Αγροτες στα ορια αντοχης…

«Παράθυρο» στον κόσμο των αγροτών ανοίγει σήμερα το «Εμείς η Πόλις». Αφουγκράζεται την αγωνία τους, σημειώνει τα «πρέπει» και τα «θέλω». Σκιαγραφεί το αδιέξοδο που δημιουργείται στην παραδοσιακότερη καλλιέργεια της περιοχής, την καλλιέργεια των καπνών, μιλά με ανθρώπους που πέρασαν τη ζωή τους στις καπνοφυτείες, (όπως ο κ. Αλή Ογλού Αλή, συνταξιούχος αγρότης από τη Δύμη), αλλά και με συνδικαλιστές (με τους κ.κ. Τζαννέτο Καραμίχα, πρόεδρο ΠΑΣΕΓΕΣ, Μιχάλη Γωνιωτάκη, πρόεδρο ΓΕΣΑΣΕ), που παρατηρούν, προτείνουν και σημειώνουν τα θετικά και τα αρνητικά του αγροτικού κόσμου…

•Καταρρέει η καπνοκαλλιέργεια

Τη μεγαλύτερη καταστροφή ως καλλιέργεια στο σύνολο της ελληνικής παραγωγής έχει υποστεί ο καπνός τα τελευταία χρόνια. Κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής της ΚΑΠ εξαφανίστηκαν από την παραγωγή οι ποικιλίες: Μπέρλεϋ, Τσεμπέλια, Μυρωδάτα Αγρινίου, Καμπά κουλάκ, Κλασικά Ελασσώνας και Σοχούμια. Τα Βιρτζίνια έχουν υποστεί τεράστια μείωση της τάξης του 97%, δηλαδή από 45.800 τόνους το 2005 έφθασαν στους 1300 το 2006, η ποικιλία Κατερίνης έχει υποστεί μείωση της τάξης του 53%, δηλαδή από 19481 τόνους το 2005 παρήχθησαν τελικά μόνο 9.233 τόνοι το 2006 και, τέλος, ο Μπασμάς υπέστη μείωση της τάξης του 47%, δηλαδή από τους 28.989 τόνους το 2005, παρήχθησαν 14481 τόνοι το 2006. Ο Μπασμάς στο νομό Ροδόπης το διάστημα 2000 – 2006 υπέστη μείωση κατά 27%, δηλαδή από 8537 τόνους που είχαν παραχθεί το 2000, παρήχθησαν 5700 τόνοι το 2006. Οι καλλιέργειες του καπνού από 7.720 που ήταν το έτος 2000 έφθασαν στις 6000 το έτος 2006, δηλαδή εγκατέλειψαν την καλλιέργεια του καπνού 1385 άτομα σε διάστημα έξι ετών και άλλαξαν ή εγκαταλείφθηκαν 14.560 στρέμματα γεωργικής γης που καλλιεργούνταν καπνός.

•Θίγεται το σύνολο του Νομού από τις επιπτώσεις στην αγορά καπνού

Το 62% της έκτασης της Ροδόπης καταλαμβάνουν το σκληρό σιτάρι και το βαμβάκι και μόνο το 8,7% καλύπτει η καλλιέργεια του καπνού, ωστόσο οι εκμεταλλεύσεις που καλλιεργούν καπνό είναι πολύ περισσότερες σε ποσοστό. Συγκεκριμένα, καλλιεργούνταν καπνός από 7.615 παραγωγούς το 2004. Ο καπνός καλλιεργούνταν σε 109 από τους 184 συνολικά οικισμούς του νομού, που σημαίνει ότι σχεδόν το σύνολο του νομού θίγεται από τις επιπτώσεις στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος. Εάν τώρα υπολογισθεί ότι αρκετοί από τους οικισμούς που καλλιεργούν καπνό είναι ορεινοί και ημιορεινοί, δηλαδή στηρίζονται κατά κύριο λόγο στον καπνό και ότι ουσιαστικά σ΄ αυτούς δεν υπάρχουν άλλες καλλιέργειες, τότε φαίνεται ότι οι επιπτώσεις από τις αλλαγές σ’ αυτό το προϊόν θα είναι μοιραίες για την οικονομία του νομού.

•Στις καπνοκαλλιέργειες χρησιμοποιείται η εργασία των γυναικών

Σύμφωνα με την Ελένη Τσιομίδου, Δρ. Αγροτικής Κοινωνιολογίας, το 2006 οι τιμές στο εμπόριο ήταν βελτιωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και οι παραγωγοί εισέπραξαν 1,13 ευρώ το κιλό επιπλέον, λόγω της μειωμένης προσφοράς καπνού και της ανώτερης ποιότητας της ποικιλίας Μπασμά. Το ερώτημα από τους καπνοκαλλιεργητές της Ροδόπης είναι αν θα συνεχιστεί η καλλιέργεια αυτής της ποικιλίας και τα επόμενα χρόνια, αν θα μπορέσει να έχει την ίδια πορεία και μετά το έτος 2009 που θα κοπεί στο μισό η επιδότηση, ή μετά το 2013, όταν καταργηθεί εντελώς.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που καλλιεργούν καπνό συνήθως χρησιμοποιείται η εργασία των γυναικών, ενώ οι άνδρες απασχολούνται περισσότερο από τις γυναίκες σε εκμεταλλεύσεις άλλων ειδών καλλιέργειας πέραν του καπνού. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η ανεργία στις τάξεις των γυναικών, που βρίσκεται ήδη στα ύψη, θα αυξηθεί κι άλλο.

<«Τώρα το 60% των συγχωριανών μου έχουν παρατήσει την καλλιέργεια του καπνού. Παλιότερα γινόταν περισσότερες από 100 δηλώσεις, τώρα, είναι ζήτημα αν γίνονται 50. Τι να κάνουν; Δεν ζουν καλλιεργώντας καπνό», δηλώνει ο Αλή Ογλού Αλή, συνταξιούχος αγρότης από το χωριό Δύμη. Μιλά για τις δυσκολίες του επαγγέλματος, για τη στάση των εμπόρων και για τους νέους αγρότες. «Οι νέοι μένουν, αλλά δύσκολα ζουν. Πώς να ζήσουν; Πες ότι βγάζεις πεντακόσια κιλά καπνό, είναι χίλια ευρώ. Πού πρώτα; Για το νερό, το ρεύμα, την καλλιέργεια; Πώς θα βγάλεις τα έξοδα;». Αλή Ογλού Αλή, συνταξιούχος αγρότης από τη Δύμη: «60% των συγχωριανών μου, παράτησαν την καλλιέργεια καπνού» Όλα καλά με τους συνταξιούχους της Δύμης;

Δόξα τω Θεώ το κράτος μας κοιτάζει. Παίρνω 380 ευρώ σύνταξη του ΟΓΑ, καλά είναι.

Καλύπτετε τα έξοδά σας με 380 ευρώ το μήνα;

Φθάνουν, όταν ζεις στο χωριό και δεν αντιμετωπίζεις πρόβλημα υγείας. Εμείς οι συνταξιούχοι είμαστε πολύ καλά, ο αγρότης είναι χάλια.

Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Γιατί τα καπνά τέλειωσαν, αυτό ήταν. Ο αγρότης «πέθανε».

Με την καλλιέργεια του καπνού δεν ασχολούνται;

Τι να τα κάνουν, και να τα βάλουν τα καπνά, κέρδος δεν βγάζουν. Πρώτη έρχεται η καλλιέργεια του καπνού, μετά τα κεράσια, αλλά το κέρδος μηδέν. Ο αγρότης είναι χάλια.

Οι νέοι μένουν στο χωριό σας;

Οι νέοι μένουν, αλλά δύσκολα ζουν. Πώς να ζήσουν; Πες ότι βγάζεις πεντακόσια κιλά καπνό, είναι χίλια ευρώ. Πού πρώτα; Για το νερό, το ρεύμα, την καλλιέργεια; Πώς θα βγάλεις τα έξοδα;

Τι τιμές έδωσαν οι καπνοκαλλιεργητές;

Μέχρι πενήντα λεπτά η τιμή που έδωσαν, γίνεται όμως έτσι; Πώς θα ζήσει ο καλλιεργητής;

Εσείς πόσα στρέμματα καλλιεργούσατε;

6 και 7 στρέμματα δούλευα μια ζωή. 150 και 200 κιλά μπασμά το στρέμμα έβγαζα. Με το χέρι ήταν τότε η καλλιέργεια, ήταν πιο δύσκολα τα πράγματα. Τώρα, τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιούν τη μηχανή.

Δύσκολη ήταν τότε η καλλιέργεια;

Δύσκολα λες; Πολύ δύσκολα! Ένα – ένα φύλλο, ήταν πολύ δύσκολη η δουλειά.

Αυτό δεν εκτιμάται από τους εμπόρους;

Το κακό είναι ότι κάνει την εκτίμηση ένας. Τι να πρωτοδεί ένας; Έτσι γίνεται κακή εκτίμηση και μπορεί να πει 2 ευρώ, αλλά μπορεί να πει και 50 λεπτά, ό,τι θέλει εκείνος λέει, ποιος τον ελέγχει;

Γίνονται λανθασμένες εκτιμήσεις λέτε;

Όταν κοιτάζει ένας, γίνονται και λάθη, γίνονται και εκτιμήσεις που δεν είναι σωστές. Δεν είναι καλό το σύστημα.

Παίρνετε, όμως, καλή επιδότηση…

Η επιδότηση ήταν 3,80, αλλά τώρα σε ένα ποσοστό 30% τις έχουν κόψει.

Τι δίνουν τα δέκα στρέμματα; Τι κέρδη αποφέρουν;

Τα δέκα στρέμματα ίσα – ίσα επιτρέπουν στον καλλιεργητή να ζήσει.

Ο γιος σας συνεχίζει να καλλιεργεί καπνά;

Όχι, τα παράτησε. Ασχολείται μόνο με τα κεράσια. Πέρσι το 80% είχαν σαπίσει, πάλι καλά που δόθηκαν οι αποζημιώσεις. Φέτος τι θα γίνει; Όταν δεν βγάζεις, δεν μπορείς και να αγοράσεις. Ο αγρότης μια φορά έχει «καεί».

Σε σχέση με περασμένα χρόνια, τώρα έχει μειωθεί ο αριθμός των καλλιεργητών;

Τώρα το 60% των συγχωριανών μου έχουν παρατήσει την καλλιέργεια του καπνού. Παλιότερα γινόταν περισσότερες από 100 δηλώσεις, τώρα είναι ζήτημα αν γίνονται 50. Τι να κάνουν; Δεν ζουν καλλιεργώντας καπνό.

Κουρασμένος είστε;

Κουρασμένος ναι. Αλλού είναι να πάω και αλλού πάω. Δεν με κρατούν τα πόδια μου. Ίσα – ίσα που μπορώ να σταθώ στα πόδια μου. Η ζωή του αγρότη είναι πολύ δύσκολη, σακατεύεσαι πρώτα και μετά πεθαίνεις.

Ναι, αλλά μείνατε στη γη…

Πιαστήκαμε με τον καπνό και έτσι πέρασε η ζωή. Μεγάλωσα δύο παιδιά, ο ένας έμεινε αγρότης, ο άλλος έγινε εργάτης. Καλύτερα εργάτης, παρά αγρότης. Κάτω από την λαμαρίνα να είσαι, κάτω από τον ουρανό να μην είσαι.

Από ποιους έχετε παράπονο;

Από τους εμπόρους, η πρώτη δουλειά των εμπόρων είναι να κλέψουν τον αγρότη.

«Αν είχαμε ένα σοβαρό κράτος, που διαπίστωνε ότι υπάρχουν καρτέλ, θα έκλειναν τους παρανομούντες φυλακή», δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζαννέτος Καραμίχας, και δηλώνει για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Θεωρώ ότι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και τα θύματα, οι καρπαζοεισπράκτορες της λαϊκής οργής και αντίδρασης. Την ευθύνη την έχει συνολικά η κυβέρνηση. Δεν έχω δει βούληση συνολική να λύσουν τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας».

Τζαννέτος Καραμίχας, πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ: «Το πρόβλημά μας είναι η κοινωνική απαξίωση του αγροτικού επαγγέλματος»

Έχουμε περάσει στην εποχή των μη επιδοτήσεων στον αγροτικό χώρο;

Δεν διανύουμε την περίοδο της στήριξης, αλλά διανύουμε την περίοδο της μείωσης της στήριξης. Την περίοδο, όπου η στήριξη δεν θα συνδέεται με την πρωτογενή παραγωγή, δεν θα καθορίζει τι θα καλλιεργήσουμε. Αν με ρωτάτε ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό, το καλό είναι να μην συνδέεται άρρηκτα με τον όγκο παραγωγής, αλλά να συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία. Εκτιμώ ότι η όποια στήριξη με οποιαδήποτε μορφή θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με αυτούς που παράγουν κι όχι με αυτούς που θα συνεχίσουν να εισπράττουν χωρίς να παράγουν.

Ποιο είναι το μοντέλο του αγρότη που ονειρεύεται το όργανό σας;

Το μοντέλο που ονειρευόμαστε είναι διατροφικό. Ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να παράγει διατροφικά προϊόντα και ουσιαστικά τρόφιμα. Έχοντας και πλήρη γνώση του τι γίνεται στην ελληνική αγροτική οικονομία, δεν ελπίζουμε ότι στη γεωργία θα μείνει ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού μας, κι αυτό γιατί έχουν αναπτυχθεί άλλοι τομείς, πιο ελκυστικοί. Δεν υπάρχει κάποια ντιρεκτίβα που λένε κάποια κόμματα της αριστεράς και άλλων δυνάμεων, να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός. Όσο αναπτύσσονται άλλοι τομείς της οικονομίας, πιο ελκυστικοί, κοινωνικά πιο καταξιωμένοι, τόσο θα φεύγει μεγάλο μέρος των νέων ανθρώπων προς αυτές τις κατευθύνσεις. Αυτοί που θα μείνουν πρέπει να δημιουργήσει η πολιτεία τις προϋποθέσεις για να παράγουν διατροφικά προϊόντα.

Χρειάζονται εθνικές πολιτικές;

Ναι, όπως το θέμα του καθορισμού των χρήσεων γης. Το θέμα της διαχείρισης του νερού και τα αρδευτικά έργα, το θέμα των επενδύσεων, με την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας. Να βοηθήσουν τον νέο άνθρωπο που θέλει να μεγαλώσει την εκμετάλλευσή του. Αλλά και να δρομολογήσουν δράσεις που θα αποβλέπουν στη βελτίωση τη ασφάλισης, των κοινωνικών υποδομών, προκειμένου ο νέος αγρότης να δημιουργήσει οικογένεια και να έχει υπηρεσίες που προσφέρονται σε άλλες κοινωνικές ομάδες. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η κοινωνική απαξίωση του αγροτικού επαγγέλματος, αυτό θα έλεγα ότι είναι το 80% του συνολικού προβλήματος.

Τα καρτέλ εξακολουθούν να υφίστανται και να δρουν απομυζώντας τους Έλληνες παραγωγούς;

Δεν μιλάμε για κράτος σοβαρό. Αν είχαμε ένα σοβαρό κράτος, που διαπίστωνε ότι υπάρχουν καρτέλ (η ίδια η συντεταγμένη πολιτεία καταγγέλλει τα καρτέλ), θα έκλειναν τους παρανομούντες φυλακή. Εδώ ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, που προφανώς διαπερνά όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, είναι ταυτισμένο με τα μεγάλα συμφέροντα, γι’ αυτό και δεν αποφασίζουν να χτυπηθούν μαζί τους. Ένας λόγος που διάφορες συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων δεν μπόρεσαν να τα καταφέρουν ήταν γιατί είχαν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Είχαν και κακή διαχείριση, αλλά και έναν άνευ προηγουμένου αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να φοροκλέψει. Το κράτος θα πρέπει να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες και να βάλει τάξη σ ΄αυτά τα φαινόμενα.

Τι μήνυμα θα στέλνατε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον κ. Αλέκο Κοντό;

Ανεξάρτητα το πόσο γνωρίζει ο κ. Κοντός και το πόσο θέλει να λύσει τα προβλήματα είναι μέρος του προβλήματος ο ίδιος. Δεν δείχνει μια συνολική βούληση να αντιμετωπίσει το αγροτικό ζήτημα. Κατά την άποψή μου, δεν είναι θέμα του εκάστοτε υπουργού. Όλα τα ζητήματα καθορίζονται από το σύνολο της κυβέρνησης. Δεν κάνω δημόσιες σχέσεις με κανέναν υπουργό Γεωργίας. Θεωρώ ότι είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και τα θύματα οι καρπαζοεισπράκτορες της λαϊκής οργής και αντίδρασης. Την ευθύνη την έχει συνολικά η κυβέρνηση. Δεν έχω δει τέτοια βούληση συνολική να λύσουν τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, γιατί είναι συνάρτηση πολλών συναρμόδιων υπουργείων.

Η καπνοκαλλιέργεια δοκιμάστηκε στον τόπο μας έχει μέλλον; Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από την ευρωπαϊκή αγορά;

Στη Θράκη είναι καλύτερα τα πράγματα από ό,τι σε άλλες καπνικές περιοχές της Ελλάδος γιατί υπάρχουν εξαιρετικές ποικιλίες που ενδιαφέρουν την αγορά. Σε ένα σημαντικό ποσοστό θα διατηρηθεί η καλλιέργεια, αρκεί οι παραγωγοί της Θράκης να κάνουν ακόμη περισσότερο πιο ελκυστικές τις ποικιλίες αυτές. Η Ε.Ε. είναι ένα μαγαζί, όσο βρίσκει φθηνότερα προϊόντα από άλλες περιοχές θα αγνοεί με προκλητικό τρόπο τα προβλήματα των ευρωπαίων και κατ΄ επέκταση των Ελλήνων παραγωγών. Εκεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική καθορίζεται με τα συμφέροντα της Βιομηχανίας.

Για την ύπαρξη καρτέλ που λυμαίνονται τον πρωτογενή τομέα κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, κ. Μιχάλης Γωνιωτάκης, και σημειώνει: «Τα διάφορα «κοράκια» λυμαίνονται την αγορά, απομυζούν έστω και τα λίγα χρήματα που μπορεί να εισπράξει ο παραγωγός, αλλά συγχρόνως παραπλανούν και τον καταναλωτή».

Μιχάλης Γωνιωτάκης, πρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ: «Η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία οδηγείται σε πλήρη καταστροφή»

Ποια είναι η άποψη της ΓΕΣΑΣΕ για τις συνεταιριστικές μονάδες;

Θα πρέπει να δούμε τον κοινωνικό ρόλο των Συνεταιριστικών Βιομηχανιών, διότι, αν αυτά τα εργοστάσια αύριο το πρωί κλείσουν, αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Θεωρώ ότι η Θράκη θα πρέπει να στηριχτεί. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας με δηλώσεις του έχει πει ότι η πλειοψηφία των χρημάτων του 4ου Προγραμματικού Πλαισίου, θα πρέπει να πάει στην Περιφέρεια. Για εθνικούς λόγους θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια στήριξη, ώστε οι Βιομηχανίες αυτές να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Εάν χρειαστεί να αλλάξουμε κάτι προς το καλύτερο, ώστε να γίνουν βιώσιμες ώστε να μπορούν να παίξουν έναν καλύτερο ρόλο και για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και για την αγορά να το κάνουμε, αλλά, προς Θεού, δεν πρέπει να κλείσουν αυτές οι εταιρίες.

Είναι αναγκαία η αλλαγή στρατηγικής;

Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής. Να δούμε πώς μέσα από αυτά τα εργαλεία θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε αγορές. Να μπορέσουμε να πείσουμε τον καταναλωτή ότι τα προϊόντα που του πουλάμε τηρούν τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, ότι είναι ποιοτικά προϊόντα και μπορεί άφοβα να τα βάλει στο τραπέζι του.

Ο ρόλος της Αγροτικής Τράπεζας ποιος θα πρέπει να είναι στη λειτουργία αυτών των Μονάδων;

Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η ΑΤΕ, αφεντικό της είναι η κάθε κυβέρνηση. Θα πρέπει να απευθυνθούμε στην ίδια την κυβέρνηση, ώστε να πάρει τις αποφάσεις για να στηρίξει η ΑΤΕ ένα κυβερνητικό σχέδιο, μια στρατηγική, ώστε να παραμείνει ζωντανός αυτός ο πυρήνας ζωής που υπάρχει στην περιοχή.

Αφουγκράζομαι μια ανησυχία και μια έντονη ανασφάλεια στον αγροτικό κόσμο. Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε εσείς;

Δυστυχώς τα προβλήματα μεγαλώνουν. Αν δούμε τον κλάδο της κτηνοτροφίας, διαπιστώνουμε ότι είναι ένας κλάδος που παράγει ελλειμματικά προϊόντα για τη χώρα μας. Όμως, οι νοθείες, οι ελληνοποιήσεις, τα καρτέλ δεν αφήνουν αυτό τον κλάδο να πάει μπροστά. Αυτό δεν συμβαίνει μόνον στον τομέα της κτηνοτροφίας, συμβαίνει γενικότερα στον τομέα τον διατροφικό και τώρα τελευταία βλέπουμε να δημιουργούνται και στη βιομηχανία λιπασμάτων, είχαμε αυξήσεις τιμών που δεν δικαιολογούνται, όπως και στα φυτοφάρμακα, στους σπόρους κι όλα αυτά συμβαίνουν διότι η αγορά είναι ανεξέλεγκτη. Τα διάφορα «κοράκια» λυμαίνονται την αγορά, απομυζούν έστω και τα λίγα χρήματα που μπορεί να εισπράξει ο παραγωγός, αλλά συγχρόνως παραπλανούν και τον καταναλωτή. Για να μπορέσει να αντιμετωπιστούν αρκετά προβλήματα, το σημαντικότερο βάρος θα πρέπει να το ρίξουμε στην αγορά. Θα πρέπει να κερδίσουμε την αγορά, όπου τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να σταθούν απέναντι σ΄ αυτόν τον σκληρό ανταγωνισμό και να κερδίσουν τον καταναλωτή. Φοβάμαι ότι η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία οδηγείται σε πλήρη καταστροφή.

Ποια είναι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που έχουν μέλλον;

Ό,τι παράγεται στη χώρα μας. Στην Ελλάδα ο Έλληνας παραγωγός μπορεί να παράγει ό,τι χρειάζεται ο τομέας της διατροφής. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε μια αύξηση τιμών στα σιτηρά, στο καλαμπόκι. Θα πρέπει να δούμε τον διατροφικό τομέα, γιατί, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, υπάρχει έλλειψη τροφίμων. Θα πρέπει να είναι η σημαία μας στη χώρα μας, μπορούμε να παράγουμε προϊόντα τα οποία μπορεί να τα βάλει στο τραπέζι του ο καταναλωτής άφοβα. Αν τηρήσουμε τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, κανένας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα ελληνικά προϊόντα.

Ο Έλληνας αγρότης έχει να ζηλέψει από τον ευρωπαίο συνάδελφό του;

Έχει κάποιες βοήθειες που δεν τις έχει ο Έλληνας. Ο ευρωπαίος συνάδελφος έχει μεγαλύτερο κλήρο, ένα μικρότερο κόστος παραγωγής και μεγαλύτερη βοήθεια από το κράτος. Βοήθειες όχι τόσο στο να πουλήσει το προϊόν, αλλά στις υποδομές και στους ελέγχους της αγοράς.

Η εποχή που διανύουμε είναι η εποχή του τέλους των επιδοτήσεων και της ενίσχυσης της ποιοτικής παραγωγής;

Το νέο σύστημα της ΚΑΠ έχει βάλει ένα τέλος στις επιδοτήσεις. Εμείς λέμε ότι το κομμάτι των επιδοτήσεων θα πρέπει να το προστατέψουμε. Τα χρήματα που δικαιούμαστε ως χώρα θα πρέπει να τα παίρνουμε, αλλά το κυρίαρχο βάρος πρέπει να το ρίξουμε πλέον στην παραγωγή προϊόντων και στην ποιότητα. Όπως και στην εμπορία, ώστε να παράγουμε προϊόντα σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, ώστε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα.

Πώς σχολιάζετε την ακολουθούμενη κυβερνητική αγροτική πολιτική;

Απουσιάζει μια εθνική στρατηγική από τη χώρα μας. Περίμενα περισσότερες πρωτοβουλίες και μέσα από έναν εθνικό διάλογο να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική, να δεχθούμε από κοινού, κυβέρνηση, κόμματα, φορείς των αγροτών, ώστε να δίνουμε μια κοινή μάχη σε επίπεδο Ε.Ε. με ενιαίες θέσεις για να δούμε και στο εσωτερικό της χώρας, μέσα από έναν διάλογο ουσίας, πώς θα υλοποιηθούν οι νέες στρατηγικές που θα δίνουν έναν νέο στόχο, ένα νέο όραμα και στον ίδιο τον αγρότη. Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι η ελληνική ύπαιθρος θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή.

Πάντως τα χωριά ερημώνουν και οι τελευταίοι νέοι τα εγκαταλείπουν…

Ένας αγρότης σήμερα για να παραμείνει στο χωριό του δεν φτάνει μόνον να καλλιεργεί ένα προϊόν, δεν φτάνει μόνο να έχει εισόδημα από ένα προϊόν, χρειάζονται και κάποια άλλα πράγματα, όπως έργα υποδομής. Θα πρέπει να επιλυθούν προβλήματα υγείας, παιδείας, πολιτισμού. Πρέπει να τα λύσουμε όλα αυτά αλλιώς φοβάμαι ότι η ελληνική ύπαιθρος θα ερημοποιηθεί.

Γυρίζουν σελίδα… και περιμένουν…

Τα θέματα της γεωργίας, του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής όλων των φορέων της Θράκης, γιατί ένα πολύ υψηλό ποσοστό του τοπικού πληθυσμού προέρχεται από τις μικρές αγροτικές κοινωνίες που άλλοτε έσφυζαν από δυναμισμό, ενώ σήμερα παρακμάζουν. Όλοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα της αναζωογόνησης της υπαίθρου προϋποθέτει την ύπαρξη, τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης ανταγωνιστικής κουλτούρας, ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής έναντι του κυρίαρχου αστικού τρόπου ζωής.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.