Αλκης Κανιδης «Το χιουμορ ειναι & ενας πολυ ομορφος τροπος να ισορροπεις»

Αυλαία στα «Ελευθέρια 2016» με συναυλία των «Εκμέκ»

Οι «Εκμέκ» ένα από τα δυναμικότερα νέα ελληνικά συγκροτήματα θα ρίξουν την αυλαία των φετινών Ελευθερίων την Κυριακή το βράδυ με μια συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής. Για περισσότερες από δύο ώρες οι «Εκμέκ» θα παρουσιάσουν τραγούδια από την προσωπική τους δισκογραφία με τη χαρακτηριστική λάτιν και ροκ εξωστρέφειά τους, αλλά και τραγούδια γνωστά και αγαπημένα από το μουσικό μας παρελθόν.
 
Λίγα 24ωρα πριν την συναυλία, ο κ. Άλκης Κανίδης, η φωνή των «Εκμέκ» βρέθηκε καλεσμένος στη εκπομπή «Με το Ν και με το Β» του Ράδιο Παρατηρητής, για μία συζήτηση γνωριμίας με το συγκρότημα, την πορεία, την «φιλοσοφία» του αλλά και όσα πρόκειται να παρακολουθήσουμε το βράδυ της Κυριακής.
 
Άλκης Κανίδης λοιπόν… 

«Η παράσταση έχει αρκετή ποικιλία και ως προς τους ήχους και ως προς τα συναισθήματα»

ΠτΘ: Ξεκινήσατε τη μουσική σας διαδρομή διασκευάζοντας γνωστά ελληνικά τραγούδια, ενώ δισκογραφικά μας παρουσιάζεται τα δικά σας τραγούδια. Μπορείτε να μας δώσετε μια πρώτη γεύση για το τι θα ακούσουμε το βράδυ της Κυριακής;
Α.Κ.:
Έτσι είναι τα πράγματα, έτσι ξεκινήσαμε. Στο πρόγραμμά μας θα ακούσετε και δικά μας τραγούδια από την πρώτη και τη δεύτερη δισκογραφική μας δουλειά, καθώς και κάποια από τα singles που έχουμε βγάλει. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν και αρκετά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, τα οποία έχουμε διασκευάσει μέσα από το δικό μας πρίσμα και τη δικιά μας οπτική. Αυτό που θα έλεγα εγώ, εάν ήμουν ακροατής αυτής της παράστασης, είναι ότι έχει αρκετή ποικιλία και ως προς τους ήχους και ως προς τα συναισθήματα. 

«Στη μουσική δεν υπάρχουν στεγανά όρια και σύνορα»

ΠτΘ: Πώς προέκυψε η επιλογή του ονόματος «Εκμέκ» και ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας; Ξέρετε, στην πόλη μας και λόγω της πολυπολιτισμικότητάς της έχουμε πολύ καλή σχέση με τα σιροπιαστά…
Α.Κ.:
Όπως και εσείς στην Κομοτηνή έτσι και εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολύ καλή σχέση με οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σε ταψί και έχει σιρόπι και πολλή ζάχαρη. Είμαστε εξοικειωμένοι με αυτή την κουζίνα. Επίσης υπήρχε κάποτε μια πολύ όμορφη σειρά τη δεκαετία του 90’ , το «Εκμέκ παγωτό» και αποτέλεσε και αυτό έναν πολύ καλό συνειρμό, γιατί όταν ψάχναμε το όνομα και έπεσε στο τραπέζι σαν ιδέα, κατευθείαν «κλείδωσε» και πήραμε την απόφαση. Ως προς την πολυπολιτισμικότητα, ξέρετε δεν υπάρχουν στεγανά όρια και σύνορα και αυτό είναι ένα απ’ τα καλά και όμορφα πράγματα που μπορεί να μας δώσει η μουσική. 

«Έχουμε καταφέρει να μπορούμε να παίζουμε σε μια παράσταση, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, δικά μας τραγούδια»


ΠτΘ: Πείτε μας για την πορεία σας μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια από τότε που ξεκινήσατε το 2009. Σας δικαιώνει η απόφασή σας;
Α.Κ.:
Τώρα συνειδητοποιούμε και εμείς ότι πέρασαν 7 χρόνια. Μας φάνηκε εμάς ότι ήταν λιγότερο γιατί ήταν μια υπέροχη εμπειρία και διαδρομή. Ξεκινήσαμε δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στο θέμα των διασκευών, στην πραγματικότητα όμως εμείς δεν έχουμε δισκογραφήσει παραπάνω από 1 διασκευή, το «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω» του Μανώλη Χιώτη. Στην πρώτη μας δουλειά δηλαδή υπήρχε  μόνο αυτή η διασκευή και όλα τα υπόλοιπα τραγούδια είναι δικά μας, τα οποία έγιναν γνωστά και ο κόσμος τα αγάπησε. Έτσι λοιπόν πλέον έχουμε καταφέρει να μπορούμε να παίζουμε σε μια παράσταση, τουλάχιστον κατά το ήμισυ, δικά μας τραγούδια και ο κόσμος να τα γνωρίζει, να τα αγαπάει και να τα τραγουδάει. Αυτός ήταν ο στόχος μας και θεωρώ ότι τον πετύχαμε, όμως φυσικά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά μας. 

«Η δική μας γενιά δημιουργών και καλλιτεχνών θα μπορούσε να πατήσει καλύτερα στα δικά της πόδια και να εκφράσει περισσότερα πράγματα»

ΠτΘ: Τι πιστεύετε ότι είναι πιο δύσκολο από άποψη μουσικής δημιουργίας, να διασκευάζετε ένα ήδη γνωστό και καταξιωμένο τραγούδι ή να δημιουργείτε δικά σας και να τα συστήνετε στον κόσμο;
Α.Κ.:
Η διασκευή διατρέχει πάντοτε έναν κίνδυνο να ακουστεί μη οικεία ή ακόμα και περίεργη στα αυτιά των ανθρώπων, που έχουν αγαπήσει αυτό το τραγούδι. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Δημιουργικά όμως, μεγαλύτερη απόλαυση δέχεται κανείς όταν φτιάχνει δικά του τραγούδια. Αν και ανήκουμε ως «Εκμέκ» σε αυτούς που αρχικά διασκευάσαμε κάποια κομμάτια, έχω την αίσθηση ότι η δική μας γενιά δημιουργών και καλλιτεχνών θα μπορούσε να πατήσει καλύτερα στα δικά της πόδια και να εκφράσει περισσότερα πράγματα με τη δική της φωνή. Πολλοί όμως μέσα από τις διασκευές, εξοικειώνουν τους νέους με παλαιά πράγματα και θυμίζουν στους παλιούς αυτά που αγάπησαν. Πάντως πιστεύω για κάθε γενιά, ότι το μεγαλύτερο χρέος που έχει απέναντι στον εαυτό της είναι να εκφράσει αυτά που θεωρεί σημαντικά για αυτήν. 

«Η ελληνική και η ισπανική γλώσσα έχουν την ίδια μουσικότητα»

ΠτΘ: Πώς προέκυψε η αγάπη για τη λάτιν μουσική, που αποτελεί βασική συνισταμένη της μουσικής σας;
Α.Κ.:
Προέκυψε εντελώς κατά τύχη, ψάχνοντας και δοκιμάζοντας πράγματα, κάποια στιγμή μπήκε στη ζωή μας και έμεινε. Έχω την αίσθηση πως η ελληνική και η ισπανική γλώσσα έχουν την ίδια μουσικότητα, γιατί όπως ξέρετε η κάθε γλώσσα έχει τη δική της μουσική, το δικό της ρυθμό και μελωδία. Ταιριάζουν η ελληνική με την ισπανική γλώσσα, γι ‘ αυτό και ο ελληνικός στίχος κάθεται πολύ ωραία και εύκολα πάνω σε μουσικές που έχουν μια λάτιν βάση και προέλευση. 

«Θα θέλαμε κάποια στιγμή να γράψουμε μουσική για τον κινηματογράφο»


ΠτΘ: Γνωρίζουμε ότι το τραγούδι σας «Ο τραπεζίτης» αποτελεί το soundtrack διεθνούς ντοκιμαντέρ της «Deutche Welle». Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Α.Κ.:
Αυτή η συνεργασία προέκυψε τυχαία, όπως και τα περισσότερα όμορφα πράγματα. Προέκυψε όταν ήρθε στην Ελλάδα ένας δημοσιογράφος της «Deutche Welle» ψάχνοντας υλικό για να κάνει αυτό το ντοκιμαντέρ και κάποια στιγμή μας έστειλαν e-mail, στο οποίο ζητούσαν την άδεια και φυσικά την δώσαμε με μεγάλη χαρά.
 
ΠτΘ: Έχετε σκεφτεί ποτέ να γράψετε μουσική για θέατρο ή κινηματογράφο ή γενικά για άλλης μορφής τέχνη;
Α.Κ.:
Είναι κάτι πολύ όμορφο και θα θέλαμε κάποια στιγμή να το κάνουμε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει. Η μουσική για τον κινηματογράφο αποτελεί ένα πολύ όμορφο και ευρύ πεδίο, που μπαίνοντας κανείς θα μπορούσε να χαθεί δημιουργικά και αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα αλλά θα μπορούσε να συμβεί και αυτό κάποια στιγμή. 

«Έχουμε μια χιουμοριστική πλευρά απέναντι στα πράγματα»

ΠτΘ: Βλέπουμε σε πολλούς δίσκους σας και ζωντανές εμφανίσεις, να παίζετε με το κοινό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα το δούμε και στην Κομοτηνή;
Α.Κ.:
Αυτό συμβαίνει γιατί είναι στοιχείο του χαρακτήρα μας, εμείς όπως και πολλοί άνθρωποι, έχουμε μια χιουμοριστική πλευρά απέναντι στα πράγματα. Το χιούμορ εξάλλου είναι και ένας πολύ όμορφος τρόπος να ισορροπείς. Έχει μια βαθύτερη λειτουργία. Στις εμφανίσεις μας πάντα υπάρχει αλληλεπίδραση με το κοινό και πιστεύω ότι σε κάθε συναυλία πρέπει να συμβαίνει αυτό και στα περισσότερα είδη μουσικής, τουλάχιστον. Και ναι, νομίζω θα το δούμε και στην Κομοτηνή.

«Μέσα στην επόμενη σεζόν θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει το νέο μας άλμπουμ»

ΠτΘ: Ετοιμάζετε κάτι καινούριο δισκογραφικά;
Α.Κ.:
Ναι, έχουμε ξεκινήσει σιγά σιγά, γιατί αυτά τα πράγματα θέλουν τον χρόνο τους, να δουλεύουμε υλικό και ελπίζω πως μέσα στην επόμενη σεζόν, κατά τον Οκτώβρη ίσως και Γενάρη, θα είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει το νέο μας άλμπουμ, το οποίο θα είναι ένα φουλ άλμπουμ 10 – 11 τραγουδιών. Κάποια singles κυκλοφόρησαν ανάμεσα στον πρώτο μας δίσκο «Γλυκαίνει και δεν παχαίνει» και τον «Φυγά», ένα EP επτά τραγουδιών, και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να βγάλουμε ξανά ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.