Ακριβοτερο κατα 30% φετος το πετρελαιο θερμανσης

Στα 83 λεπτά το λίτρο περίπου αναμένεται να ξεκινήσει να πωλείται φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, ακριβότερο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Σε αυτή την τιμή περίπου θα πωλούνται ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων. Σε μικρότερες ποσότητες, η τιμή ίσως σκαρφαλώσει στα 88-90 λεπτά το λίτρο. Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει ο έμπορος καυσίμων, κ. Κακαρέλης, η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με το νόμο ξεκινά στις 17 Οκτωβρίου, ημερομηνία όμως που μπορεί να αλλάξει μετά από απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, εφόσον οι καιρικές συνθήκες επιβάλλουν την νωρίτερη διάθεσή του.

Οι τιμές αυτές εξαρτώνται από το πώς θα είναι διαμορφωμένη η διεθνής τιμή του πετρελαίου. «Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που αφορούν δημοσιεύματα του τύπου, από τα οποία ενημερωνόμαστε και εμείς, θα κυμανθεί σε 80-83 λεπτά το λίτρο. Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να αποκλείσει την αυξομείωση της τιμής. Υπολείπονται δέκα ημέρες μέχρι την ημερομηνία διάθεσης του πετρελαίου. Μη ξεχνάμε ότι η τιμή ανεβοκατεβαίνει συνεχώς».

Πέρσι η τιμή εκκίνησης ήταν 59 λεπτά, τις τελευταίες εβδομάδες έφθασε τα 85 λεπτά. «Ήταν αρκετά ακριβή τιμή. Και φέτος πιστεύω ότι θα υπάρξουν διακυμάνσεις. Σύμφωνα με αυτά που λέγονται, φέτος θα ξεκινήσει χαμηλότερα από την τιμή των 85 λεπτών και ότι αναμένεται να ανεβεί υψηλά» δηλώνει ο κ. Κακαρέλης.

Τρόπος διάθεσης πετρελαίου

Η διάθεση πετρελαίου θα γίνεται όπως και πέρσι. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το σύστημα διάθεσης είναι πολύπλοκο Θέλει προσοχή και από τους καταναλωτές αλλά και από εμάς, γιατί απαιτούνται πολλά. Χρειάζεται ο αριθμός της ΔΕΗ, ο ηλεκτρονικός κωδικός παροχής, πολλά στοιχεία. Είναι τέτοιο το σύστημα, ώστε μπορώ να πω ότι κινδυνεύει και ο καταναλωτής, αλλά και εμείς».

Κρίνοντας το σύστημα, ο κ. Κακαρέλης δηλώνει ότι «υπήρξαν πολλά προβλήματα και πολλές στρεβλώσεις. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει φέτος, γιατί μη ξεχνάτε ότι πέρσι το σύστημα λειτούργησε δοκιμαστικά για ένα χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα τον τελευταίο ενάμισι μήνα».

Συγκεκριμενοποιώντας τις στρεβλώσεις, ανέφερε ότι το σύστημα με το οποίο ελέγχονται οι πωλήσεις των καυσίμων δεν αναγνώριζε πολλές φορές τους αριθμούς της ΔΕΗ, αν και οι κάτοχοι ήταν νόμιμοι. «Έτσι δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα και έπρεπε να κάνουμε τα χαρτιά δύο και τρεις φορές, να τα υποβάλουμε ηλεκτρονικά, ώστε να αναγνωριστούν οι αριθμοί των ρολογιών, γεγονός που ταλαιπώρησε και εμάς, αλλά και τους πολίτες. Γιατί ενώ τα σπίτια ήταν νόμιμα, το σύστημα δεν δεχόταν τους αριθμούς, ιδιαίτερα σε νέες κατοικίες».

Αν και αρμόδιο το Υπουργείο Οικονομικών, να μιλήσει, αν με αυτό τον τρόπο χτυπάται η φοροδιαφυγή ο κ. Κακαρέλης πιστεύει ότι δεν άλλαξε κάτι. «Έγινε περισσότερο γραφειοκρατικό το σύστημα και μας ταλαιπωρεί περισσότερο. Μπορεί κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις φοροδιαφυγής να αντιμετωπίστηκαν. Για παράδειγμα να παίρνει κάποιος πετρέλαιο θέρμανσης και να μη το χρησιμοποιεί για το σπίτι του. Εμάς όμως περισσότερο γραφειοκρατία μας δημιούργησε».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.