Αιτημα για ιδρυση Ταμειου Παρακτιων περιοχων

Ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης κ. Κων/νος Τάτσης συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Προεδρείου της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Γαλλικής Προεδρίας στη Δουνκέρκη, στις 16 Σεπτεμβρίου 2008.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η εξέλιξη της πορείας της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλικής Προεδρίας, καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Τάτσης τόνισε «τη δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί η αυτοδιοίκηση στις παράκτιες περιοχές της Ευρώπης, καθώς οι κλιματικές αλλαγές ενέχουν το κίνδυνο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές αν δεν ξεκινήσουν να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα».

«Τα λιμάνια», συνέχισε ο Υπερνομάρχης, «αποτελούν αναντίρρητα πνεύμονες οικονομικής δραστηριότητας και παράγοντες εξωστρέφειας. Ωστόσο, η αξιοποίηση αυτού του δυνητικού πλεονεκτήματος έχει ως προϋπόθεση την σύνδεση των λιμενικών υποδομών με το εσωτερικό δίκτυο συγκοινωνιών. Επιπλέον, βασική παράμετρος για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η γειτνίαση με τη θάλασσα, είναι οι παράκτιες περιοχές να λαμβάνουν τόσο στην καθημερινότητά τους, όσο και στο στρατηγικό σχεδιασμό τους την απόλυτη ανάγκη τήρησης των όρων που επιβάλλει η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη».

Το πολιτικό συμπέρασμα της συζήτησης ήταν η μεταφορά του μηνύματος ότι η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, υπό τον όρο ότι θα υποστηρίξει τις δεσμεύσεις τις με την κατάρτιση προϋπολογισμού ικανού να ανταποκριθεί στις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ο κ. Τάτσης, εκφράζοντας ένα αίτημα πολλών συναδέλφων του από όλη την Ε.Ε., ζήτησε τη δημιουργία ενός Ταμείου Παράκτιων Περιοχών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.