Αληθειες και μυθοι για την επιδοματικη πολιτικη στην Ελλαδα

Περικλής Γκόγκας, καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης ΔΠΘ: «Πρωτόγνωρη η δυνατότητα της κυβέρνησης να διαθέτει χρήματα μέσω επιδομάτων πίσω στην κοινωνία»

«Τα επιδόματα στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 1/8 με 1/10 αυτών της Μεγάλης Βρετανίας»

«Ο σταθερός ρυθμός ανάπτυξης ευκαιρία καλύτερου σχεδιασμού για το μέλλον που θέλουμε»

Η επιδοματική πολιτική αποτελεί διαχρονικά πεδίο δόξης λαμπρό σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Μερίδα δε των πολιτών συμμετέχει στην «αντιπαράθεση» αυτή υιοθετώντας απόψεις που έχουν να κάνουν με το «προφίλ» των δικαιούχων επιδομάτων, με πιο ακραίο παράδειγμα αυτό όσων μιλούν για πολίτες που καταχρώνται την επιδοματική πολιτική ζώντας «παρασιτικά» για το κράτος και την οικονομία του.

Τα επιδόματα λοιπόν ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν πεδίο αψιμαχιών και αντιπαραθέσεων, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η πραγματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα λεγόμενα των πολιτών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα όπως αυτή παρουσιάζεται δια στόματος των πολιτικών ηγεσιών.
Στη λήξη, σχεδόν του 2019, και εν μέσω δριμείας επιδοματικής «επικαιρότητας» λόγω κοινωνικού μερίσματος, επιδόματος θέρμανσης κ.α., συνομιλήσαμε με τον κ. Περικλή Γκόγκα, καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης και Διεθνών Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, σε μία προσπάθεια «κατάρριψης» των μύθων που συνοδεύουν τα επιδόματα αλλά και μία πρώτη συζήτηση για το οικονομικό μέλλον της χώρας το 2020.

«Μύθος τα περί μεγάλων επιδομάτων στην Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδοματική πολιτική της Ελλάδας γνώρισε μεγάλες μειώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, γεγονός αναπόφευκτο όπως εξήγησε στο πλαίσιο μίας ολικής μείωσης σε όλους τους τομείς του δημοσίου. Εξειδικεύοντας ωστόσο στο «αρνητικό πρόσημο» που συνοδεύει την επιδοματική πολιτική στη Ελλάδα, για το ευρύ τουλάχιστον κοινό, ο ίδιος έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης παραδείγματα άλλων χωρών του εξωτερικού, που η επιδοματική πολιτική σε ό,τι αφορά μέτρα στήριξης της οικογένειας, των σπουδών, της υγείας, της εργασίας κ.α.   ξεπερνούν κατά πολύ το ελληνικό παράδειγμα, καταρρίπτοντας την επικρατούσα άποψη για μεγάλα επιδόματα στην Ελλάδα.

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρθηκε στο οικογενειακό επίδομα και το επίδομα παιδιού στη Μεγάλη Βρετανία, γνωστοποιώντας ότι τα αντίστοιχα επιδόματα στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 1/8 με 1/10 αυτών της Μεγάλης Βρετανίας, κάνοντας λόγο για «χαοτικές διαφορές» τόσο ως προς τα ποσά όσο και ως προς τη γενικότερη πολιτική που στοχεύει στη στήριξη της οικογένειας, την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας κ.α.

«Να κοιτάμε την μεγάλη εικόνα και όχι τις λίγες εξαιρέσεις που υπάρχουν»

Ερωτηθείς σχετικά με την «κατάχρηση» του δικαιώματος σε επιδόματα ο κ. Γκόγκας δήλωσε πως σε κάθε κοινωνική πολιτική υπάρχουν άτομα «που επιλέγουν να γίνουν κηφήνες, να μην εργάζονται και να ζουν από τα επιδόματα, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι 97 για παράδειγμα για τους οποίους τα επιδόματα είναι σωτήρια, επομένως όντας και ο ίδιος υπέρ της πολιτικής αυτής, πρέπει να κοιτάμε ως πολίτες τη μεγάλη εικόνα και όχι τις λίγες εξαιρέσεις που υπάρχουν».

Άλλωστε ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μίας σταθερής πολιτικής ακόμα και στα επιδόματα, ώστε «να μην περιμένει ο πολίτης να του δίνουμε φιλοδώρημα», εξηγώντας πως η πρόταση αυτή αφορά σε «ένα σταθερό ποσό για το κοινωνικό μέρισμα, με αυστηρά και δίκαια κριτήρια ως προς τους ωφελούμενους που δεν θα είναι καθαρά εισοδηματικά, καθότι γνωρίζουμε το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη χώρα και κατ’ επέκταση τις αδικίες που μ’ αυτή συνυφαίνονται».

Ως προς τα προβλήματα τα οποία παρατηρήθηκαν φέτος σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αλλά και τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από μερίδα των πολιτών ο καθηγητής του ΔΠΘ εξήγησε πως αυτά είναι λογικά καθότι μετά από μία παρατεταμένη κρίση και ελλείμματα σε ό,τι αφορά τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν υπάρχουν πλέον πλεονάσματα και επομένως δυνατότητα στην κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση να διαθέσει χρήματα στην κοινωνία, αυτό είναι πολύ καλό γεγονός και οι όποιες αστοχίες εν μέρει δικαιολογημένες.

Η ευρεία εικόνα  σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ότι υπάρχει το περιθώριο, χρήματα δηλαδή, τα οποία περισσεύουν στην κυβέρνηση και τα οποία κάπως πρέπει να τα διαθέσει πίσω στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, 9 στις 10 κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ελλείμματα και επομένως είναι πρωτόγνωρο το να έχουμε χρήματα για να τα διαθέσουμε, και κάθε κυβέρνηση αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο το πώς αυτά θα πρέπει να περάσουν στην κοινωνία. Εκεί άλλωστε φαίνεται και το διαφορετικό στίγμα της κάθε μίας κυβέρνησης».

Το γεγονός της ανάπτυξης αποτυπώνεται και στα οικονομικά στοιχεία που καταδεικνύουν μία ανάπτυξη της τάξεως του 1,9 με 2,2% κάθε χρόνο, γεγονός που συνυφαίνεται  και με την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης και με το αίσθημα αισιοδοξίας που διαπνέει την ελληνική κοινωνία.

«Να ακολουθήσουμε μία πιο ορθολογική οικονομική και κοινωνική πολιτική»

Κληθείς να καταθέσει μία πρώτη πρόβλεψη για την επιβεβαίωση ή μη των ρυθμών ανάπτυξης κατά το 2020 ο κ. Γκόγκας επέμεινε στον σταθερό ρυθμό του 2%, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα «να εκμεταλλευτούμε τον χώρο αυτό, να σχεδιάσουμε καλύτερα τι θέλουμε στο μέλλον και να ακολουθήσουμε μία πιο ορθολογική οικονομική και κοινωνική πολιτική, η οποία είναι απαραίτητη». Ο ίδιος έθεσε ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες τις προσλήψεις στο δημόσιο, με αξιολογικά και ορθολογικά όμως χαρακτηριστικά και όχι με «ρουσφετολογικά κριτήρια του παρελθόντος» ούτως ώστε να δει ο πολίτης διαφορά στην καθημερινότητά του.

«Οι συνεχιζόμενες νομοθετικές αλλαγές σε όλους τους τομείς είναι τραγικές»

Ο κ. Γκόγκας κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε και στο μέγιστο πρόβλημα του ελληνικού κράτους, τις συνεχιζόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλαγές και νομοσχέδια, επισημαίνοντας πως η σταθερότητα σε αυτές συνυφαίνεται και με την εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας. «Οι συνεχιζόμενες νομοθετικές αλλαγές σε όλους τους τομείς είναι τραγικές. Όχι μόνο από κάθε κυβέρνηση αλλά και από κάθε υπουργό έρχονται καινούργια νομοσχέδια. Οι οικονομίες διακρίνονται από ασταθή ισορροπία. Άρα λοιπόν πρέπει να τις αφήσουμε λίγο ήσυχες χωρίς να τις πειράζουμε συνέχεια, ώστε η εθνική οικονομία να ισορροπήσει για να μπορέσει να πάει μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας επίσης και την ανάγκη θέσπισης κριτηρίων όπως η θέσπιση σταθερού φορολογικού καθεστώτος για ένα εύλογο χρονικό διάστημα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και ένα πλαίσιο απλών ρυθμίσεων που θα επιτρέψει στους ενδεχόμενους επενδυτές «να νοιώσουν ασφάλεια, όπως αντίστοιχα και οι υφιστάμενοι επιχειρηματίες, ανεξαρτήτως του πόσο ευμετάβλητο είναι το περιβάλλον που κινούνται σε μία χώρα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.