Αλαλουμ με τις νεες εξετασεις για τις μουσικες σχολες

Υπομονή και εμπιστοσύνη στις γνώσεις τους συνιστά σε μαθητές και γονείς το Ωδείο Συκάκη

Να ξεδιαλύνουν το νέο τοπίο που έχει δημιουργήσει η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που αφορά τις ειδικότερες προϋποθέσεις και όρους εισαγωγής φοιτητών στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο Τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θέλησαν τα μέλη του Ωδείου Μ. Συκάκη, διοργανώνοντας ενημέρωση γονέων και μαθητών που ενδιαφέρονται να μπουν σε αυτές τις σχολές, το βράδυ της Δευτέρας 18 Μαρτίου, με ομιλήτρια την καλλιτεχνική διευθύντρια του Ωδείου, κ. Όλγα Συκάκη.
 
Όπως σημείωσε η Διοικητική Διευθύντρια του Ωδείου κ. Χριστίνα Συκάκη, εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο τρόπος εισαγωγής στα μουσικά πανεπιστήμια γινόταν με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο, όμως η υπουργική απόφαση που αλλάζει και εξειδικεύει τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες σχολές εκδόθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, με πολλές εγκυκλίους που προβλέπονται να μην έχουν εκδοθεί ακόμη.
 
Μάλιστα κανένας δεν γνωρίζει πότε θα γίνουν οι εξετάσεις, μιας και ενώ οι εξετάσεις για τα μουσικά τμήματα γινόταν αμέσως μετά τις Πανελλήνιες, οι εξετάσεις για τα τμήματα καλών τεχνών, γίνονται το Σεπτέμβριο.
 
Αυτές οι ραγδαίες αλλαγές έχουν δημιουργήσει σημαντικές απορίες και άγχος σε γονείς και παιδιά, μιας και πρόκειται για ένα εντελώς καινούριο σύστημα. Βέβαια με αυτό τον τρόπο ανοίγουν και οι δρόμοι για ρεπερτόριο πέρα του κλασικού.
 
Όμως ακόμα υπάρχουν πολλές απορίες, όπως για παράδειγμα για το πώς ορίζεται το επίπεδο του μαθητή, όταν έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά μουσικά είδη, αλλά και πώς θα εξασφαλιστεί η ίδια αντιμετώπιση των μαθητών, στο μικρό χρονικό διάστημα που δίνεται.
 
Όπως σημείωσε η κ. Συκάκη, ήδη έχουν υπάρξει αντιδράσεις από τα πανεπιστήμια που έχουν τις σχολές αυτές, ενώ τόνισε πως αυτό που συμβουλεύουν τους γονείς είναι ψυχραιμία, ηρεμία, και στα παιδιά ότι οι γνώσεις που θα έχουν από ένα ωδείο ή ένα μουσικό σχολείο, λογικά θα επαρκούν για αυτές τις εξετάσεις. 

Αλλαγές στις σχολές και τις εξετάσεις 

Οι εξετάσεις αυτές δεν αφορούν όλες τις μουσικές σχολές, αλλά τα τέσσερα μουσικά τμήματα που προαναφέρθηκαν και έχουν μια μουσική ειδίκευση σε όργανο, σημείωσε η κ. Χριστίνα Συκάκη, ενώ τα τμήματα μουσικολογίας στο ΑΠΘ και την Αθήνα θα συνεχίσουν με την παλιά μέθοδο μουσικών εξετάσεων, την αρμονία και το dictee.
 
Αντίθετα με το νέο σύστημα για τα τέσσερα τμήματα, οι μαθητές θα κληθούν να εξεταστούν μέσω εισαγωγικών εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου στην έκθεση, και σε δύο μουσικά μαθήματα, τη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο οργανοχρησίας των υποψηφίων (ως μουσικό όργανο εννοείται και η φωνητική τέχνη), και στη Μουσική Αντίληψη και Γνώση, με το οποίο αξιολογείται το επίπεδο θεωρητικών καιακουστικών μουσικών γνώσεων.
 
Όπως τόνισε, αυτή η αλλαγή κάνει ιδιαίτερα ευρεία τη γνώση, η οποία απαιτείται να έχουν οι μαθητές, ενώ σε αρχική φάση, λόγω του σύντομου της ανακοίνωσης, ωφελούνται παιδιά που έχουν κάνει ιστορία της μουσικής, είτε σε ωδείο είτε στο μουσικό σχολείο.
 
Βέβαια αρκετές από τις αλλαγές που έχουν γίνει, είναι προς θετική κατεύθυνση, μιας και κάνει αρκετά πιο ευρύ το πεδίο της μουσικής που μπορούν να παίξουν, κατά τη μουσική εκτέλεση και ερμηνεία, οι υποψήφιοι φοιτητές.
 
Όμως, όπως έσπευσε να αντιτείνει η κ. Συκάκη, ενώ αυτές οι αλλαγές θα είναι θετικές για τις επόμενες γενιές μαθητών, ο μικρός χρόνος προσαρμογής που δόθηκε για αυτές τις αλλαγές φέτος, είναι εξαιρετικά αρνητικός, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουν δοθεί και κατευθυντήριες γραμμές για τα μαθήματα, εντείνοντας την αβεβαιότητα που νιώθουν οι μαθητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.