Ακομα μια διακριση για τον

Μία ακόμη διάκριση για τον συντοπίτη μας συνθέτη κλασικής μουσικής Δημήτρη Σβυντρίδη πανελληνίως, εφόσον έργο του διακρίθηκε στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης προς τιμή του Κώστα Νικήτα. Ο ίδιος την χαρακτηρίζει σαν την πιο σημαντική διάκριση μέχρι τώρα μια και προέρχεται από το μοναδικό κρατικό Ωδείο της χώρας το οποίο μάλιστα λειτουργεί υπό το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και επειδή την κριτική επιτροπή αποτελούσαν διακεκριμένοι συνθέτες γνωστοί ανά το πανελλήνιο, αλλά και το εξωτερικό.

Να σημειωθεί ότι το έργο του Δημήτρη Σβυντρίδη θα παρουσιασθεί στις 2 Δεκεμβρίου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Πρώτος πανελλήνιος διαγωνισμός προς τιμή του Κώστα Νικήτα

«Ο Κώστας Νικήτας ήταν καθηγητής στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, θεωρητικών και κρουστών, και πέθανε ξαφνικά το 1989. Σαν συνθέτης έχει γράψει σημαντικά έργα για όλα τα είδη και για πρώτη φορά φέτος το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης προς τιμήν του διοργάνωσε αυτό το διαγωνισμό σύνθεσης που αφορούσε σε μουσική για τρία όργανα, δηλαδή μουσική δωματίου, για τσέλο, βιόλα και φλάουτο. Η διάρκεια των έργων έπρεπε να ήταν μέχρι δεκαπέντε λεπτά. Έτσι ξεκίνησα να το σκέφτομαι και να δημιουργώ εικόνες μέσα μου τις οποίες και συνέθεσα» λέει ο Δημήτρης Σβυντρίδης.

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Δημήτρης Σβυντρίδης συμμετείχε σε διαγωνισμό του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, την πρώτη με ένα ορχηστρικό, το οποίο όμως δεν διακρίθηκε. Πριν δύο ημέρες του τηλεφώνησαν από το Κρατικό Ωδείο και του ανακοίνωσαν ότι το έργο του πέρασε στους τελικούς και θα παιχθεί στις 2 Δεκεμβρίου. «Συγκινήθηκα πολύ γιατί για μένα το Κρατικό Ωδείο είναι το καλύτερο στη χώρα μας και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και πάντα ήταν στόχος μου να μπορέσω να εμφανιστώ και στη Θεσσαλονίκη στο συγκεκριμένο χώρο. Για μένα ήταν πολύ σημαντικό από τη στιγμή που είδα τα καταξιωμένα άτομα της επιτροπής, ο Μπαλτάς, ο Σαμαράς, ο Αντωνίου, ο Λαπιδάκης, ο Κωνσταντινίδης, από τους καλύτερους συνθέτες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αυτό μου έδωσε περισσότερη χαρά, γιατί αυτά που κάνεις αναγνωρίζονται και μάλιστα από πολύ σημαντικούς ανθρώπους και από έναν σημαντικό χώρο».

Το έργο του Δημήτρη Σβυντρίδη

«Το έργο μου αποτελείται από εφτά μέρη σαν σουίτα, η οποία αποτελείται από διάφορους διαφορετικούς χορευτικούς ρυθμούς σε κάθε τμήμα του. Η μουσική που έγραψα ειδικά σε αυτό το έργο και γενικότερα στα έργα του 21ου αιώνα ανήκουν στην τονάλ μουσική. Είναι αυτή που δεν έχει ορισμένη τονικότητα. Όπως εξελίσσεται η ζωή, έτσι εξελίσσεται και η μουσική. Δημιουργήθηκαν ηχοχρώματα που αναγκαία έπρεπε να την αλλάξουν, δεν μπορούσα να μιμηθώ ούτε τον Μότσαρτ ούτε τον Μπετόβεν και έτσι το είδος της μουσικής έγκειται στην κατηγορία της τονάλ μουσικής. Μέσα στα επτά κομμάτια που έγραψα εκτός από τη δεξιοτεχνία μέσα από την οποία προσπάθησα να αναδείξω κάθε όργανο, το καθένα από τα επτά μέρη έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Στο πρώτο αναδεικνύω περισσότερο την δεξιοτεχνία του τσέλο, στο δεύτερο της βιόλα, στο τρίτο έχω ένα ούτι που παίζουν ταυτόχρονα και πολύ δεξιοτεχνικά όλα τα όργανα μαζί, στο τέταρτο αναδεικνύω το φλάουτο. Στη συνέχεια χρησιμοποίησα περίεργες νοοτροπίες, περισσότερο σύγχρονες, ώστε όλα τα όργανα και ειδικότερα οι εκτελεστές να συμμετέχουν και με φωνές. Υπάρχει μια τεχνοτροπία όπου ταυτόχρονα ο φλαουτίστας παίζει μια νότα και τραγουδά με το στόμα, κάτι που μπορεί να κάνει και το φλάουτο. Υπάρχουν κάποιες άλλες τεχνικές όπου το φλάουτο μπορεί εκτός από τη μία νότα να βγάλει και τρεις και τέσσερις ήχους μαζί με κάποια ειδικά πατήματα. Χρησιμοποίησα δηλαδή τέτοια γκάμα ήχων και σε ένα σημείο έναν εκτελεστή να αφηγείται ένα στίχο από ποίημα του Καρυωτάκη και συγκεκριμένα από το έργο του «Ελεγεία και Σάτιρες» τους στίχους «Θέλω να φύγω πια απʼ εδώ θέλω να φύγω πέρα, σε κάποιο τόπο άγνωστο και νέο…».

Από τους αγαπημένους ποιητές του Δημήτρη Σβυντρίδη, ο Κώστας Καρυωτάκης ο οποίος δηλώνει ότι αγαπά να διαβάζει ποίηση και τον βοηθά στο γράψιμο, δηλώνει ότι του αρέσει το βάθος των ποιημάτων του Καρυωτάκη «και ιδιαίτερα τα τελευταία του ποιήματα που δείχνουν τη θέλησή του να φύγει από τη ζωή. Το έβδομο μέρος αναφέρεται σε μια κλασική φόρμα τη φούγκα, ένας κλασικός τρόπος γραψίματος, αλλά με σύγχρονη τεχνοτροπία».

Α.Π.

Με χρώμα ελληνικό

•Συναυλία με έργα μουσικής δωματίου

Την Κυριακή 9 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Μαρώνειας ο Δημήτρης Σβυντρίδης θα πραγματοποιήσει συναυλία με έργα μουσικής δωματίου στο πρώην κοινοτικό κατάστημα Μαρώνειας.

«Προτίμησα να γίνει στο κοινοτικό κατάστημα γιατί διαθέτει ωραίο χώρο, αλλά και για να μην υπάρξει πρόβλημα με τον καιρό. Το σχήμα που θα παρουσιάσω αποτελείται από τέσσερις μουσικούς». Πρόκειται για την Φούλα Τσομάκου στο πιάνο, την Οξάνα Τσαβκοπούλου στη φωνή, τη Ραϊσα Παπαϊλίδου στο βιολί και τον Ιγκόρ Εφιμόφ στο κλαρίνο, συνεργάτες του Δημήτρη Σβυντρίδη, όπου θα αναδειχθεί περισσότερο « στο συγκεκριμένο χώρο και δεν χάνεται το ηχόχρωμα. Ο τίτλος επιλέχθηκε γιατί κατά το πλείστον τα έργα είναι επηρεασμένα από την Ελλάδα και από την παραδοσιακή μουσική. Το πρώτο μισό μέρος θα καλυφθεί με πιάνο φωνή και θα τραγουδήσει η λυρική σοπράνο Οξάνα Τσαβκοπούλου γνωστά κλασικά κομμάτια, κομμάτια όμως που θα είναι προσιτά στον κόσμο και η οποία θα πει και δυο κομμάτια δικά μου, για φωνή και πιάνο, μάλιστα ντόπιων στιχουργών του Γιώργου Σταυρίδη από την Αλεξανδρούπολη και της Ηρούς Κακαζάνη. Θα έλεγα ότι το 80% της μουσικής έγκειται στην παραδοσιακή μας θρακιώτικη μουσική, συμπεριλαμβάνω και τη Θρακιώτικη σουίτα, που βραβεύτηκε στη Θεσσαλονίκη πέρσι, το τρίο που παίζει κλαρίνο, βιολί και πιάνο το «Σʼ αγαπώ γιατί είσαι ωραία» και «Σουλτάνα Σουφλιωτούδα», με τελείως διαφορετικό χρώμα και παίζω ντουέτο με κλαρίνο, έργα αποκλειστικά για αυτή τη συναυλία και ένα κομμάτι για κλαρίνο και πιάνο, που, για πρώτη φορά παρουσιάζεται, το οποίο όμως θα έλεγα ότι δεν έχει χρώμα ελληνικό, τα περισσότερα όμως έργα είναι επηρεασμένα από την παράδοσή μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.