Αλλαγες στις δομες των ασφαλιστικων ταμειων της Περιφερειας ΑΜΘ απο τη δημιουργια του ΕΦΚΑ

Ο νέος φορέας ασφάλισης καταγράφει δομές και προσωπικό στην Περιφέρεια με στόχο τη δημιουργία νέου οργανογράμματος

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ο οποίος από την 1-1-2017 θα απορροφήσει σχεδόν όλα τα υφιστάμενα ταμεία. Ο καινούριος φορέας σημαίνει και καινούριες δομές, που θα απορροφήσουν τις υπάρχουσες όλων των ταμείων, σημειώνει στον ΠτΘ ο περιφερειακός διευθυντής ΟΑΕΕ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κ. Σταύρος Αμαραντίδης, ο οποίος πρόσφατα παραβρέθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους διευθυντές του ΟΑΕΕ από όλη την Ελλάδα και τη συμμετοχή του Οργανισμού και του Υπουργείου.
 
Να σημειωθεί ότι ο ΕΦΚΑ πριν από μερικές μέρες απέκτησε και προσωρινό ΔΣ, που αποτελείται από οκτώ διοικητές Ταμείων, με επικεφαλής τον διοικητή του ΙΚΑ Διονύσιο Καλαματιανό και τη συνδρομή δύο ειδικών επιστημόνων και δύο στελεχών της Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης και του υπουργείου Οικονομικών και έχει ως αποστολή να «χτίσει» μέχρι τα τέλη του 2016 τον νέο φορέα ώστε να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά από την 1η Ιανουαρίου. 

Έμφαση στα ιδιόκτητα κτίρια 

Ουσιαστικά από εδώ και πέρα, σημείωσε ο κ. Αμαραντίδης, ο νέος φορέας θα εντοπίσει τα ιδιόκτητα κτίρια των διαφόρων ταμείων που περνούν σε αυτόν, πριν ολοκληρώσουν το οργανόγραμμα, το οποίο είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Παράλληλα το προσωρινό ΔΣ θα πρέπει, χωρίς να ανακοπεί η λειτουργία των υφιστάμενων ταμείων και η καταβολή συντάξεων και των άλλων παροχών, να «τρέξει» τις διαδικασίες για την ενοποίηση των μητρώων των ασφαλισμένων και των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους ταμείων, τη διοικητική οργάνωση αλλά και τη στελέχωση των υπηρεσιών και τη μεταφορά προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο κατ’ ουσία συστήνονται δύο υπηρεσίες, η Οικονομική και η Διοικητική, που θα μελετήσουν το πώς θα ενταχθούν οι υπάλληλοι στο φορέα.
 
Όσο αφορά την περιοχή μας το πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί στην ΑΜΘ μια επιτελική περιφερειακή δομή, που θα διαθέτει πέντε ή περισσότερα τμήματα υπό την εποπτεία μιας περιφερειακής διεύθυνσης, παρόλο που όλα, όπως τόνισε ο κ. Αμαραντίδης, είναι ακόμα ρευστά.
 
Προς το παρόν γίνεται καταμέτρηση τόσο των κτιριακών υποδομών όσο και του προσωπικού, ώστε να εντοπιστούν τα ιδιόκτητα κτίρια που ανήκουν στον καινούριο φορέα (από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.α.) ώστε να γίνουν και οικονομίες κλίμακος από τη μείωση καταβολής ενοικίων αλλά και να γίνει η κατανομή του προσωπικού.

Από τα κεντρικά η σύνταξη 

Σύμφωνα με τον κ. Αμαραντίδη το «τοπίο» αλλάζει άρδην και το κομμάτι της απονομής των συντάξεων, με την απονομή των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ να γίνεται κεντρικά και όχι από τα επιμέρους τμήματα. Έτσι τα τμήματα θα συλλέγουν τα αιτήματα, θα ετοιμάζουν και θα περνούν όσα δεδομένα απαιτούνται σε μια κεντρική βάση δεδομένων, στην οποία θα έχει πρόσβαση η κεντρική δομή, η οποία και θα βγάζει τη σύνταξη. Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο επιθυμεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα σε 20 μέρες, μιας και από εδώ και πέρα θα υπάρχει ένας τρόπος υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους συνταξιοδοτούμενους ανεξάρτητα σε ποιο ταμείο βρίσκονταν παλαιότερα, ενώ η σύνταξη θα υπολογίζεται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από το 2002 και μέχρι τη χρονιά συνταξιοδότησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.