Ακομα ενα βημα για την αναδειξη του Βυζαντινου Φρουριου στην Κομοτηνη

«Εμφανίστηκε» ένας από τους πύργους, μετά την κατεδάφιση του κτιρίου της Ενοριακής Έκθεσης Βιβλίου

Η κατεδάφιση του κτιρίου της Ενοριακής Έκθεσης Βιβλίου, της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των έργων για την ανάδειξη του Βυζαντινού τείχους Κομοτηνής.

Με την κατεδάφιση του κτιρίου αποκαλύφθηκε το κομμάτι του καλύτερα σωζόμενου πύργου του κάστρου, το οποίο θα γίνει ακόμα πιο εμφανές όταν κατεδαφιστεί και μέρος του διπλανού κτιρίου, όπου θα δημιουργηθεί ο διάδρομος για τον περίπατο γύρω από το κάστρο.

Το κτίριο αυτό παραχωρήθηκε ευγενικά από τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με τον Μητροπολίτη να έχει τονίσει πως θέλησαν να βάλουν και αυτοί ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη του Ιστορικού κέντρου, και παρόλο που αποτελεί περιουσία της Εκκλησίας, αποφάσισαν να επιτραπεί η κατεδάφισή του, ώστε να ομορφύνει η περιοχή.

Άλλωστε αυτή την περίοδο, με τη βοήθεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αλλά και της περιφέρειας, γίνονται σημαντικά έργα σε κτίρια της Μητρόπολης στην περιοχή, με στόχο την ανάδειξη και τη βελτίωσή της.

Εμφανίζεται ο καλύτερα σωζόμενος καθ’ ύψος πύργος

Όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Ευφραιμίδης, αρχιτέκτονας ΙΔΟΧ του έργου «Ολοκληρωμένες δράσεις ανάδειξης και προσβασιμότητας του Βυζαντινού κάστρου», στο χώρο του νότιου τμήματος του τείχους, έχει γίνει αρχαιολογική ανασκαφή που έχει αποκαλύψει 15 μέτρα από το τείχος.

Την Παρασκευή λοιπόν πραγματοποιήθηκε η κατεδάφιση της ενοριακής βιβλιοθήκης της Μητρόπολης, το οποίο κατεδαφίστηκε ώστε να αποκαλυφθεί καλύτερα ο πύργος, ο οποίος είναι καλύτερα σωζόμενος καθ’ ύψος.

Στο σημείο αυτό έχει βρεθεί ήδη ένα στρώμα καταστροφής και ένα κατώφλι από είσοδο πυλίδας, και έτσι μετά την κατεδάφιση θα πραγματοποιηθεί ανασκαφική διερεύνηση, ώστε να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να δουν πώς θα «κουμπώσουν» η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου της Παναγίας και η διαμόρφωση που θα κάνει η Αρχαιολογική υπηρεσία.

Η κατεδάφιση του κομματιού του διπλανού κτιρίου, θα γίνει από το Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος ήδη έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και αναμένεται να τις ολοκληρώσει εντός του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κτίριο αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από αυτό που κατεδαφίστηκε την Παρασκευή, αφενός γιατί έχει αρκετό τσιμέντο που θέλει προσοχή στην αφαίρεσή του, αλλά και γιατί όταν κατεδαφιστεί, θα πρέπει να «χτιστεί» το κομμάτι του τείχους που εφάπτεται στο διπλανό κτίριο, όπου σήμερα στεγάζεται ο Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφερείας «Ο Εύξεινος Πόντος».

Όσο για την πολιτιστική διαδρομή, αυτή θα διαμορφωθεί για περίπατο και καθιστικά και θα φωτιστεί αναλόγως, ενώ ο χώρος μπροστά στο Τείχος θα είναι ελεύθερος από κάθε εμπόδιο (φυτά, παγκάκια, στύλοι φωτισμού κλπ).

Για την επίστρωση της επιφάνειας της διαδρομής, θα χρησιμοποιηθούν φυσικός γρανιτικός κυβόλιθος, βιομηχανικός κυβόλιθος σε απόχρωση γκρι, πλάκες οδηγοί τυφλών, αλλά και λωρίδες από ξύλο ιρόκο, ιδιαιτέρα ανθεκτικό, σε σκούρο καφέ χρώμα.

Συνεχίζονται οι εργασίες σε όλη την περιοχή

Να σημειωθεί πως το κομμάτι του πύργου που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των έργων, έχει καλυφθεί και θα σηματοδοτηθεί από τούβλο διαφορετικού χρώματος επάνω στο δρόμο.

Όμως ελπίζουν πως σε δύο χρόνια, μετά από συγκοινωνιακή μελέτη, θα μπορεί να πεζοδρομηθεί η οδός και θα μπορέσουν να αναδείξουν το θαμμένο σήμερα κομμάτι.

Παράλληλα με τα έργα που πραγματοποιούνται σήμερα, σχεδιάζονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων περαιτέρω παρεμβάσεις στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το πάρκινγκ παράλληλα του ΡΕΞ, με την μελέτη να αναμένεται να περάσει από το ΚΑΣ εντός του Σεπτεμβρίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.