Αιχαν Καρα Γιουσουφ, υποψηφιος βουλευτης ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης «Ανεξαρτητως αποτελεσματος θα συνεχισω να ειμαι μεσα στους αγωνες και στον λαο, οπως ημουν και πριν την εκλογη μου»

«Εκπρόσωπος της Χριστιανοσύνης στη Ροδόπη είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής και αντίστοιχα των Μουσουλμάνων ο Σοφολογιότατος Μουφτής∙ Ένας βουλευτής εκπροσωπεί πολιτικά όλο τον νομό»

Ο μέχρι πρότινος βουλευτής Ροδόπης και εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αϊχάν Καρά Γιουσούφ βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και την εκπομπή «Με το Ν και με το Β».
 
Ο κ. Καραγιουσούφ έκανε τον απολογισμό της παρελθούσας κοινοβουλευτικής περιόδου, εξειδικεύοντας κυρίως στις δυσκολίες αυτής αλλά και τα όσα «κατακτήθηκαν», δηλώνοντας αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της κάλπης, ανεξαρτήτως βέβαια του οποίου όπως επεσήμανε  ο ίδιος θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στον λαό και τους αγώνες.

Ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε  τα περί «ελλιπούς εκπροσώπησης» του νομού μας την τελευταία πενταετία για να δηλώσει ρητά πως τόσο ο προσωπικός του αγώνας όσο και συνολικά ο αγώνας των 5 υποψηφίων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, «συναθροίζεται στον κοινό αγώνα του κόμματος».
 
 Ο λόγος στον ίδιο…

ΠτΘ: κ. Καραγιουσούφ είστε ένας από τους βουλευτές που εκπροσώπησε την περιοχή κατά την παρελθούσα κοινοβουλευτική περίοδο και επομένως ζήσατε από κοντά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο αυτή…
Α.Κ.:
Για πρώτη φορά εκλέχθηκα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2012. Ουδέποτε ήταν προσωπική φιλοδοξία μου, απλά ήμουν πάντα μέσα στην κοινωνία, μέσα στους αγώνες της κοινωνίας και μου δόθηκε η ευκαιρία να αναμετρηθώ με τους συνυποψηφίους, αλλά και αντιπάλους μου. Ο λαός της Ροδόπης επέλεξε να μου αναθέσει την ευθύνη του βουλευτή από τότε. Ήμουν στην αντιπολίτευση κατά την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και διαπίστωσα ότι στόχος των κυβερνήσεων από τη μεταπολίτευση ήταν η ευημερία κάποιων λίγων εις βάρος των πολλών. Δημιούργησαν και προσπάθησαν να διατηρήσουν μια κοινωνική τάξη που θα ήταν στο απυρόβλητο, ενώ οι πολλοί θα δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί.
 
Αυτό δεν είναι απλά σχήμα λόγου, αλλά η πραγματικότητα. Έπειτα βέβαια ο ελληνικός λαός επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό κόμμα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μέσα βεβαίως σε πολύ ασφυκτικά πλαίσιο.  Το πρώτο διάστημα, το 2015, περάσαμε πολύ δύσκολες στιγμές  στην προσπάθειά μας να δώσουμε στους εταίρους να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στις διαταγές τους. Δυστυχώς όμως εκεί που είχαν φέρει τη χώρα οι προηγούμενοι δεν υπήρχε άλλο περιθώριο ανατροπών της όλης κατάστασης. Έτσι αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε το τρίτο μνημόνιο, αφού προηγουμένως ακολουθώντας την έντιμη πολιτική γραμμή ζητήσαμε εκ νέου την άποψη του ελληνικού λαού. Προηγουμένως βεβαίως, ακολουθώντας μια έντιμη πολιτική γραμμή, ζητήσαμε την άποψη του ελληνικού λαού και εγώ και οι περισσότεροι σύντροφοί μου δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο του «στρίβειν δια του αρραβώνος» όπως έκαναν κάποιοι άλλοι που ίδρυσαν το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας και σήμερα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Εμείς κληθήκαμε να αναλάβουμε μια μεγάλη ευθύνη, να ορθοποδήσει πρώτα η χώρα, μαζί με τον λαό της και μετά αν μας δοθεί η ευκαιρία από τον ελληνικό λαό να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις δικές μας πολιτικές, με βάση τις δικές μας αξίες και έτσι να ξεκινήσει μια ανάπτυξη που στο επίκεντρό της θα έχει τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη των λίγων. 

«Στα χρόνια της κρίσης βασικός μας στόχος ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας που μάστιζε ευρέα λαϊκά στρώματα και εκεί καταφέραμε πολλά» 

ΠτΘ: Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να φέρει εις πέρας αποφάσεις όσων προηγήθηκαν, θεωρείται ο κόσμος θα του δώσει τώρα μία δεύτερη ευκαιρία να κάνει πράξη τα υποσχεθέντα, το πρόγραμμά του και κατ’ επέκταση να κυβερνήσει;
Α.Κ.:
Αυτό καλείται τώρα να κάνει ο ελληνικός λαός. Δεν θα έλεγα δυστυχώς ότι μπορέσαμε μέχρι τώρα να αναπτύξουμε πλήρως το πρόγραμμά μας αλλά ένα σημαντικό μέρος του έγινε πράξη. Στα χρόνια της κρίσης βασικός μας στόχος ήταν η καταπολέμηση της φτώχειας που μάστιζε ευρέα λαϊκά στρώματα και εκεί καταφέραμε πολλά. Ας μην έχει ο λαός κοντή μνήμη. Πριν από 5-6 χρόνια ο κόσμος δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, δεν μπορούσε να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές κ.ο.κ. Στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2,5 εκατ. πολιτών απέκτησαν ξανά το δικαίωμα στην Υγεία. Βλέπω τώρα κάποιους πολιτικούς και στελέχη της ΝΔ να κάνουν βόλτες στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Να τους θυμίσω, πέρα από το 5ρω, ότι στα τέλη του 2014, το νοσοκομείο της Κομοτηνής, είχε υποστελεχωθεί σε τέτοιο βαθμό που αν κέρδιζαν τις εκλογές η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα είχε μετατραπεί το δικό μας νοσοκομείο μαζί με αυτά του Διδυμοτείχου, της Ξάνθης, της Δράμας σε Κέντρα Υγείας. Αυτός ήταν ο στόχος τους για να ανοίξει ο δρόμος στην ιδιωτική πρωτοβουλία και να αναλάβει αυτή το έργο της παροχής φροντίδων υγείας. Εμείς όχι μόνο δεν υπηρετήσαμε αυτόν τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά ενισχύσαμε με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό τα νοσοκομεία τα οποία και χρηματοδοτήθηκαν για την ανανέωση του εξοπλισμού τους. Αυτή η διαφορά μεταξύ του 2014 και του 2019 είναι εμφανής σε όλες τις δομές υγείας. 

«Όταν επιτρέπεις στον άνθρωπο να πιστεύει ό,τι θέλει και να πηγαίνει στον λατρευτικό του χώρο, δεν μπορεί κανείς να μιλάει για επίθεση στα πιστεύω του λαού» 

ΠτΘ: Πέρα από το κομμάτι της υγείας, ειδικότερα για την περιοχή μας και για τους μουσουλμάνους συμπολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε και αποφάσεις οι οποίες ήρθαν να ικανοποιήσουν χρόνια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας…
Α.Κ.:
Κατά την προσωπική άποψη μου η εφαρμογή της Σαρία στην περιοχή μας ήταν κάτι μεσαιωνικό. Ήταν μια κίνηση που έπρεπε να γίνει και έγινε. Να διευκρινίσω βεβαίως ότι δεν καταργήσαμε τον θρησκευτικό νόμο της Σαρία, αλλά δώσαμε στα μέλη της μειονότητας την δυνατότητα να επιλέξουν, όταν καλούνται να επιλύσουν κάποιες οικογενειακές υποθέσεις τους, όπως ο γάμος ή το διαζύγιο και οι κληρονομικές υποθέσεις. Από το 1946 και μετά ισχύει ο αστικός κώδικας στην Ελλάδα η μειονότητα όμως ήταν αποκλεισμένη από αυτόν. Το είχα πει και στην ομιλία μου στην επιτροπή της βουλής: στόχος κάποιων δυνάμεων ήταν να κρατούν τη μειονότητα «μαντρωμένη» ώστε η καθοδήγησή της να είναι πιο εύκολη. Αυτό αποτρέψαμε. Και επειδή από κάποιους κύκλους δεχθήκαμε επιθέσεις ότι δήθεν είμαστε «εχθροί του Ισλάμ», θέλω να πω ότι όταν επιτρέπεις στον άνθρωπο να πιστεύει ό,τι θέλει και να πηγαίνει στον λατρευτικό του χώρο δεν μπορεί κανείς να μιλάει για επίθεση στα πιστεύω του λαού.
 
Είχαμε το θάρρος να αγγίξουμε ένα ζήτημα που καμία άλλη κυβέρνηση, μετά το ’74, δεν τολμούσε να αγγίξει, επειδή φοβούνταν το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις. Βεβαίως ίσως το πλήρωσε το κόμμα μας όταν άνοιξε τέτοια μεγάλα ευαίσθητα ζητήματα, όπως έγινε και με το Μακεδονικό.  Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα βήμα μπροστά για να έχουμε στα Νότια Βαλκάνια χώρες που ανήκουν στην ίδια «οικογένεια». Οι αντιδράσεις που είχαμε από τους δήθεν μακεδονομάχους, καθοδηγήθηκαν από κύκλους που είχαν επωφεληθεί από αυτή την ασαφή κατάσταση με την ονομασία της γείτονος χώρας. 

«Η λύση περνά από την κοινή πορεία προς καλύτερες μέρες και των δύο, διατηρώντας η κάθε μια το χαρακτηριστικό της “χρώμα”» 

ΠτΘ: Όπως επωφελούνται ή θέλουν να επωφεληθούν όσοι προωθούν ρητορικές «ορφανής Ροδόπης» και «ελλιπούς εκπροσώπησης» που είδαμε και σε αυτή την εκλογική διαδικασία να αναπτύσσονται; Σας προσβάλει ως λογική;
Α.Κ.:
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι πολιτικοί, συνήθως από δεξιά κόμματα, όπως η ΝΔ, χρησιμοποιούν διχαστική ρητορική προσπαθώντας να συσπειρώσουν κόσμο, πατώντας στα θρησκευτικά ή ακόμη και εθνικιστικά πιστεύω τους. Αυτό είναι λάθος για μια περιοχή που  ζουν δύο σύνοικα στοιχεία. Η λύση περνά από την κοινή πορεία προς καλύτερες μέρες και των δύο, διατηρώντας η κάθε μια το χαρακτηριστικό της «χρώμα». Αυτά που ακούω ότι δεν υπάρχει εκπροσώπηση στη Βουλή, για τους χριστιανούς της Ροδόπης ή ότι η περιοχή μας είναι ορφανή, πέραν του ότι είναι παράλογα και άδικα, είναι και επικίνδυνα. Εκπρόσωπος της Χριστιανοσύνης στη Ροδόπη είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής και αντίστοιχα των Μουσουλμάνων ο Σοφολογιότατος Μουφτής. Κανείς άλλος. Ένας βουλευτής εκπροσωπεί πολιτικά όλο τον νομό. Αυτά ξεπερνιούνται σιγά σιγά και νομίζω ότι θα το δούμε αυτό και στην κάλπη.
 
ΠτΘ: Από τον κόσμο ασκείται όμως μια κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα δεν έκανε. Εσείς θεωρείτε ότι έγιναν όλα καλά;
Α.Κ.:
Είμαι από τους ανθρώπους που καθημερινά κάνω την αυτοκριτική μου. Τα προβλήματα κατά την άποψή μου εντοπίζονται κυρίως στην καθημερινότητα του πολίτη. Εκεί θα μπορούσαν να δίνονται κάποιες λύσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα. Υστερήσαμε λίγο σε αυτό το κομμάτι, είχαμε όμως εμπόδιο και τον κρατικό μηχανισμό και τις ελλείψεις που αντιμετώπιζε. 

«Ανεξαρτήτως αποτελέσματος όπως ήμουν πριν εκλεγώ βουλευτής, έτσι θα συνεχίσω να είμαι μέσα στους αγώνες και στον λαό» 

ΠτΘ: Μία κριτική που αναπτύσσεται ή παράπονο αν θέλετε και για το πρόσωπό σας ήταν ότι δεν ήσασταν παρών εδώ στην Ροδόπη. Το έχετε ακούσει και τι απαντάτε;
Α.Κ.:
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αυτό το παράπονο. Το έχω ακούσει και εγώ και δεν έχουν άδικο. Το κοινοβούλιο συνεδρίαζε πέντε και έξι ημέρες. Οπότε δεν έφτανε μισό Σαββατοκύριακο για να έχουμε τις επαφές με τον κόσμο. Ίσως έφταιξα κι εγώ, δεν το κρύβω, όμως με χαροποιεί το γεγονός ότι το μόνο «κουσούρι» που μου καταλογίζουν είναι αυτό. Δεν άκουσα να έχει κανείς να μας καταλογίσει ότι δεν είμαστε έντιμοι ή ότι τους τάξαμε πάρα πολλά, παραδείγματος χάριν. Γι αυτό και είμαι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της κάλπης. Και ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μιλώντας για τον εαυτό μου,  όπως ήμουν πριν εκλεγώ βουλευτής, έτσι θα συνεχίσω να είμαι μέσα στους αγώνες και μέσα στον λαό. Αυτό είναι τρόπος ζωής. Δεν είναι αυτοσκοπός να εκλεγεί κάποιος βουλευτής και να καταλάβει κάποιο αξίωμα.
 
ΠτΘ: Πώς οριοθετείτε τις προτεραιότητές σας για την περιοχή την επόμενη ημέρα;
Α.Κ.:
Η οικονομία είναι το παν. Έχουν φύγει πάρα πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικό, προκειμένου να βρουν δουλειά και να τα βγάλουν πέρα. Επιπλέον δυστυχώς δεν μπορέσαμε να αποζημιώσουμε τους αγρότες και τους καπνοπαραγωγούς όπως έπρεπε. Αναμένεται όμως να ανακοινωθεί η αποζημίωση τους από το εργαλείο που λέγεται ΠΣΕΑ και θα αποζημιωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η δική μου προσδοκία είναι να προσελκύσουμε επενδύσεις στις περιοχή. Περνάω καθημερινά από τη ΒΙΠΕ και βλέπω την ερήμωση. 

«Το ποιος θα εκπροσωπήσει το κόμμα μας αλλά και την τοπική κοινωνία στην ελληνική βουλή, είναι για εμένα δευτερεύον ζήτημα» 

ΠτΘ: Ο προσωπικός σας στόχος για την προσεχή εκλογική αναμέτρηση ποιος είναι; Με ποιο αποτέλεσμα θα ήσασταν ικανοποιημένος;
Α.Κ.:
Ελπίζω ότι θα γίνει η ανατροπή και θα είμαστε πρώτο κόμμα. Πέραν αυτού το να έχουμε μια δυνατή εκπροσώπηση στη Ροδόπη. Το ποιος θα εκπροσωπήσει το κόμμα μας αλλά και την τοπική κοινωνία στην ελληνική βουλή, είναι για εμένα δευτερεύον ζήτημα. Ο προσωπικός αγώνας και των 5 υποψηφίων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο, συναθροίζεται στον κοινό αγώνα του κόμματος. Από εκεί και πέρα όποιος και αν πάρει ένα σταυρό παραπάνω, θα είναι ο βουλευτής μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.