Ακαρπη η συναντηση με τον Κοντο

Άκαρπη αποδείχτηκε η συνάντηση των εκπροσώπων των συνεταιριστικών επιχειρήσεων της Ροδόπης, της Ξάνθης και του Έβρου και των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Ξάνθης και της Ροδόπης με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντό, η οποία έγινε χθες το πρωί στην Αθήνα.

Χωρίς καμία υπόσχεση και με άδεια χέρια στην κυριολεξία επέστρεψαν οι εκπρόσωποι από μια συνάντηση, η οποία είχε ζητηθεί από τους ίδιους προκειμένου να συζητηθούν άμεσα τα προβλήματα που απασχολούν τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής, μεταξύ των οποίων η φετινή διαχείριση του βαμβακιού στην περιοχή και γενικότερα αγροτικά ζητήματα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης κ. Νικόλαος Σκοπιανός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντό υπήρξαν μόνο θεωρητικές κουβέντες και τίποτα απ’ αυτά τα οποία ζητήσαμε μέσα από το υπόμνημα, το οποίο του επιδώσαμε. Δηλαδή, δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να εγγυηθεί ένα ικανοποιητικό εισόδημα του παραγωγού για επιστροφές και όλα τα άλλα αιτήματα, τα οποία του υποβάλαμε. Όπως χαρακτηριστικά είπε χαριτολογώντας ο κ. Κοντός, «αυτό το οποίο μας ικανοποίησε ήταν η άμεση συνάντηση με το Υπουργείο».

Στη συνέχεια, στις 11:00 πραγματοποιήθηκε μια άλλη προγραμματισμένη συνάντηση, η οποία κράτησε μέχρι αργά το μεσημέρι και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι όλων των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών της Ελλάδας και όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κκ. Μπασιάκος και Κοντός, όπως επίσης και η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αντιπρόεδρος κ. Σκιαλάς.

Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή, στην οποία συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ροδόπης, ο κ. Σκοπιανός είπε ότι «το θέμα αυτής της συνάντησης ήταν οι επανέλεγχοι εκτάσεων και ποσοτήτων βάμβακος, οι οποίες βγήκαν μέσα στα εκκοκιστήρια. Έγινε μια εκτενέστατη κουβέντα που διήρκησε μέχρι αργά το μεσημέρι και στην οποία αποφασίστηκαν να γίνουν επανέλεγχοι των εκτάσεων των παραγωγών, οι οποίοι καλλιέργησαν βαμβάκι έξω από τα δικαιώματά τους. Αυτά αποφασίστηκε ότι θα γίνουν με μια συγκεκριμένη διαδικασία, με μια συγκεκριμένη εγκύκλιο, η οποία πιστεύω ότι θα έρθει εντός της εβδομάδας που μας έρχεται προκειμένου να γίνουν οι επανέλεγχοι και να βγουν ενδεχόμενα ποσότητες εκτός συστήματος απ’ αυτές που ήδη έχουν παραδοθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Σκοπιανό, στη Θράκη και συγκεκριμένα στη Ροδόπη δεν υπάρχουν τέτοιοι παραγωγοί ή αν υπάρχουν είναι ελάχιστοι και «κατά συνέπεια, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε προβλήματα. Ήδη αυτές τις εκτάσεις που καλλιέργησαν παράνομα ο ΟΠΕΚΕΠΕ απ’ ό, τι διαφάνηκε έχει μάθει ποιες υπάρχουν, απλά αυτή η συνάντηση έγινε όπως συνηθίζεται για να δημιουργήσει άλλοθι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να βάλει συμμέτοχους τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που σημαίνει ότι αυτοί για τις καλές ή κακές αποφάσεις δεν έχουν καμία ευθύνη».

Τέλος, απαράδεκτη χαρακτήρισε ο κ. Σκοπιανός την τακτική η οποία χρησιμοποιείται από την αρχή της εκκοκκιστικής περιόδου. «Σημαίνει ότι δεν έχουν συνέπεια στις ευθύνες που έχουν αναλάβει και κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να αποδεχτώ μια τέτοια διαδικασία, η οποία ενδεχομένως θα προβληματίσει κάποιους παραγωγούς».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.