Ακομα πιο δυσκολο το δευτερο lockdown για τον κλαδο της εστιασης

Σπύρος Θυμικιώτης: «Στοχοποιούμαστε σίγουρα∙ παρά το γεγονός ότι είμαστε κλειστοί, τα κρούσματα συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία»

Στα όριά τους φέρνει, για δεύτερη φορά, το νέο lockdown τους επαγγελματίες της εστίασης, με τα μέτρα που λαμβάνονται από πλευράς κυβέρνησης να είναι, προς το παρόν, «ασπιρίνες».

Βέβαια αναγνωρίζουν, σημειώνει ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Ροδόπης κ. Θυμικιώτης, ότι προέχει η δημόσια υγεία, και χρειάζεται να υπάρξουν οι περιορισμοί, για τον επόμενο μήνα, ώστε να ανασχεθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Όμως έχοντας περάσει ένα τρίμηνο κλεισίματος την άνοιξη, και ένα κουτσουρεμένο καλοκαίρι, βλέπουν να βρίσκονται εκτός προγραμμάτων στήριξης, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν το δεύτερο κλείσιμο, χωρίς να δουν τα λουκέτα να αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Απαραίτητοι οι περιορισμοί

«Πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία, δεν μπορούμε να παίξουμε με αυτή, σίγουρα ήταν οριζόντια τα μέτρα, και λίγο σκληρά, αλλά νομίζω ότι αν θέλουμε να σταματήσουμε την πανδημία, θα πρέπει να αποφασιστούν σκληρά μέτρα» ανέφερε ο κ. Θυμικιώτης, γιατί τα ημίμετρα δεν θα μπορέσουν να την ελέγξουν.

Ο μήνας του ήμι-lockdown, όπως το χαρακτήρισε, ελπίζουν πως θα φέρει μείωση των κρουσμάτων, ώστε να μπορέσει η κοινωνία να επιστρέψει στην καθημερινότητά της, σημειώνοντας πως χωρίς υγεία, δεν έχουν τίποτα.

Ο κλάδος της εστίασης βέβαια έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, από τις 13 Μαρτίου που έκλεισε για πρώτη φορά, και αποτελεί και εύκολο στόχο. «Στοχοποιούμαστε σίγουρα, και αυτό το βλέπουμε από το γεγονός ότι παρά το ότι είμαστε κλειστοί, τα κρούσματα συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία» ανέφερε, σημειώνοντας πως μπορεί και η εστίαση να έχει μερίδιο της ευθύνης, όμως θα μπορούσαν εύκολα να δείξουν ακόμα 10 χώρους στους οποίους υπήρχε συνωστισμός, χωρίς όμως τον ανάλογο έλεγχο.

Όμως δεν θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, με την κ. Θυμικιώτη να αναφέρει πως «όλοι έχουμε βάλει το λιθαράκι μας να για φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση, και νομίζω πως όταν τελειώσουμε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε τυπικοί και σοβαροί».

Ασπιρίνες τα μέτρα για τον κλάδο

Όσο για τα μέτρα για τον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, ο κ. Θυμικιώτης επεσήμανε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι επαρκή, συμφωνώντας με τον χαρακτηρισμό «ασπιρίνες» που έχει δοθεί και από άλλους ανθρώπους του κλάδου.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή, σημείωσε, όσο και αν βοηθά, είναι δανεικά, ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες έχουν κλειστές τις κάνουλες, τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ουσιαστικά δεν είχαν αποτέλεσμα, ενώ δεν σταματούν τα νοίκια και οι ασφαλιστικές εισφορές, ακόμα και αν η πληρωμή τους μετατίθεται.«Μας λένε μην τα πληρώνετε τώρα, πληρώστε τα τον Απρίλιο, όμως και να είμασταν ανοιχτά, ποιος θα μπορούσε να δουλέψει τόσο καλά ώστε να καλύψει τις οφειλές τόσων μηνών; Κανείς» σημείωσε, εκτιμώντας πως αυτή η πρακτική οδηγεί σε ρυθμίσεις οφειλών, φτωχοποίηση και τελικά σε κλείσιμο.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την κατάρρευση της εστίασης

Μετά από 10 χρόνια κρίσης, προσέθεσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Ροδόπης, και τρεις μήνες lockdown, το καλοκαίρι ήταν «κουτσουρεμένο», λόγω και των ωραρίων, ενώ πολλοί επιχειρηματίες χρειάστηκε να κάνουν πολλές παρεμβάσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, και τώρα πάλι επιστρέφουν στην αρχή.«Δεν μπορούμε άλλο να αντέξουμε, όσο και αν προσπαθήσουμε, αποκλεισμένοι παράλληλα από όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε» ανέφερε, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δούμε πολλούς ανέργους, μιας και ο κλάδος, τόσο πανελλαδικά όσο και στην Κομοτηνή, απασχολούν μεγάλο αριθμό προσωπικού.

Όμως μαζικά λουκέτα στον κλάδο θα επηρεάσουν όχι μόνο τους εργαζόμενους σε αυτόν, αλλά και μια σειρά από επιχειρήσεις που συνδέονται με αυτούς, ειδικά τους προμηθευτές, από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα, με όλη την αγορά να έχει να διαχειριστεί και τις πρωτόγνωρες συνέπειες της κρίσης.

«Θα κάνουμε λίγο υπομονή, ας ελπίσουμε πως θα τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτός ο άτυπος πόλεμος, και ας ελπίσουμε για το καλύτερο» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.