Αλεξανδρος Παπαδοπουλος, “Λητω+”: Ενα μυθιστορημα για την τυχαιοτητα της ανθρωπινης υπαρξης

Της Γεωργίας Ντεμίρη*

Το πρώτο του μυθιστόρημα μας καταθέτει ο Κομοτηναίος Αλέξανδρος Παπαδόπουλος**, φανερώνοντας για άλλη μια φορά την πλούσια λογοτεχνική παραγωγή αυτού του τόπου, η οποία αποτελεί την καλύτερη συντροφιά για τους μήνες που έρχονται. 

Η «Λητώ+» του, η οποία τείνει να γίνει δική μας με κάθε της ανάγνωση, πραγματεύεται τη στάση των ανθρώπων απέναντι στα διλήμματα που θέτει διαρκώς η ζωή και την αναγκαιότητα της λήψης αποφάσεων. Συνολικά το βιβλίο αποτελείται από 218 σελίδες,  χωρίζεται σε 18 κεφάλαια και το εξώφυλλό του κοσμεί φωτογραφία του Αlexander Makushin, η οποία αποτυπώνει την ομορφιά, την αθωότητα αλλά και την επικινδυνότητα της γυναικείας ύπαρξης. Το προλογικό σημείωμα και την επιμέλειά του κειμένου υπογράφει η φιλόλογος και σύζυγος του συγγραφέα κ. Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου, δηλώνοντας πως η συγγραφή αποτελεί οικογενειακή υπόθεση, τόσο από την άποψη της αναγνωστικής αποδοχής όσο και των δημιουργικών προτάσεων.

Συγκεκριμένα, η ίδια δηλώνει: «Ζεις με έναν άνθρωπο 52 χρόνια. Είναι ο σύντροφός σου. Ο πατέρας των παιδιών σου. Εύλογα, λες, τον ξέρω. Ξέρω τα δυνατά και αδύναμα σημεία του, τις εμμονές και τις ιδιαιτερότητές του και προσαρμόζεσαι αναλόγως. Απρόσμενα, ωστόσο, σου κάνει την έκπληξη. Κλείνεται στο γραφείο του και γράφει. Τι γράφει; Εκείνος γράφει, εσύ διορθώνεις, προτείνεις. Εκείνος αποφασίζει την τελική μορφή. Δική του η ευθύνη της γραφής. Δική μας η προαίρεση της ανάγνωσης».

Μεταξύ «ερωτικών» τριγώνων

Η ιστορία τοποθετείται χρονικά στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ο 23χρονος Αλέξανδρος θα συνταξιδεύσει από τη Θεσσαλονίκη έως την Αθήνα με τη 18χρονη Λητώ. Κατά τη διάρκεια του οκτάωρου ταξιδιού με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ οι δυο τους θα ερωτευτούν. Ο Αλέξανδρος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει τη Λητώ στο δεκαήμενο των διακοπών της στην Αθήνα και μετά στον τόπο διαμονής της στο Αμβούργο ή αν θα συνεχίσει με την κοπέλα, την 20χρονη Δώρα, που σπουδάζει στην Αθήνα…

Ο 33χρονος Άλκης θα συναντήσει στο Νοσοκομείο τη 16χρονη Νεφέλη και θα την ερωτευτεί. Ο Άλκης είναι Γιατρός, έχει γυναίκα και μικρό παιδί. Η Νεφέλη είναι ανήλικη. Τα στοιχεία αυτά του υπαγορεύουν να μην εξωτερικεύσει αμέσως τα αισθήματά του. Στην ιστορία εμπλέκονται και οι φίλοι του Άλκη, Αντώνης και Αλέξανδρος. Ωστόσο, την εξέλιξη της θα καθορίσουν τρεις γυναίκες. Η Νεφέλη, η… από μηχανής Θεά Κλειώ και βέβαια η Λητώ…

Οι άγνωστες πτυχές του εαυτού μας…

Μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, με λίγα αυτοβιογραφικά στοιχεία η «Λητώ+» μοιάζει με τη δημιουργία-παρουσία εκείνη που έρχεται να σε παρασύρει στα άδυτα του κόσμου της. Ως λογοτεχνικό κατασκεύασμα αποτελεί μια κοινωνική μικρογραφία, η οποία παρουσιάζει σε όλο της το μεγαλείο τα εμπόδια των ανθρωπίνων σχέσεων, τη σημαντικότητα της σωστής στιγμής αλλά και των επιλογών που μας καθορίζουν σε ολόκληρη τη ζωή μας.  Η κάθε μέρα αποτελεί μια δοκιμή πανανθρώπινη, μη γνωρίζοντας τι μας επιφυλάσσει η μοίρα ή τι κρύβουμε εμείς απ’ αυτή.  Για παράδειγμα διαβάζουμε στις σελίδες του μυθιστορήματος:

«Όση ώρα μιλούσε για την απώλεια του πατέρα της, η Λητώ είχε συγκινηθεί. Έκλαιγε με αναφιλητά. Ο Αλέξανδρος είχε συγκλονιστεί από την ευαισθησία της. Έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να της συμπαρασταθεί. Της σκούπιζε με προσοχή τα δάκρυα. Της κρατούσε τρυφερά και τα δυο της χέρια. Και για να τη βγάλει από τη στενόχωρη εξιστόρηση, άρχισε αυτοσχεδιάζοντας ανάλαφρες λεπτομέρειες για τη γιαγιά του, τους γονείς του, τα μαθητικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Ιταλία, τις σχέσεις του με τα κορίτσια. Ήταν φανερό ότι είχαν και οι δυο ανάγκη από αυτήν τη σχεδόν ψυχαναλυτική διαδικασία, που ήταν πολύ ανώτερη από τη συμβατική ψυχανάλυση. Εδώ υπήρχαν δύο συνομιλητές που αυτοαναλύονταν και άκουγαν εξίσου προσεκτικά ο ένας τον άλλον. Αληθινά λυτρωτικό!».

Κάθε προσπάθεια επικοινωνίας, όπως και η ίδια η γραφή, είναι λυτρωτική. Ο έρωτας όμως, τι δυναμική έχει και μέχρι πού μπορεί να φτάσει πράγματι η δύναμή του; Η διάρκεια του είναι παντοτινή ή υπό την έννοια της μεταμόρφωσης μετατρέπεται σε άλλη δύναμη; Αγάπη ή έρωτας; Τι μένει στο τέλος;

Η οικογένεια του «Παρατηρητή της Θράκης» εύχεται το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και να αποτελέσει μόνο την αρχή κάθε μελλοντικών γραφών.

*Η Γεωργία Ντεμίρη είναι φιλόλογος και διδακτορική φοιτήτρια στο ΤΕΦ/ΔΠΘ.

Για το βιβλίο έγραψαν

Σοφία Πίτατζη***

«Στην έντυπη μορφή η «Λητώ+», με μία λέξη… απογειώθηκε!»

[…] Είχα διαβάσει στο TimeLineAlex τις διαδικτυακές αναρτήσεις  «Λητώ» και «Κλειώ» του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου.

Η έντυπη μορφή «Λητώ+» βασίστηκε στις αναρτήσεις αυτές. Ταυτόχρονα, όμως, αναπλάσθηκε, ανασχεδιάσθηκε και ενοποιήθηκε σε μυθιστόρημα με τη συμβολή στη γλωσσική επιμέλεια της Δώρας Κάσσα- Παπαδοπούλου. Με μία λέξη… απογειώθηκε!

Ως προς την υπόθεση μπορεί σε πρώτο πλάνο να εμφανίζονται οι ερωτικές ιστορίες των ηρώων του βιβλίου, που ανήκουν στη γενιά του '70, όμως περιλαμβάνει και πολλά στοιχεία από:

  • τη διαδρομή της πόλης μας και των ανθρώπων της στον χρόνο,
  • την επιθυμία των νέων να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον μέσα από τις σπουδές τους,
  • την παρεμβατικότητα των γονέων στις ζωές και στις ψυχές των παιδιών τους,
  • την αναγκαιότητα για τη λήψη αποφάσεων,   
  • τη στάση των ανθρώπων απέναντι στα διλήμματα που θέτει διαρκώς η ζωή.

Ακόμη περιλαμβάνει, όπως ο συγγραφέας μας λέει, πειστικά ψέματα που μοιάζουν με αλήθειες… αντικειμενικές αλήθειες που μοιάζουν με ψέματα… έννοιες δυσδιάκριτες μεταξύ τους… και εν τέλει λειτουργεί ως μικρός απολογισμός ζωής…

**Περισσότερα στοιχεία για τον συγγραφέα Αλέκο Παπαδόπουλο, στη διεύθυνση: https://www.paratiritis-news.gr/article/228590/Lito-Ena-thuellodes-muthistorima-gia-to-anapofeukto-tou-erota

***Η Σοφία Πίτατζη είναι πολιτικός μηχανικός. Το κείμενό της αντλήθηκε από τη σελίδα της στο facebook.

****Μπορείτε να προμηθευτείτε το μυθιστόρημα «Λητώ+»  είτε τηλεφωνικά στο 25310 72486, είτε ηλεκτρονικά στο site www.paratiritisbooks.gr είτε σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της πόλης μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.