Ακυρωσε ξανα μισθωση χωρου του Δημου Κομοτηνης η Αποκεντρωμενη Διοικηση Μακεδονιας Θρακης

Αφορά τμήμα 22,82 τ.μ επί της οδού Βενιζέλου, που βρίσκεται δίπλα στο σιντριβάνι στο τέλος της οδού - Στην αρμόδια επιτροπή κατά της απόφασης του ΑΔΜΘ θα προσφύγει ο Δήμος Κομοτηνής

Κατά της ακύρωσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης της διαπιστωτικής πράξης του Δημάρχου Κομοτηνής αναφορικά με την «Αναγκαστική εκ του νόμου παράταση μίσθωσης δημοτικού ακινήτου οικοπεδικού τμήματος, εμβαδού 22,82 τμ ευρισκόμενου εντός του Ο.Τ 165 επί της οδού Βενιζέλου 53 στην Κομοτηνή, μέχρι 15/08/2025» θα προσφύγει ο Δήμος Κομοτηνής, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. 

Ο Δήμος θα προσφύγει στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006, μετά την ακύρωση της απόφασης η οποία αφορά χώρο παρακείμενο σε κατάστημα στο τέλος της Οδού Βενιζέλου ο οποίος έχει εκμισθωθεί σε αυτό.
 
Να υπενθυμίσουμε πως με την αρ. 53/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κομοτηνής είχε εγκριθεί η παράταση της σύμβασης μίσθωσης οικοπεδικού τμήματος 22,82 τ.μ επί της οδού Βενιζέλου, που βρίσκεται δίπλα στο σιντριβάνι στο τέλος της οδού, στη μισθώτρια εταιρεία για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι 15-08-2019, με το ίδιο μηνιαίο μίσθωμα.
 
Όμως ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε ακυρώσει την απόφαση, με το σκεπτικό ότι με δεδομένο ότι η διάρκεια της αρχικής μίσθωσης ήταν τριετής και έληγε την 15-08-2016, η σιωπηρά αναμίσθωση ως και η υπεκμίσθωση του μισθίου από τον μισθωτή απαγορεύεται απολύτως εκτός και αν εντός του τελευταίου προ της λήξεως τριμήνου, αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η παράταση ή αναμίσθωση αυτής, κάτι που όμως δεν έγινε, μιας και το αίτημα του μισθωτή έγινε μετά το πέρας της μισθώσεως.
 
Μετά από αυτή την ακύρωση έγινε η επίμαχη Διαπιστωτική Πράξη του Δημάρχου Κομοτηνής αναφορικά με την «Αναγκαστική εκ του νόμου παράταση μίσθωσης δημοτικού ακινήτου- οικοπεδικού τμήματος, εμβαδού 22,82 τμ ευρισκόμενου εντός του Ο.Τ 165 επί της οδού Βενιζέλου 53 στην Κομοτηνή, μέχρι 15/08/2025», όμως και για αυτή, μετά από προσφυγή δημότη, ο Συντονιστής ΑΔΜΘ αποφάσισε, για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι στις μισθώσεις δημοτικών ακινήτων με εκμισθωτή ΟΤΑ α’ ή β’ βαθμού εφαρμόζονται και οι ισχύουσες κατά την Διακήρυξη συμφωνίες, και σύμφωνα στο ισχύον νομικό πλαίσιο ορίζεται ότι «ειδικά οι επαγγελματικές μισθώσεις δημοτικών ακινήτων με εκμισθωτή Ο.Τ.Α. α' βαθμού ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή δημοτική ή κοινωφελή επιχείρηση ή δημοτικό ίδρυμα, υπαγόμενα σε αυτόν, που έχουν συμπληρώσει δεκαετή τουλάχιστον διάρκεια από την αρχική έναρξη της μίσθωσης , παρατείνονται αυτοδικαίως με επίδοση σχετικής δήλωσης βουλήσεως του μισθωτή, για χρόνο ίσο με τον αρχικώς συμπεφωνημένο συμβατικό, εφόσον: α) υφίσταται η σύμφωνη γνώμη του Ο.Τ.Α. β) ο μισθωτής παραμένει στο μίσθιο κατά το χρόνο δημοσίευσης του Ν.4257/14 (ημερ.14.04.2014), γ) καταβάλλει το μίσθωμα κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες προ της δημοσιεύσεως του Ν.4257/14 (ημερ.δημοσ.14.04.2014) και δ) έχει συναφθεί η μίσθωση κατόπιν διαγωνιστικής δημόσιας πλειοδοτικής διαδικασίας.
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις, τονίζεται στην απόφαση, ακόμα και κάθε περίπτωση αν γίνει δεκτό ότι επιτρέπεται η αναμίσθωση πέρα των συμφωνημένων όρων θα μπορούσε να γίνει με τις εξής προϋποθέσεις, δηλαδή: 1. Από την αρχική έναρξη της μίσθωσης να έχει συμπληρωθεί τουλάχιστον 10ετία (εν προκειμένω η έναρξη της μίσθωσης έλαβε χώρα στις 16-08-2013, οπότε θεωρείται πως δεν συμπληρώθηκε ο ελάχιστος απαιτούμενος κατά τον νόμο χρόνος), 2. Να έχει επιδοθεί σχετική δήλωση βούλησης του μισθωτή, 3. Να υφίσταται σύμφωνη γνώμη του ΟΤΑ, 4. ο μισθωτής παραμένει στο μίσθιο κατά το χρόνο δημοσίευσης του Ν.4257/14 (ημερ.14.04.2014), 5. Ο μισθωτής να καταβάλλει το μίσθωμα κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες προ της δημοσιεύσεως του Ν.4257/14 (ημερ.δημοσ.14.04.2014) και 6. Να έχει συναφθεί η μίσθωση κατόπιν διαγωνιστικής δημόσιας πλειοδοτικής διαδικασίας.
 
O Συντονιστής θεωρεί πως στην προκειμένη περίπτωση δεν συντρέχει η προϋπόθεση 1 και επιπλέον δεν προκύπτει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις 2 και 5, για αυτό και ακύρωσε τη διαπιστωτική πράξη, όμως ο Δήμος θα προσφύγει στην Επιτροπή του άρθρου 152 για την αναίρεση αυτής της ακύρωσης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.