Ακομα το σκεφτεται στην ΑΜΘ το Κινημα Αλλαγης

Διευρυμένη Περιφερειακή σύσκεψη στην Κομοτηνή με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Τις προτάσεις και τις ενδεχόμενες υποψηφιότητες στους Δήμους και την Περιφέρεια ΑΜΘ συζήτησαν στη διευρυμένη Περιφερειακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, παρουσία της βουλευτή Αττικής και Υπεύθυνης Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου και του μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη. 

Ευρύς διάλογος που δεν έχει τελειώσει 

Την χαρά της που βρίσκεται στην Κομοτηνή για να πραγματοποιήσουν ένα ευρύ διάλογο με τα στελέχη του Κινήματος ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, εξέφρασε η κ. Χριστοφιλοπούλου, επισημαίνοντας πως η προσπάθεια τους ξεκίνησε ήδη από το πρώτο συνέδριο, με τις σημαντικές θέσεις για την αποκέντρωση που πάρθηκαν σε αυτό.
 
Στόχος τους είναι να υπάρξει ένα τρίτο μεγάλο κύμα αποκέντρωσης, με ισχυρές περιφέρειες με αναπτυξιακό ρόλο και συγκεκριμένες αποκλειστικές αρμοδιότητες, περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους, που θα είναι ισχυρές μονάδες που θα έχουν το κοινωνικό κράτος ως αποκλειστική αρμοδιότητα.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση θέλουν να επιλέξουν την στήριξη υποψηφίων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, αλλά ιδιαίτερα στην Περιφέρεια ΑΜΘ, που μπορούν να μετουσιώσουν τις προτάσεις αυτές και το όραμα για μια πιο αποκεντρωμένη ισχυρή πολιτεία σε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν την αναπτυξιακή διαδικασία, τις μεγάλες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιφέρεια.
 
Εξέφρασε δε την βεβαιότητα πως θα βρουν αυτές τις υποψηφιότητες, και πως ο ευρύτερος χώρος, από τις παρυφές του κέντρου μέχρι την ανανεωτική αριστερά, θα εκφραστεί δυναμικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
 
Η κ. Χριστοφιλοπούλου επιφυλάχθηκε να δώσει κάποιο στοιχείο για την κατεύθυνση που σκέφτεται να ακολουθήσει το Κίνημα στην Περιφέρειά μας, σημειώνοντας πως ενώ ακούγονται αρκετά και πολύ αξιόλογα ονόματα, ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιο από όλα μπορεί να είναι ο υποψήφιος που θα στηρίξουν.
 
Τόνισε παρόλα αυτά πως το γεγονός ότι σε όλη την ΑΜΘ ακούγονται πολλές υποψηφιότητες τόσο για την Περιφέρεια όσο και τους επιμέρους Δήμους, σημαίνει πως ο κόσμος της αυτοδιοίκησης εμπιστεύεται ξανά το Κίνημα Αλλαγής, επιδιώκει τη στήριξή του, ενώ το ότι έχουν πολλούς υποψήφιους, σημαίνει πολλή δύναμη.
 
Βέβαια αυτό από την άλλη σημαίνει πως κάποιοι μπορεί να δυσαρεστηθούν, όμως θεωρούν πως οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει είναι συλλογικές, και θα στηρίξουν ανθρώπους που μπορούν να πάνε την αυτοδιοίκηση γενικότερα και τον κάθε Δήμο και Περιφέρεια ειδικότερα ένα βήμα μπροστά, στην προοδευτική και αναπτυξιακή κατεύθυνση περισσότερη αποκέντρωσης.
 
Για τις Περιφέρειες έχει συσταθεί επιτροπή αυτοδιοίκησης, στην οποία μετέχει και η ίδια, από όπου θα προέλθουν οι τελικές εισηγήσεις. 

Απαραίτητες οι ευρύτερες συνεργασίες στην κεντρική πολιτική σκηνή 

Αναφερόμενη στη γενικότερη πολιτική σκηνή, η κ. Χριστοφιλοπούλου σημείωσε πως οι πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου του Κινήματος κ. Φώφης Γεννηματά για μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, εκφράζει την πάγια αντίληψη του Κινήματος τον τελευταίο καιρό πως για να βγει η χώρα από την κρίση, μιας και το πρόγραμμα μπορεί να τελείωσε όμως τα βάρη παραμένουν στον Ελληνικό λαό και η εποπτεία, όπως και τα 99 χρόνια των ελληνικών ακινήτων στο Υπερταμείο, συνεχίζονται.
 
«Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται να βγούμε εύκολα από την κρίση, το Κίνημα Αλλαγής τονίζει πως μόνο με εθνική συνεννόηση μπορεί η χώρα να ξεπεράσει πραγματικά την κρίση» υπογράμμισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.
 
Αυτό μπορεί να σημαίνει μια ευρύτατη κυβέρνηση, όπου μπορεί να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου ή και ψήφους συνεννόησης για μείζονος σημασίας εθνικά θέματα που αφορούν και ζητήματα της οικονομίας, του χρέους, της παιδείας, του ασφαλιστικού, την προοπτική και την επάνοδο των νέων.
 
«Είναι ανάγκη οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούμε, όπως έκαναν οι Κύπριοι αδερφοί μας και βγήκαν πραγματικά από τα μνημόνια» τόνισε, σημειώνοντας πως αν η χώρα είχε βγει πραγματικά από τα μνημόνια τότε ο κ. Τσίπρας δεν θα έπρεπε να ζητήσει την άδεια για να μην κόψει τις συντάξεις. 

Απαραίτητη η συναίνεση στα κόμματα του συνταγματικού τόξου 

Η παρουσία τους στην Κομοτηνή έχει σαν στόχο να καταλήξουν τα μέλη του Κινήματος Αλλαγής στην κεντρική πρότασή του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και να συζητήσει θέματα που αφορά υποψηφιότητες των μεγάλων δήμων, σημείωσε ο κ. Χατζησωκράτης, όμως σημασία έχει να εντοπιστεί τι συμβαίνει γενικότερα στη χώρα μας.
 
Οι βασικές πολιτικές δυνάμεις, πριν το εκλογικό έτος 2019, έχουν διαταχθεί, παρουσιάζοντας τη Θεσσαλονίκη του Τσίπρα, και του κ. Μητσοτάκη. Από μία ο κ. Τσίπρας δίνει μια συνολική πρόταση για αναδιανομή του εισοδήματος, από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης μιλά για την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα.
 
Και τα δύο είναι σωστά, σημείωσε, αλλά δεν αποτελούν συνθήκη για μια συγκροτημένη πολιτική πρόταση, για αυτό και το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί πως θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή και η επιχειρηματικότητα αλλά και η αναδιανομή, γιατί κανένα από τα δύο δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο του.
 
Αυτή τη στιγμή υπάρχει η ανάγκη ο τόπος να βαδίσει ξεπερνώντας τις μεγάλες δυσκολίες και την κρίση που βιώνουμε, με το πρόβλημα των τραπεζών που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες να αποτελεί έκφραση των προβλημάτων που δεν έχουν ξεπεραστεί.
 
Για αυτό και θέλουν, πηγαίνοντας στις εκλογές να επιδείξουν πως υπάρχει πρόταση γύρω από την οποία μπορούν να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα του Ευρωπαϊκού τόξου, να διαμορφώσουν μια πρόταση διακυβέρνησης αναγκαία αυτή τη στιγμή, ώστε να τεθούν όλοι μπροστά στις ευθύνες τους και να ζητήσουν αυτά που πρέπει από τους δανειστές.
 
Και το κυριότερο αυτών ο κ. Χατζησωκράτης θεωρεί πως είναι η διαπραγμάτευση και της διαδικασίας του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στον τόπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.