Αιτηση ακυρωσεως στο ΣτΕ για το ασφαλιστικο θα καταθεσει ο Δικηγορικος Συλλογος Ροδοπης

Κατά των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου

Αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου θα ασκήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, και ο ίδιος ο Πρόεδρός του κ. Γιώργος Κυμπαρίδης ατομικά.
 
Ο Σύλλογος θα προβεί σε αυτή την κίνηση μετά από απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, να ασκηθεί από όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας αίτηση ακυρώσεως.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Κυμπαρίδης, η Ολομέλεια επισήμανε πως με τις αιτήσεις ακυρώσεως θα προβληθεί η αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού νόμου ν. 4387/2016, που σε πολλές περιπτώσεις αυξάνει σημαντικά τις εισφορές των Δικηγόρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση στην εισφοροδοτική ικανότητα των δικηγόρων.
 
Να σημειωθεί πως οι αιτήσεις αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης όπου ο κ. Κυμπαρίδης θα ενημερώσει τους συναδέρφους για τις εξελίξεις. 

Τι αφορά η αίτηση ακύρωσης 

Η αίτηση ακυρώσεως θα ασκηθεί συγκεκριμένα κατά των εξής διοικητικών πράξεων:
 
Α) της με αριθμ. 61502/3399/30-12-2016 Υπουργικής απόφασης για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017,
 
Β) της με αριθμ. 60298/1472/23-12-2016 Υπουργικής απόφασης για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ. οι οποίοι έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ,
 
Γ) της υπ’ αριθ. 59522/2205/30-12-2016 (ΦΕΚ Β 4486) απόφασης της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κανονισμός Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)»,
 
Δ) της με αριθμ. Δ9/56379/14950/28-12-2016 Υπουργικής απόφασης για τον διορισμό Δ/ντή , Υποδ/ντων, Προέδρου και μελών στο Δ.Σ του ΕΦΚΑ.
 
Στην σχετική ομάδα εργασίας που θα εκπονήσει το δικόγραφο της αιτήσεως ακυρώσεως συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των  Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και Πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής, η  Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Αναστασία Γιογλή, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόροι, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Ξενοφώντας Κοντιάδης,  Γιώργος Γεραπετρίτης, Πατρίνα Παπαρρηγόπουλου  καθώς και οι δικηγόροι Σωτήρης Αθανασίου, Αθηνά Πετρόγλου και Διονύσης Ρίζος.
 
Η Επιτροπή θα συντάξει παράλληλα υπόδειγμα ατομικών προσφυγών, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσοι επιθυμούν να προσφύγουν. 

Επιφύλαξη στον ΕΦΚΑ 

Να σημειωθεί τέλος ότι η Ολομέλεια, επειδή η τυχόν καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς επιφύλαξη των ασφαλισμένων θα μπορούσε να εκληφθεί  ως σιωπηρή αποδοχή  της ασφαλιστικής οφειλής, κατάρτισε και σχέδιο δήλωσης επιφύλαξης, προτρέποντας τους δικηγόρους της χώρας να συμπληρώσουν το εν λόγω σχέδιο δήλωσης και να το κοινοποιούν προ της καταβολής, επί αποδείξει, στον ΕΦΚΑ.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.