«Ακουστε το σωμα και το παιδι σας»

Στον ταυτόχρονο πανελλαδικό θηλασμό συμμετείχαν 23 θηλάζουσες από την Κομοτηνή - Επιδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τη σημασία του μητρικού θηλασμού

Τη σημασία του μητρικού θηλασμού τόσο για την μητέρα όσο και για το μωρό ανέδειξαν για ακόμη μια χρονιά τα μέλη της Ομάδας Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ροδόπης, συμμετέχοντας στον 7o Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό.

 

Μέλη και φίλοι της ομάδας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 6 Νοεμβρίου στην Πλατεία Ειρήνης, όπου και καταμετρήθηκαν 23 γυναίκες που τα μωρά τους θήλαζαν εκείνη την ώρα, με περίπου 40 γυναίκες να έχουν εγγραφεί.
 
Γιορτή ενημέρωσης για το θηλασμό και ευκαιρία για την απενοχοποίηση του σε δημόσιο χώρο, χαρακτήρισε η κ. Στέλλα Στόικου, μία από τις διαχειρίστριες και διοργανώτριες της εκδήλωσης για την γιορτή του θηλασμού, την εκδήλωση, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλές μέλλουσες μαμάδες που τους τονίζουν πως δεν έχουν δει κάποια να θηλάζει στο οικογενειακό ή το φιλικό τους περιβάλλον και χαίρονται γιατί έχουν την ευκαιρία να δουν ζωντανά πως γίνεται κάτι απολύτως φυσιολογικό.
 
Άλλωστε πολλές νέες μητέρες είναι ανενημέρωτες και τα ποσοστά θηλασμού στην χώρα μας είναι σχετικά χαμηλά, με πολλές θηλάζουσες να σταματούν 20 ή 40 μέρες μετά την γέννα, γιατί όπως τόνισε η κ. Στόικου έχουν λάθος συμβουλές από επαγγελματίες υγείας, για αυτό και οι ομάδες τους προσπαθούν να προωθήσουν τη σωστή ενημέρωση.
 
«Τα παλιότερα χρόνια η τέχνη του θηλασμού μεταδιδόταν από γενιά σε γενιά μέσα από την οικογένεια, μέσα από τη γειτονιά, ήταν μια οικεία εικόνα, έχουμε φωτογραφίες που βλέπουμε ότι οι γυναίκες πήγαιναν στα χωράφια, έκαναν τις εξωτερικές τους δουλειές και είχαν πάντα μαζί τους τα παιδιά, θήλαζαν δημόσια» σημείωσε, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια ο δημόσιος θηλασμός έγινε θέμα ταμπού, το οποίο οι ομάδες του πανελλαδικού δικτύου θέλουν με τις εκδηλώσεις αυτές να δείξουν ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει. «Ο θηλασμός υπάρχει στην καθημερινότητα μιας γυναίκας που γίνεται μητέρα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κλειστεί στο σπίτι της και να της στερήσει τις υπόλοιπες δραστηριότητες της καθημερινότητάς της, καθώς συνδυάζεται με αυτές πολύ όμορφα και φυσιολογικά» σημείωσε η κ. Στόικου.
 
Οι ομάδες του πανελλαδικού δικτύου έχουν πάνω από 50 χιλιάδες μέλη, μέλλουσες μαμάδες, θηλάζουσες αλλά και  πρώην θηλάζουσες που ενημερώνονται και είναι φιλικές προς τον θηλασμό.
 

Η ομάδα της Ροδόπης έχει κάνει πολλές δράσεις για τον θηλασμό και τις επόμενες μέρες θα επισκεφτούν τον διοικητή του Νοσοκομείου Κομοτηνής ζητώντας του να γίνει το Νοσοκομείο φιλικό προς τα βρέφη και τον θηλασμό γενικότερα και να πιστοποιηθεί. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια φωτογράφηση, που θα καταλήξει σε μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα «βοηθήστε τις μαμάδες να θηλάσουν οπουδήποτε οποτεδήποτε, η οποία θα γίνει το Μάιο.
 
Το μήνυμα που θέλει να περάσει η ομάδα προς τις νέες μητέρες είναι να ενημερωθούν, μιας και η πληροφόρηση πλέον είναι εύκολα προσβάσιμη, και να ακούσουν το σώμα και το παιδί τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.