΤΕΕ: 64 αγόρια και 92 κορίτσια είναι οι φετινοί εγγεγραμμένοι.

Μια άλλη κατηγορία σχολείων στη Ροδόπη είναι τα μειονοτικά Γυμνάσια Λύκεια, αποτελούμενα αμιγώς από μουσουλμάνους μαθητές.

Το Μουσουλμανικό Γυμνάσιο Κομοτηνής, όπως και το Γυμνάσιο Ιεροσπουδαστηρίου αριθμούν 493 μαθητές. Το Ιεροσπουδαστήριο κατ’ εξαίρεση φιλοξενεί 4 μαθήτριες, λόγω της θρησκευτικής κατεύθυνσης του σχολείου.

Στο Λύκειο, τα Μειονοτικά σχολεία αριθμούν συνολικά 200 μαθητές, απ’ τους οποίους τ’ αγόρια είναι 138 και τα κορίτσια 62.

Από τους τρεις πίνακες που δημοσιεύονται σήμερα στον ΠτΘ κι έχουν καταρτιστεί απ’ την Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης του Ν. Ροδόπης ο αναγνώστης μπορεί να σταθεί και στον αριθμό των τμημάτων από τάξη και σχολείο.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.