Αιχμες Βασιλη Σερμπεζη με πολλους αποδεκτες

Με επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Σερμπέζης δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές ως επικεφαλής του συνδυασμού που κατά το μεγαλύτερο μέρος είχε καταρτήσει, ούτε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με καμιά παράταξη. Με την επιστολή του αυτή ο κ. Σερμπέζης αφήνει αιχμές για προειλημμένη απόφαση παρά τα λεγόμενα περί συνεκτίμησης των καταστάσεων. Συγχρόνως δηλώνει ότι συμμορφώνεται με την επιλογή του κόμματος για χάρη της ενότητας της παράταξης την οποίαν όπως λέει «ουδείς δικαιούται ηθικώς να επικαλείται αν δεν ενδιαφέρθηκε να την σφυρηλατήσει πολύ πριν τον αγώνα. Η επίκληση της ενότητας την τελευταία στιγμή είναι και υποκριτική και πολλές φορές αναποτελεσματική». Τέλος ευχαριστεί όλους όσους αποδέχτηκαν την πρότασή του να είναι υποψήφιοι στον συνδυασμό του «πιστεύοντας στον αγώνα και την προοπτική για μια κοινωνία των πολιτών και όχι των ημετέρων, χωρίς αφορισμούς και προκαταλήψεις, πέρα και πάνω από κάθε λογική εκ γενετής «ταξινομημένων»».

«Ύστερα από δύο θητείες ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Κομοτηναίων, αποφάσισα να διεκδικήσω, με την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου, το Δημαρχιακό αξίωμα ως επικεφαλής δημοτικού συνδυασμού. Γι’ αυτό ζήτησα, όπως και οι άλλοι συνυποψήφιοί μου, τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας τις αρχές και διακηρύξεις για την τοπική αυτοδιοίκηση ενστερνίζομαι. Η πρωτοβουλία μου αυτή βασίστηκε στην πίστη ότι οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν κατά τρόπο δίκαιο, σαφή και διαφανή όπου θα βαθμολογηθεί και θα συνεκτιμηθεί η προσωπικότητα, το έργο, η παρουσία και προσφορά του καθενός στην τοπική κοινωνία που είναι κριτήρια χωρίς τα οποία το όποιο «χρίσμα» είναι αναιτιολόγητο.

Πίστευα και πιστεύω ότι η πολιτική στήριξη δεν είναι ρουσφέτι κάποιου παράγοντα προς κομματικό φίλο, απολύτως εξαρτώμενο αλλά διαδικαστική νομιμοποίηση κριτηρίων που προϋπάρχουν του «χρίσματος», όπως κοινωνική καταξίωση και αποδοχή των καλυτέρων απ’ όσους υπηρέτησαν το θεσμό. Και πίστευα, φυσικά, ότι θα τηρηθούν διαδικασίες εσωκομματικού διαλόγου, εγγυημένης δημοκρατικότητας και διαφάνειας, ευρέως συμμετοχικού χαρακτήρα που αποκλείουν ή ελαχιστοποιούν τον παραγοντισμό, περιορίζουν τα προσωπικά κριτήρια, ματαιώνουν «φεουδαρχικές» πρακτικές που επικυρώνουν απλά προειλημμένες επιλογές. Γιατί τότε και μόνον τότε η επιλογή του ενός ανάμεσα στους πολλούς καλούς υποψηφίους θα ήταν αποδεκτή και δεσμευτική απ’ όλους για όλους.

Όμως η πίστη αυτή αποδείχτηκε πλάνη. Ύστερα από πολύμηνες δήθεν διεργασίες, δήθεν συλλογής μηνυμάτων της τοπικής κοινωνίας, δήθεν συνεκτίμηση προσόντων και κοινωνικής συνεισφοράς, δήθεν σεβασμό στην τοπική αυτοδιοίκηση, ανακοινώθηκε ως απόφαση αυτό που ο κόσμος το ‘χε «τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι». Παρ’ όλα ταύτα, συμμορφώνομαι με την επιλογή του κόμματος χωρίς να την θεωρώ επαρκώς αιτιολογημένη, χάριν την ενότητας της παράταξης. Μιας ενότητας την οποίαν ουδείς δικαιούται ηθικώς να επικαλείται αν δεν ενδιαφέρθηκε να την σφυρηλατήσει πολύ πριν τον αγώνα. Η επίκληση της ενότητας την τελευταία στιγμή είναι και υποκριτική και πολλές φορές αναποτελεσματική.

Κατόπιν τούτων, δηλώνω ότι δεν θα συμμετάσχω στις επικείμενες εκλογές ως επικεφαλής του συνδυασμού που κατά το μεγαλύτερο μέρος είχα καταρτήσει, ούτε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με καμιά παράταξη. Εύχομαι επιτυχία στον αγώνα του συνδυασμού που υποστηρίζει το κόμμα, από την προσπάθεια και τους στόχους του οποίου δεν διαφοροποιούνται σε επίπεδο γενικής πολιτικής συμμετοχής.

Ευχαριστώ δημόσια και με πολλήν υποχρέωση όλους, άνδρες και γυναίκες, ιδιαίτερα όσους και όσες προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που αποδέχτηκαν την πρότασή μου να είναι υποψήφιοι στον συνδυασμό μου πιστεύοντας στον αγώνα και την προοπτική για μια κοινωνία των πολιτών και όχι των ημετέρων, χωρίς αφορισμούς και προκαταλήψεις, πέρα και πάνω από κάθε λογική εκ γενετής «ταξινομημένων». Θα ήθελα να γνωρίζουν ότι η τιμή να με αποδεχτούν ως αρχηγό μιας Κοινωνικής Συμμαχίας για την Κομοτηνή, ήταν η μεγαλύτερη που μου έγινε ποτέ. Ευχαριστώ επίσης, όλες και όλους, τον κάθε συνδημότη και συμπολίτισσα που με περιέβαλαν με την εμπιστοσύνη τους, με προέτρεψαν και με ενεθάρρυναν στην πρωτοβουλία αυτή η οποία, όπως είναι φυσικό, παύει μετά την τελική απόφαση του κόμματος.

Τέλος υπενθυμίζω ότι οι όποιες διαφωνίες μου είναι θεσμικού χαρακτήρα και ουδεμία σχέση έχουν με τους συνυποψηφίους μου προς τις προσωπικότητες των οποίων εκφράζω την εκτίμησή μου.

Με τιμή

Βασίλης Σερμπέζης,

Δημοτικός Σύμβουλος

Αν.Καθηγητής ΤΕΦΑΑ

Δημοκριτείου

Πανεπιστημίου Θράκης»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.