Ακομα ενα βημα για την Ερευνα και Καινοτομια στην ΑΜΘ

Την πενταμελή Επιτροπή που θα επιλέξει τα 11 μέλη του Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας όρισε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Την πενταμελή επιτροπή που θα επιλέξει το 11μελές Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) συγκρότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Δευτέρα 27 Ιουνίου.
 
Το Περιφερειακό κλήθηκε να λάβει απόφαση για τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής αποτελούμενης από δύο επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα, καθηγητές Α.Ε.Ι. με βαθμίδα καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή, δύο ερευνητές Α’ ή Β’ βαθμίδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και ένα εκπρόσωπο των παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των επιλέξιμων υποψηφίων. 

Τι είναι το ΠΣΕΚ

Το ΠΣΕΚ αποτελείται από έντεκα μέλη, από τα οποία έξι είναι καθηγητές ΑΕΙ ή ερευνητές που προέρχονται από ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα υπόλοιπα πέντε μέλη προέρχονται από επαγγελματικά επιμελητήρια και επιστημονικούς συλλόγους, τους πολιτιστικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής.
 
Το ΠΣΕΚ είναι όργανο υποστήριξης αναπτυξιακών δράσεων και υλοποίησης της ΕΣΕ-ΤΑΚ. Η υποστήριξη παρέχεται με εισηγήσεις, μελέτες πεδίου, καταγραφές και αξιολογήσεις των υφιστάμενων υποδομών ή του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και συγκριτικές εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά στη δημιουργία περιφερειακών συσπειρώσεων ερευνητικών οργανισμών, τεχνολογικών φορέων, επιχειρήσεων, λοιπών φορέων και περιφερειακών αρχών, για την προώθηση της καινοτομίας, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης σχημάτων σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών των περιφερειών σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Όλα τα μέλη του ΠΣΕΚ πρέπει να είναι κάτοχοι τουλάχιστον διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών ή ισοδύναμου τίτλου με αναγνωρισμένο κύρος και να έχουν μακρόχρονη ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία σε θέματα ΕΤΑΚ. Η θητεία των μελών του ΠΣΕΚ είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται μία μόνο φορά με τη διαδικασία με την οποία επιλέχθηκαν αρχικά. 

Η αποστολή της Επιτροπής

Η πενταμελής Επιτροπή προκηρύσσει ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων, αξιολογεί τις υποψηφιότητες και εν συνεχεία συντάσσει κατάλογο υποψηφίων κατά αξιολογική σειρά. Στον κατάλογο υποψηφίων που συντάσσει η Επιτροπή περιλαμβάνεται τριπλάσιος, και αν αυτό δεν είναι δυνατό, διπλάσιος αριθμός υποψηφίων του συνόλου των μελών του ΠΣΕΚ. Οι υποψήφιοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο προέρχονται κατά προτίμηση από τον εθνικό κατάλογο κριτών.
 
Η Επιτροπή υποβάλλει τον κατάλογο υποψηφίων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο επιλέγει από αυτόν τους καταλληλότερους, και ο Περιφερειάρχης διορίζει τα μέλη του ΠΣΕΚ που έχουν επιλεγεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Τα πρόσωπα της πενταμελούς επιτροπής

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ζωής Κοσμίδου, και έτσι η πενταμελής επιτροπή που θα επιλέξει τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας θα αποτελείται από τους:
1. Φώτιο Μάρη, Καθηγητή ΑΕΙ, Αναπληρωτή Πρύτανη Οικονομικών ΔΠΘ
2. Νίκο Κανελόπουλο, Ερευνητή Α’Βαθμίδας
3. Μαριρένα Γρηγορίου, Αν Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ
4. Αργύρη Καλλιανιώτη Ερευνητή Α’ Διευθυντή του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας Καβάλας
5. Δημήτριο Αμπατζή, Αντιπρόεδρο Σ.Β.Β.Ε, εκπρόσωπο της Επιχειρηματικής κοινότητας της Περιφέρειας
 
Να σημειώσουμε πως μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης, η κ. Κοσμίδου εξουσιοδοτήθηκε να διερευνήσει για δύο αναπληρωτές σε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίοι θα οριστούν, αν οι ίδιοι το επιθυμούν και αν φυσικά δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ΠΣΕΚ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.