Ακης Παρτσιας: Ο σεφ πισω απο την «αναγεννηση» της πλατειας του Ρολογιου

Επιμελείται τις κουζίνες των «Παντοπωλείο στο Ρολόι» και «Σουλτάν Τεπέ» - Φροντίζοντας για την καλοπέραση του ουρανίσκου μας

Πριν από περίπου έναν μήνα, φιλοξενήσαμε τον «ΠτΘ» το ρεπορτάζ που αφορούσε στην έναρξη λειτουργίας του «Παντοπωλείου στο Ρολόι» στην Πλατεία Βασιλέως Παύλου, στο κέντρο δηλαδή της παλιάς αγοράς της Κομοτηνής. Ένα φιλόδοξο εγχείρημα στηριγμένο στη λογική ενός παραδοσιακού μπακάλικου, το οποίο θα αποτελεί σημείο εκκίνησης για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και παραγωγών και αντίστοιχα σημείο συνάντησης των καλοφαγάδων της περιοχής αλλά και των επισκεπτών εκείνων που στοχεύουν στη δημιουργία γευστικών αναμνήσεων.

Έναν μήνα μετά το εν λόγω ρεπορτάζ, αρκετούς μήνες από την έναρξη λειτουργίας και έχοντας πλέον «εγκαινιάσει» και τον εξωτερικό χώρο του καταστήματος, επί της πλατείας, που γεμίζει στην κυριολεξία επί καθημερινής βάσεως , το εγχείρημα του «Παντοπωλείου» μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο.
 
Βασικό συστατικό της επιτυχίας; Η τοποθεσία – έχει φόντο τον Πύργο του Ρολογιού, τοπόσημο της Κομοτηνής και βασικό προορισμό εγχώριων και μη τουριστών-, η επένδυση στην ντόπια παραγωγή – το 80% των προϊόντων που φιλοξενούνται στα ράφια του και αποτελούν την πρώτη ύλη για τους μεζέδες που προσφέρονται προέρχονται από παραγωγούς της Ροδόπης και της Βορείου Ελλάδος γενικότερα – και η συνεργασία με τον πλέον κατάλληλο για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και γεύσεων των προϊόντων αυτών, τον Κομοτηναίο σεφ Άκη Πάρτσια. 

Επιμονή στην ποιότητα με επιλεγμένα τοπικά προϊόντα


Ο βραβευμένος σεφ, κατέχει την επιμέλεια τόσο του μενού όσο και της κουζίνας του «Παντοπωλείου», αλλά και του γειτονικού «Σουλτάν Τεπέ», κοινό στοιχείο των οποίων αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο η επιμονή στην ποιότητα, μέσω της χρήσης επιλεγμένων τοπικών προϊόντων τα χαρακτηριστικά των οποίων είναι ασυναγώνιστα, η σκληρή δουλειά, η οποία και αποτελεί την βασική του αρχή αλλά και η κατανόηση των επιθυμιών του πελάτη και των επιταγών της εποχής. 

«Υπεύθυνη»… η γιαγιά


Η τεχνογνωσία του πάνω στην ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών κάθε προϊόντος ξεκινά από τα εφηβικά του χρόνια και συγκεκριμένα από τα 12 του, όταν και μπαίνει για πρώτη φορά στην κουζίνα, με τον ρόλο του μάγειρα, υποκινούμενος από την γιαγιά του, την οποία και θεωρεί «υπεύθυνη» για το μικρόβιο της μαγειρικής. Η επαγγελματική του πορεία, μετά το τέλος των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει αρκετά χρόνια σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, εστιατόρια αλλά και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και το δικό του προσωπικό εστιατόριο. 

Διαχρονικός στόχος η δημιουργική μαγειρική

Ο συνδυασμός ανατολίτικης και μεσογειακής κουζίνας αποτελεί για τον ίδιο βασικό στόχο για την μελλοντική του πορεία, στην επιμέλεια της κουζίνας του «Σουλτάν Τεπέ».  Η δημιουργική ωστόσο μαγειρική αποτελεί τον διαχρονικό του στόχο και αυτόν που καλείται κάθε μέρα να πετύχει δημιουργώντας το πιάτο ημέρας του «Παντοπωλείου» αξιοποιώντας όλα εκείνα τα προϊόντα που συναντά κανείς στα ράφια του.
 
Η κουζίνα του «Παντοπωλείου», μας είπε, ακολουθεί των λογική των μεζέδων. «Μεζέδων όμως, πολύ προσεγμένων, αποτελούμενων από τοπικά προϊόντα, της Ροδόπης αλλά και της Βορείου Ελλάδος γενικότερα, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των οποίων είναι η ποιότητα της παράδοσης που βρίσκεται στις συνταγές τους. Προϊόντα μικρών βιοτεχνιών με τις οποίες θελήσαμε εξ αρχής να δουλέψουμε τόσο για να βοηθήσουμε στην ώθηση της ντόπιας παραγωγής αλλά και γιατί τα παραδοσιακά προϊόντα αποτελούν βασικό λόγο προσέλκυσης τουριστών, σε μία γειτονιά που ήδη αποτελεί έναν από τους πρώτους σταθμούς επισκεπτών στην πόλη μας» εξήγησε.
 
«Το Παντοπωλείο είναι κάτι διαφορετικό για την Κομοτηνή, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα, να δεις τα προϊόντα, να τα ψωνίσεις ακόμα και να τα δοκιμάσεις μαγειρεμένα από εμάς» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως «ο κάθε πελάτης μπορεί να διαλέξει οτιδήποτε επιθυμεί από το Παντοπωλείο και να μας ζητήσει να το μεταποιήσουμε, να το μαγειρέψουμε για εκείνον καταπώς θέλει». 

Νέο μενού εν όψει καλοκαιριού

Εν όψει και του καλοκαιριού που βρίσκεται προ των πυλών, ο Άκης ετοιμάζει το νέο καλοκαιρινό μενού του «Σουλτάν Τεπέ» και του «Παντοπωλείου» ενώ προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να δοκιμάσει και το νηστίσιμο μενού που δημιούργησε, σπεσιαλιτέ του οποίου θεωρεί τα σαλιγκάρια, τις σουπιές αλλά και τις γαρίδες σαγανάκι. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.