Αιτηση για την ακυρωση της ενθρονισης του Ανθιμου

Νέα δεδομένα αναμένεται να σκιάσουν την ενθρόνιση του μητροπολίτη κ. Άνθιμου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, μετά την αίτηση ακύρωσης της σχετικής απόφασης της Ιεράς Συνόδου, που αναμένεται να κατατεθεί το αργότερο σήμερα το μεσημέρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μπορεί η κρίση ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως να αποτελεί πλέον παρελθόν, ωστόσο μία δικαστική εμπλοκή μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα στη μετάθεση του μέχρι σήμερα Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Έθνος», η αίτηση αναμένονταν να κατατεθεί χθες ή το αργότερο ως σήμερα το μεσημέρι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από τον δικηγόρο κ. Χρ. Αλβανό και θα την υπογράφουν ο γνωστός δημοσιογράφος Γαβριήλ Λαμψίδης και ο δικηγόρος κ. Ελ. Τριανταφυλλούδης, αμφότεροι κάτοικοι Θεσσαλονίκης. Οι προσφεύγοντες στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας επικαλούνται έννομο συμφέρον, πνευματικό και ηθικό, ως «μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος» που κατοικούν στη συμπρωτεύουσα.

Η αίτηση ακύρωσης του «διορισμού» του κ. Άνθιμου στην Θεσσαλονίκη έρχεται μόλις μία ημέρα πριν από την ενθρόνισή του, στον Μητροπολιτικό Ναό της Θεσσαλονίκης. Αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η σχετική τελετή, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου. Ήδη, όπως είναι γνωστό, ο κ. Άνθιμος λειτούργησε την περασμένη Κυριακή για τελευταία φορά στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, αποχαιρετώντας έπειτα από συνεχή 30 χρόνια προσφοράς το θρακιώτικο ποίμνιό του, ενώ την Δευτέρα συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Έρχεται στη Θράκη

Μάλιστα, έγινε γνωστό στον ΠτΘ ότι ο κ. Βαρθολομαίος αποκάλυψε στην συνάντηση αυτή ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Θράκη εντός του καλοκαιριού, ενδεχομένως στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου, προσκεκλημένος του Συλλόγου Καππαδοκών Έβρου. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου σε ελληνικό έδαφος έπειτα από την κρίση που ξέσπασε ανάμεσα στο Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της πριν δύο μήνες.

Σύμφωνα με ασφαλείς και έγκυρες πληροφορίες, με την αίτηση των κκ. Αλβανού, Λαμψίδη και Τριανταφυλλούδη ζητείται η ακύρωση της πράξης- απόφασης για τη μετάθεση του κ. Άνθιμου από την Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, καθώς αυτή φέρεται να πάσχει τυπικά. Με την αίτηση προσβάλλεται ο τρόπος ψηφοφορίας τόσο για τη μετάθεση του μητροπολίτη όσο και για την επιλογή του μεταξύ τριών υποψηφίων για τη θέση.

Λάθος στην ψηφοφορία

Οι προσφεύγοντες φέρονται να υποστηρίζουν ότι κατά τις ψηφοφορίες στις 26 Απριλίου για τη μετάθεση αλλά και για την τελική επιλογή του κ. Άνθιμου δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των ψήφων, δηλαδή τα 2/3 των ψηφισάντων. «Τα 2/3 των 71 αρχιερατικών ψήφων είναι 47, ενώ το αποτέλεσμα έδωσε στην ψηφοφορία για τη μετάθεση 46 ψήφους» σημειώνεται στην προσφυγή. Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Σύνοδος για να ξεπεράσει αυτόν τον πρώτο σκόπελο, θεώρησε ως μη ψηφίσαντες τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον αριθμό ψηφισάντων και κατά συνέπεια και τον αριθμό των ψήφων που απαιτούνταν για να γίνει δεκτό το μεταθετό.

Ακόμη, οι προσφεύγοντες φέρονται να υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας. «Η μυστικότητα αυτή παραβιάστηκε, δεδομένου ότι το όνομα του προσώπου που προτείνονταν γράφονταν με το χέρι σε λευκό χαρτί. Έτσι, όμως, ο γραφικός χαρακτήρας του κάθε εκλογέα-εκλέκτορα αποκαλύπτεται, διότι μετά την εκλογή φαίνεται από τον ιδιόγραφο χαρακτήρα το τι έχει ψηφίσει ο καθένας», φέρεται να αναφέρεται στην προσφυγή.

Με την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ θα δοθεί απρόσμενα μία δικαστική συνέχεια σε ένα θέμα που ταλάνισε αρκετά τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το οποίο είχε θεωρηθεί λήξαν. Η συνεδρίαση και (πολύ περισσότερο) η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου για την εγκυρότητα της μετάθεσης του κ. Άνθιμου από την Αλεξανδρούπολη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί, πάντως, έπειτα από αρκετούς μήνες.

Γιάννης Γιαγκίνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.