Αιτηματα Συλλογου «ΠΕΡΠΑΤΩ» προς δημο Κομοτηνης

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα «Περπατώ» Άλεξ Ταξιλδάρης μίλησε στον ΠτΘ για συγκεκριμένα προβλήματα στελέχωσης των γραφείων του Συλλόγου μ’ ένα άτομο για γραμματειακή υποστήριξη, μια κοινωνική λειτουργό κι έναν οδηγό για το ειδικό βαν το οποίο είχε λάβει ως δωρεά ο Σύλλογος πριν από μερικά χρόνια όταν υφυπουργός Εξωτερικών ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο Α. Ταξιλδάρης περιέγραψε τις ανάγκες που έχουν προκύψει και σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των μελών του Συλλόγου. «Έχουμε δυο υπαλλήλους, μια κοινωνική λειτουργό, την Βασιλική Χατζοπούλου και μια ακόμη κοπέλα, την Σεμιχά Ριζάογλου, γραμματέα, οι οποίες απασχολούνται μέσα από προγράμματα του ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει μόνο τα ένσημα και οι μισθοί τους βγαίνουν από τον ίδιο τον Σύλλογο. Επίσης, αυτά τα προγράμματα δεν πληρώνουν άμεσα τις οφειλές τους, αλλά ανά τρίμηνα και εξάμηνα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο Σύλλογος. Για παράδειγμα, εδώ κι ένα εξάμηνο δεν έχουμε πάρει από τον ΟΑΕΔ τα χρήματα για τα ένσημα της Σεμιχά Ριζάογλου και τα πληρώνει ο Σύλλογος.

Η γραμματέας που είχαμε μέσω του δήμου Κομοτηνής άλλαξε πόστο πριν από 15 μήνες και τότε μας είχε υποσχεθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Χατχηκωνσταντίνου ότι θ’ αναπληρωθεί το κενό. Υπάρχουν αρκετά άτομα σε διάφορα γραφεία του δήμου που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη γραμματειακή υποστήριξη του συλλόγου, αλλά εδώ και 15 μήνες δεν έγινε η κάλυψη της θέσης».


Το επόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τον κ. Ταξιλδάρη αφορά στη συνδρομή του δήμου με έναν οδηγό. «Ο δήμαρχος κ. Κοτσάκης μάς υποσχέθηκε σε μια εκδήλωση που έγινε πριν τα Χριστούγεννα (στις 3 Δεκεμβρίου) στο ΡΕΞ με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Μουστάκα ότι θα βοηθήσει παρέχοντάς μας μόνιμο οδηγό, γιατί βασικό μας πρόβλημα είναι ένας οδηγός που θα οδηγεί το βανάκι μας, στο οποίο πληρώνουμε την βενζίνη και το χρειαζόμαστε για τις μετακινήσεις των μελών μας που είναι σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ο αδελφός ενός μέλους του Συλλόγου μας πραγματοποιεί σε μεγάλο βαθμό εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν όλες τις μετακινήσεις μας, ο Θοδωρής Ζούκας, ο οποίος γνωρίζει να οδηγεί το βαν, τα δρομολόγια, γνωρίζει τις οικογένειες των παιδιών και ανήκει σε οικογένεια που έχει προβλήματα και χρειάζεται βοήθεια γιατί υπάρχει μέλος της με αναπηρία. Εάν, από την άλλη, ο δήμος δεν μπορεί να προσλάβει άτομο ένας από τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Καθαριότητας ο οποίος είναι πατέρας μέλους του συλλόγου μας ίσως θα μπορούσε να μας βοηθήσει κι ένα μέρος της δουλειάς του να αφορά στις μετακινήσεις μελών μας με το βαν.

Ο αντιδήμαρχος κ. Μέτιος δείχνει πρόθυμος να βοηθήσει και περιμένουμε λύση στο θέμα της μετακίνησης μιας μαθήτριας, της Εμινέ, κάθε πρωί από το σπίτι της προς το ΕΠΑΛ. Όταν πήγε την πρώτη μέρα να την παραλάβει κάποιος εργαζόμενος του δήμου δεν είχε προσβάσιμο για άτομο με αναπηρία όχημα, με αποτέλεσμα η κοπέλα να καθυστερήσει και να κινδυνεύσει να πάρει απουσία. Ευτυχώς την μεταφέραμε στο σχολείο άμεσα και δεν έχασε μάθημα.

Προφανώς, δεν κατάλαβαν ότι πρόκειται για άτομο που κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο γι’ αυτό και είμαστε σε επαφή με τον κ. Μέτιο για να λυθεί το θέμα». Πρόσθεσε επίσης ότι στις μετακινήσεις μελών του ΠΕΡΠΑΤΩ συμβάλουν για καιρό ο Γιάννης Μπάρμπας και ο Χρήστος Τσακωνής, όπως και δυο μέλη από την Ομάδα Διάσωσης, ο Γαρύφαλλος και ο Αντώνης.

Ο κ. Ταξιλδάρης σημείωσε ότι την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη τα άτομα που οδηγούν εθελοντικά το βανάκι θα απουσιάζουν, άρα θα πρέπει να βρεθεί ένας οδηγός για να πάει η Εμινέ στο σχολείο της. Ο κ. Μέτιος μετέφερε στον ΠτΘ ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουν απάντηση.

Εν αναμονή επιχορήγησης από το Κρατικό Λαχείο

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος και το οποίο επίσης βρίσκει κώλυμα στην ελληνική γραφειοκρατία έχει να κάνει με την αναμονή ρύθμισης ενός ποσού μέσω της Πρόνοιας από έσοδα του Κρατικού Λαχείου, με στόχο να πληρώσουν μια κοινωνική λειτουργό. «Η Πρόνοια μάς έχει μεταφέρει ότι πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να πάρουμε επιχορήγηση από το Κρατικό Λαχείο ώστε να μπορέσουμε να πληρώσουμε την κοινωνική λειτουργό έστω για ένα χρόνο – όπως είχε συμβεί στο παρελθόν χάρη στον κ. Τσάκωνα. Έχουμε ετοιμάσει τα χαρτιά, τα έχω παραδώσει στον υπουργό κ. Στυλιανίδη και περιμένουμε το οκ είτε από τον ίδιο είτε από το υπουργείο Υγείας Πρόνοιας.

Εάν δεν μας βοηθήσουν μετά το Πάσχα, οπότε τελειώνουν τα χρήματα του Συλλόγου για μισθούς, θα δώσω τα κλειδιά του Συλλόγου είτε στο δήμαρχο είτε στον κ. Στυλιανίδη, για ν’ αναλάβουν τον Σύλλογο.

Θα ήθελα να αντιμετωπίζουν τον «ΠΕΡΠΑΤΩ» ως ένα σύλλογο που συμβάλει στην κατεύθυνση της κοινωνικής προσφοράς. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κέντρα αποκατάστασης, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και οι άλλες δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να φροντίσουν όλοι να συμβάλλουν στο εθελοντικό μας έργο» δήλωσε.

Ο κ. Ταξιλδάρης σχολίασε ότι στόχος τους δεν είναι η αντιπολίτευση αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Τα θετικά τα αναδεικνύουμε και μεταφέρουμε το ευχαριστώ μας και τα αρνητικά τα καταθέτουμε, όποιος κι αν είναι απέναντι»
ανέφερε.

Απάντηση του δημάρχου

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης απάντησε λέγοντας ότι το θέμα θα λυθεί μόνο μέσα από τις νέες δημοτικές επιχειρήσεις. «Περιμένουμε όλες αυτές οι παροχές υπηρεσιών να γίνουν από τις δημοτικές μας επιχειρήσεις, με μια προγραμματική σύμβαση, ένα μειοδοτικό διαγωνισμό γιατί δεν μπορούν να γίνουν μέσα από μόνιμο προσωπικό.

Βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος καθώς υπογράψαμε χθες την πρώτη ανώνυμη εταιρία κι έπονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι άλλες κι αμέσως μετά θα έχουμε τον προϋπολογισμό και τη νομική υπόσταση να μπορούν να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία.

Δεν μπορούμε σαν δήμος να παρέχουμε έναν μόνιμο οδηγό γιατί ένας μόνιμος υπάλληλος του δήμου δεν γίνεται να εργάζεται μια ώρα την ημέρα και τις υπόλοιπες ώρες να κάθεται. Κατανοείτε ότι είναι αντιλειτουργικό και αντιοικονομικό. Θα πρέπει να βρούμε την παροχή υπηρεσιών οδηγού για μια ώρα, με το ανάλογο κόστος κι όχι ενός υπαλλήλου που θα πληρώνεται για 8 ώρες και θα δουλεύει 1. Αμέσως μετά τη σύσταση των δημοτικών επιχειρήσεων θα το εξετάσουμε όπως και άλλα θέματα».

Ο κ. Κοτσάκης αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Ιδρύματος των Αγίων Θεοδώρων. «Αυτή τη στιγμή η μετακίνηση του προσωπικού του Συλλόγου γίνεται μ’ έναν μόνιμο οδηγό του δήμου και όλα τα σχετικά προβλήματα διότι πηγαίνει το πρωί και το μεσημέρι και στο ενδιάμεσο δεν κάνει τίποτε κι ένα άτομο με STAGE που συνοδεύει τα παιδιά. Ακόμη κι αυτή η παροχή έργου θα πρέπει να γίνει μέσα από νέα δημοτική κοινωφελή επιχείρηση για τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη»
κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.