Ακαρπη η συναντηση εργαζομενων στο «Βοηθεια στο Σπιτι» με τον υφυπουργο Εσωτερικων

Διήμερη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στις 13 και 14 Νοεμβρίου. Είναι γνωστό ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος παύσης λειτουργίας του Προγράμματος εφόσον η τελευταία παράταση που δόθηκε είναι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2008, ενώ το «μπαλάκι» για τη συνέχιση της λειτουργίας του η κυβέρνηση το «πετάει» στους δήμους

Άκαρπη η συνάντηση με τον κ. Νάκο

Μετά από απόφαση του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αρχές Σεπτεμβρίου στη Λάρισα αποφασίστηκε 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου με τη συνδρομή της ΠΟΕ –ΤΟΕ και κυρίως με παράσταση διαμαρτυρίας για την 13η Νοεμβρίου έξω από το Μέγαρο Μαξίμου. Η διαμαρτυρία δεν κατέστη εφικτή για λόγους ασφαλείας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κάνουν πορεία προς τη Βουλή, όπου και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ με την κ. Χριστοφιλοπούλου, από το ΚΚΕ με την κ. Καφαντάρη και από το ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Λαφαζάνη. Οι εργαζόμενοι συνάντησαν τον Υφυπουργό κ. Νάκο στην πλατεία Κλαυθμώνος για να συζητήσουν μαζί του το μέλλον του Προγράμματος, αλλά οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν τους ικανοποίησαν γιατί, όπως υποστηρίζει ο Θανάσης Συρόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πρόγραμμα στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, «για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι εμείς αποτελούμε το «μπαλάκι» μεταξύ Υπουργείου Εσωτερικών και Δήμων. Ο Υπουργός Εσωτερικών εμμένει στη θέση του ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί εσωτερικής λειτουργίας των δήμων, να προχωρήσουν στην ίδρυση διευθύνσεων κοινωνικών υπηρεσιών και μετά να προβούν σε πρόσληψη προσωπικού. Αυτό δεν μας ικανοποιεί». Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση ήταν παρών και ο κ. Βαλασόπουλος ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Ουσιαστικά το Υπουργείο Εσωτερικών ρίχνει το μπαλάκι στους Δήμους για να προχωρήσουν στις προσλήψεις προσωπικού, ενώ οι ΟΤΑ δεν προχωρούν στην πρόσληψη, γιατί δεν έχουν καμία διασφάλιση για τη μεταφορά των πόρων από το Υπουργείο Εσωτερικών «και εμείς βρισκόμαστε σε μία κατάσταση νομιμοποιημένης αβεβαιότητας», τονίζει ο κ. Συρόπουλος.

Σε μαρασμό των προνοιακών δομών οδηγεί η νέα ΚΥΑ

Σε αβεβαιότητα οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» εφόσον το πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου μετά την παράταση που πήρε στις 31 Αυγούστου. Η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου θεωρούν ότι αποτελεί την απαρχή για τη συρρίκνωση και τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, εφόσον οδηγεί τις προνοιακές δομές των ΟΤΑ σε μαρασμό, τους εξυπηρετούμενους σε απόγνωση, «γιατί με βάση το νέο νομοσχέδιο και το πρόγραμμα που θα βγει από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των Περιφερειών όλης της χώρας, πολλά από τα εξυπηρετούμενα άτομα τίθενται εκτός του προγράμματος παροχής υπηρεσιών και το τελευταίο επακόλουθο είναι ότι οδηγεί τους ήδη υπάρχοντες εργαζομένους στην απαξίωση και την ανεργία. Στη νέα ΚΥΑ διακρίνεται μια εμμονή της πολιτείας να βαπτίζει τα προγράμματα ως προγράμματα απασχολησιμότητας και όχι κοινωνικού χαρακτήρα. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αναπτυξιακές εταιρείες των νομών, γιατί με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς οι συνάδελφοι δεν είναι καλυμμένοι και πολύ φοβούμαι εάν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση θα γίνουν απολύσεις εργαζομένων».

Ιδιώτες μπορούν να λειτουργήσουν Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους είναι ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να λειτουργήσουν πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και ιδιώτες. «Βλέπουμε ότι η πολιτεία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες μέσα από οργανωμένες υπηρεσίες δημοσίου χαρακτήρα αλλά επιδοτεί ιδιωτικές εταιρείες τις οποίες έμμεσα ενδυναμώνει ώστε στο μέλλον να κυριαρχήσουν». Νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μέχρι και τα φιλόπτωχα ταμεία της Εκκλησίας μπορούν να λειτουργήσουν πρόγραμμα. «Μη ξεχνάμε ότι παλιότερα επί μακαριστού Χριστόδουλου υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με προγράμματα κοινωνικής μέριμνας ενόψει του ΕΣΠΑ», υπογραμμίζει ο κ. Συρόπουλος.

Στήριξη από την ΚΕΔΚΕ

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχή συζήτηση και με την ΚΕΔΚΕ και με τις τοπικές ΤΕΔΚ «προκειμένου να έχουμε τη συμπαράστασή τους, την οποία και έχουμε, γιατί βλέπουμε γενικά ο κοινωνικός τομέας των δήμων,- και αναφερόμαστε και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και αντίστοιχα στο «Βοήθεια στο Σπίτι», – να υπολειτουργεί μάλιστα σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος έχουν κλείσει και έχουν απολυθεί εργαζόμενοι».

Εν αναμονή της πρόσκλησης από τη ΔΥΣΑ

Η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή έχει εκδώσει πρόσκληση προς τη ΔΗΣΑ να υποβάλλει πρόταση σχετικά με το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», «γιατί πλέον τελικός δικαιούχος της πράξης για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα είναι οι Διευθύνσεις Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας μας. Η Διεύθυνση Σχεδιασμού θα πρέπει να βγάλει πρόσκληση προς τους δικαιούχους, προς τους εργολάβους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι δημοτικές επιχειρήσεις, με βάση το ισχύον καθεστώς ή όσες έχουν μετατραπεί σε κοινωφελείς. Υπάρχει μία στασιμότητα. Είμαστε σε αναμονή, αλλά φοβόμαστε μήπως με την πρόσκληση που θα εκδώσει η ΔΗΣΑ υπάρξει συρρίκνωση των δομών, συρρίκνωση των ωφελουμένων και κατ’ επέκταση συρρίκνωση των εργαζομένων», τονίζει ο κ. Συρόπουλος.

Μελλοντικές κινητοποιήσεις

Επόμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Βελλίδειο στις 26 Νοεμβρίου, στην έναρξη των εργασιών του ετησίου Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, ενώ μετά από συνεννόηση όλων των σωματείων της Ελλάδας σκέψη είναι να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.