Ακομα περισσοτερα εργα θα προστεθουν στο Τεχνικο Προγραμμα του Δημου Κομοτηνης το επομενο τριμηνο

Με την υποβολή τους προς χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Στα 42 εκ. ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής για το 2021 που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο

Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου με τηλεδιάσκεψη εγκρίθηκε  το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής του έτους 2021, ύψους 41.762.003,56 ευρώ

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από έργα, τόσο ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, τα οποία έχουν μεγάλο ορίζοντα ολοκλήρωσης, όπως το έργο ανάπλασης του βυζαντινού τείχους, πάγια έργα, τα οποίο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο (όπως αγροτική οδοποιία, συντηρήσεις κτλ.) καθώς και μελέτες.

Πολλά έργα που σχεδιάζει να προωθήσει ο Δήμος όμως, δεν περιλαμβάνονται στο τεχνικό Πρόγραμμα, σημείωσε ο Αντιδήμαρχος τεχνικών Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα έργα που προχωρούν, όσο και στα νέα έργα που σχεδιάζονται, πολλά από τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, όμως θα προστεθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2021, με βάση της προθεσμίες του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Τα σημαντικότερα έργα στο τεχνικό Πρόγραμμα

Όπως τόνισε, υπάρχουν πολλά έργα που κατατάσσονται στα συνεχιζόμενα, όπως το έργο του βυζαντινού τείχους, τα οποία μπαίνουν στο Τεχνικό Πρόγραμμα στην αρχή του σχεδιασμού τους και μένουν σε αυτό μέχρι να παραληφθεί το έργο. Πρόκειται για μια πολυετή διαδικασία, εξήγησε ο κ. Καρασταύρου, απαντώντας και σε μομφές της αντιπολίτευσης, και ειδικά του επικεφαλής της  μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Γραβάνη, εντός του  Δημοτικού Συμβουλίου, ότι εμφανίζονται συνεχώς τα ίδια έργα. «Προφανώς δεν αναγνωρίζει τις διαδικασίες υλοποίησης αυτών των έργων, τις οποίες όφειλε και ο ίδιος να γνωρίζει, έχοντας ασκήσει διοίκηση» ανέφερε ο κ. Καρασταύρου.

Επίσης υπάρχουν πολλά έργα, τα οποία γίνονται με ιδίους πόρους, τα οποία  έχουν την ίδια ονομασία κάθε χρόνο, αλλά είναι διαφορετικά κάθε χρόνο, μιας και καλύπτουν ανάγκες όπως η αγροτική οδοποιία, η συντήρηση δρόμων, κοινόχρηστοι δρόμοι και παιδικές χαρές. Στο σύνολό τους αυτές οι εργολαβίες ανέρχονται σε 5-5,5 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, και είναι απαραίτητες για να μείνει σε καλό επίπεδο οι υποδομές του Δήμου.

Βέβαια πολλές φορές υπάρχουν και ανάγκες που δημιουργούνται από εξωγενείς παράγοντες, όπως η ανάγκη να πιστοποιηθούν όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου. Για αυτό και δαπανήθηκαν πόροι για να ανακατασκευαστούν και να πιστοποιηθούν 42 παιδικές χαρές τα προηγούμενα χρόνια, και έχουν μείνει 18, για τις οποίες τώρα τρέχει το έργο, ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ από ιδίους πόρους, ώστε να ολοκληρωθούν στο σύνολο του Δήμου.

Επίσης με ιδίους πόρους προωθούν μια εργολαβία στα γήπεδα στη λαϊκή αγορά, όπου ήδη έχουν ανακατασκευαστεί 2 γήπεδα τένις και 3 μπάσκετ, για να γίνει ανάπλαση και του υπολοίπου χώρου, μαζί με την νέα περίφραξή του, ώστε να παραδοθεί μια ολοκληρωμένη δομή στους πολίτες. Επιπλέον, υπάρχουν έργα όπως η ανάπλαση 3 κυκλικών κόμβων, του ιατρείου του Τυχηρού, και άλλα.

Μέσω των προγραμμάτων του Φιλόδημου δεν χρηματοδοτούνται και μια σειρά από νέα έργα, οι εντάξεις των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ουΓΕΛ-2ου ΕΠΑΛ, το Κυνοκομείο, αλλά και έργα όπως η Ενεργειακή και Λειτουργική αναβάθμιση Κλειστού Γυμναστηρίου  Κομοτηνής, η συντήρηση υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων σε οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής για τα οποία περιμένουν την ένταξη.

Άλλωστε πρόθεσή τους είναι να πιστοποιηθούν όλοι οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα που υπάρχουν τόσο στην πόλη, όσο και τους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής. Τέλος μέσω του ΠΕΠ ΑΜΘ, έχουν το έργο για την Ανάπλαση οδών πέριξ ιστορικού τόπου Κομοτηνής (οδοί Κανάρη, Βασ. Παύλου, πεζόδρομοι πέριξ Ερμού, Συντ. Κρητών , Μπακάλμπαση), ύψους 1,5 εκ. ευρώ, αλλά και η δημιουργία πράσινων σημείων στον Δήμο Κομοτηνής, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ. Επίσης φέτος αναμένεται να προχωρήσουν και οι γεωτρήσεις για τη Λίμνη Μητρικού, σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ  ώστε να καθοριστεί πως μπορεί να γίνει η εκμετάλλευσή του.

Ακόμα περισσότερα έργα θα προστεθούν μέχρι τον Μάρτιο

Επίσης έχουν ήδη υποβληθεί προς ένταξη, παρόλο που δεν συμπεριλαμβανόταν στο Τεχνικό που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το έργο για την ασφαλτόστρωση 5 αγροτικών δρόμων, στο Αντώνης Τρίτσης, και θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του χρόνου στο ΠΕΠ ΑΜΘ έργο για την αντιπλημμυρική προστασία του βορείου τμήματος της Κομοτηνής, όπου θα δημιουργηθεί ένας οχετός που θα απομακρύνει προς το ποτάμι το νερό που κατεβαίνει από τη Νυμφαία, αλλά και θα γίνει παρέμβαση για να γίνει διαχείριση για τα ύδατα που έρχονται από τα στρατόπεδα, που δεν έχουν δίκτυο αποχέτευσης.

Αυτά τα έργα, σημείωσε ο κ. Καρασταύρου, θα μπορούσαν να τα συμπεριλάβουν στο Τεχνικό πρόγραμμα, όμως δεν το έκαναν, γιατί όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «θέλουμε όποια γραμμή συμπληρώνουμε να έχει αποτέλεσμα», μια λογική που θεωρεί πως είναι αντίθετη στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι το Πρόγραμμα είναι «έκθεση ιδεών». Για αυτό άλλωστε δεν ενέταξαν σε αυτό και τα έργα που σχεδιάζουν να καταθέσουν ως προτάσεις σε προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», η προθεσμία υποβολής για τις οποίες μετατέθηκε στα τέλη Μαρτίου.

Αυτό αφενός θα τους δώσει περισσότερο χρόνο για να διαμορφώσουν κατάλληλα τις προτάσεις, αλλά και για να κρίνουν και ποιες θα καταθέσουν, ώστε να μεγιστοποιήσουν την χρηματοδότηση που θα απορροφήσει ο Δήμος Κομοτηνής. Και αυτό γιατί η Διαχειριστική του «Αντώνης Τρίτσης» τους έχει ενημερώσει ότι θα μπει πλαφόν στους Δήμους, χωρίς όμως λεπτομέρειες, αν θα είναι οριζόντιο, αν θα αφορά αριθμό προτάσεων, αν αφορά συγκεκριμένες προσκλήσεις κτλ. Έτσι τώρα περιμένουν, γιατί αν δεν κάνουν σωστό προγραμματισμό, μπορεί να καταθέσουν προτάσεις που δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν.

Ανάμεσα σε αυτά τα έργα «σε αναμονή» είναι η μελέτη για την ανάπλαση του ευρύτερου εμπορικού κέντρου, (Λεωφόρος Ηρώων, Σοφούλη, Χαρ. Τρικούπη Νικ. Ζωίδου), η μελέτη για την άδεια οικοδομής της Δημοτικής Αγοράς, ώστε να μπορεί να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, και μέχρι μέσα Φεβρουαρίου η μελέτη ενεργειακής αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου, που έχει τακτοποιηθεί οικοδομικά, ώστε να έχει μηδενική κατανάλωση, ως ενεργειακά αυτόνομο.

Επίσης σχεδιάζουν την πλήρη ψηφιοποίηση της Πολεοδομίας, την προμήθεια διαδραστικών πινάκων για τα σχολεία, αλλά και έξυπνα φρεάτια, τα οποία θα υπάρχουν σε συγκεκριμένα «προβληματικά σημεία» και θα ειδοποιούν κατευθείαν τις υπηρεσίες όταν υπάρχουν υπερχειλίσεις. Τέλος σχεδιάζουν να γίνει και χαρτογράφηση του δικτύου ομβρίων της πόλης, ώστε να εντοπίσουν προβληματικά σημεία και να γίνουν διορθώσεις, καθώς και άλλα έργα. «Αν δείχναμε ένα τεχνικό πρόγραμμα 50-55 εκ. ευρώ, μπορεί να ήταν κείμενο θεωρία. Eγώ θέλω να φτάσει σε αυτό το ποσό με έργα που θα εντάσσονται μέρα με τη μέρα» ανέφερε ο κ. Καρασταύρου.

Διέξοδος μέσω «Αντώνης Τρίτσης» για το μεγάλο έργο στην περιοχή του Πάρκου Περιφέρειας

Ένα από τα έργα που είναι ενταγμένα στο Τεχνικό Πρόγραμμα, μιας και η πρόταση κατατέθηκε πέρυσι, αλλά θα αλλάξουν πηγή χρηματοδότησης, είναι το έργο στην περιοχή του Πάρκου της Περιφέρειας, το οποίο ανέρχεται στα 12 εκ. ευρώ.

Το έργο είχε υποβληθεί στον Φιλόδημο για χρηματοδότηση, όμως φαίνεται πως η συγκεκριμένη πρόσκληση έχει στην ουσία ακυρωθεί, μιας και δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση για οποιαδήποτε πρόταση που κατατέθηκε.

Παρόλα αυτά υπάρχει ανάλογη πρόσκληση στο «Αντώνης Τρίτσης» και θα μετακινηθεί εκεί. Όμως από πέρυσι, που είχε κατατεθεί ένα απλό προσχέδιο λόγω έλλειψης χρόνου, έχουν αλλάξει αρκετά, μιας και έχουν γίνει 11 μελέτες για διάφορα σημεία, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί, και απομένουν μόνο η μελέτη για το νέο Νηπιαγωγείο, για τα καμαρίνια στο ΔΗΠΕΘΕ και τις κερκίδες στο ΔΑΚ, ώστε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου να κατατεθεί ως ώριμη πλέον πρόταση στο «Αντώνης Τρίτσης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.